Lagbanner
Sunderland degraderat till League One
Sunderland spelar kommande säsong i League One, frågan är om ägaren Ellis Short lyckas sälja klubben nu?

Sunderland degraderat till League One

Det har varit på gång under ett tag nu och under lördagen blev det så bekräftat, Sunderland degraderas från Championship och spelar nästa säsong i League One. Vad som ska hända med klubben nu är svårt att sia om då ingenting verkar fungera i ”the black cats”.

Gårdagens förlust innebar att Sunderland nu definitivt lämnar Championship och nästkommande säsong spelar i League One. Detta efter att man ånyo tappat ledningen, Sunderlands forne skyttekung i Premier League Darren Bent var naturligtvis den som låg bakom Burtons vändning under matchens sista tio minuter. 
 
”Jag vet inte vad planen är, det är otroligt smärtsamt, när jag pratar med Martin (Sunderlands klubbchef) så är han lika ovetandes som mig” Detta är orden som tränare Chris Coleman gav direkt efter matchen till journalister då han frågades vad som ska hända nu med klubben. Svaret syftar såklart på ägarfrågan i klubben där Ellis Short velat sälja ända sedan vi tog in David Moyes som ny tränare i Premier League och sedan dess har han inte velat investera pengar för att värva spelare, när klubben degraderades till Championship förhandlades det med bland annat ett tyskt konsortium men då affären drog ut på tiden valde Short att avbryta förhandlingarna för att anställa en ny tränare som kunde planera för livet i Championship och en snabb återkomst till Premier League. Trots försäljningar för ca. £40 miljoner så gav Short enbart £1.5 miljoner av dessa för att värva spelare för. Laget såg ändå intressant ut och det kändes bra när säsongen drog igång.
 
Efter ett par negativa resultat och det faktum att klubben låg i botten och slogs för överlevnad även denna säsong gjorde att klubben ånyo bytte tränare, in kom Chris Coleman som hyllats stort Europa över för sitt arbete med Wales landslag. Alla kände nog att det trots allt skulle lösa sig tillslut och att Coleman var helt rätt man att göra det. Det inleddes dock oroande, januari kom och Coleman visste att han inte skulle ges några pengar att rekrytera spelare för vilket försvårade hans rekrytering rejält. Det blev lite lån av unga och talangfulla spelare från storklubbarna men det kanske mest avgörande för hela säsongen var att Lewis Grabban ville avsluta sin sejour i Sunderland. Grabban var dittills det enda ljusämnet i laget och den spelare som gjorde målen, trots plats bland de fyra sista var Grabban med i skytteligans översta skick. Grabban ersattes av Ashley Fletcher som varit en stor besvikelse, liksom många andra. 
 
Sunderland har nu fyra raka matcher där man tappar ledning sent till antingen noll eller en poäng, detta är poäng som hade räckt för att ligga på säker mark om man bara lyckats behålla ledningen, vilket känns extra tungt då man alltså varit nära flertalet gånger men man lyckas helt enkelt inte bevara ledningen, vad detta beror på är såklart svårt att veta men ett frågetecken får ändra riktas mot ledarstaben då man inte lyckas få laget att hålla tätt. 
 
Sunderland har alltså två raka degraderingar nu, vi ska snart ladda om för en ny säsong och detta i League One, klubben har inte under senaste 30 åren befunnit sig på så låg nivå och vi har väldigt lite koll på vad som kan förväntas inför säsongen nu. Hur blir det med eventuella övertaganden och hur blir det med spelare som Joel Asoro och Josh Maja som erbjudits nya kontrakt? Att vara supporter till Sunderland är just nu väldigt mörkt, efter att ha känt glöd och längtan varje helg när man legat i Premier League och man läst allt om klubben under vardagarna känns det nu märkligt avslaget att försöka följa laget, man sitter med och känner lite hopp när laget ska spela men mellan matcherna känns det så otroligt mörkt att man inte orkar bry sig om något. 
 
En ny ägare behövs, vi måste in med nya friska och positiva krafter. Vi måste få ett slut på tränarbyten och stora spelarförändringar sommar efter sommar. Chris Coleman är ett otroligt bra namn att ha och han känns otroligt förtroendeingivande, se till att säkra hans framtid i klubben, han verkar dessutom extremt mån om att få vara kvar. Se sen till att bygg på klubbens unga spelare och akademi, den som tidigare omnämnts som en av Englands bästa men där man varit mindre benägna att ge akademispelarna chansen när man slagits om Premier League överlevnad. 
 
Genom två otroligt tuffa säsonger finns dock ett glädjeämne, supportrarna. Hårdhudade har de rest tusentals land och rike runt trots uselt spel och resultat, dessa förtjänar så mycket mer än vad de nu får tillbaka för sitt engagemang. 
 
Det är bara att bryta ihop och komma igen, klubben kommer alltid vara densamma och den man bryr sig om. Däremot måste förändringar ske för att folk ska få upp hoppet igen. Klubben skriver i ett meddelande på hemsidan att det är genom ”det oreserverade och stora stöttandet som klubben kommer resa sig igen”.

Richard Östlund2018-04-22 07:58:21
Author

Fler artiklar om Sunderland