Lagbanner
Truppgenomgång inför säsongen 2021/2022

Truppgenomgång inför säsongen 2021/2022

En genomgång av samtliga spelare i truppen samt ett betyg. Betygssystemet: + = Håller inte League One klass/oprövad ++ = Godkänd League One klass +++= Bra League One klass ++++ = Mycket bra League One klass +++++ = För bra för League One

Målvakter:

Lee Burge: Förstamålvakt under stora delar av förra säsongen men blandar och ger. Straffspecialist och fina reaktioner men problemen ligger i luftrummet samt spelet med fötterna. Allt tyder på att Burge går in i säsongen som första målvakt.
Betyg: + +

Anthony Patterson: Lovande målvakt som är född år 2000. Egen produkt som har fick stå två cupmatcher förra året. Patterson är en egen produkt som klubben har stora förhoppningar på men bristen på rutin gör att man inte är säker. Kan han peta Burge?
Betyg: +


(NY) Jacob Carney: Målvakt som värvades in gratis från Manchester Uniteds akademi, mest tilltänkt till U23 laget men tillhör på pappret senior truppen. Född år 2001 och har spelat A-lags fotboll i Portadown. Får stå på tillväxt.
Betyg: +

Försvarare:

Tom Flanagan: Gänglig mittback som kom från Burton Albion sommaren 2018. Spelat 8 landskamper för Nordirland men tiden i Sunderland har präglats av svajiga prestationer och misstag. Spelar helst centralt men kan agera ytterback i kris. Stora chanser till startplats men mer kanske på grund utav konkurrensen än egen förmåga.
Betyg: + +

Bailey Wright: Rutinerad mittback som anslöt permanent förra säsongen från Bristol City då han varit utlånad till Sunderland från januari till maj 2020. Spelare med stora ledaregenskaper och en riktig general där bak. Problemet med Wright är dock hans skadehistorik som är allt annat än imponerande. Har ryktats bort men känslan är att han trots allt stannar. Lee Johnson känner honom väl sedan deras gemensamma tid i Bristol City.
Betyg: + + +

Jordan Willis: Snabb och stark mittback som när han spelar håller hög League One klass men likt Wright är skadorna hans värsta fiende. Med stor sannolikhet missar han hela säsongen 2021/2022. Hade behövts men får fokusera på att komma tillbaka till nästa försäsong, då förhoppningsvis inför en säsong i Championship.
Betyg: + +

(NY) Callum Doyle: Ung mittback som lånats in från Manchester City över hela säsongen, fast han är född 2003 så har han en enorm fysik och en mardröm att springa in i. Har sett extremt lovande ut på försäsongen och allt talar för att han går in i säsongen som ordinarie. Men han har aldrig spelat A-lags fotboll och är ett oprövat kort. Men potentialen finns i honom.
Betyg: + +

(NY) Tyrese Dyce: oprövad vänsterback som ansluter gratis från West Broms akademi, var tilltänkt att spela i Sunderlands U23 lag men i och med att SAFC just nu inte har en endaste renodlad ytterback i hela klubben är det inte omöjligt att Dyce får speltid. Baserat på försäsongen känns det dock som han inte är redo.
Betyg: +

Arbenit Xhemajli: Mittback som kom från den schweiziska klubben, Neuchâtel Xamax förra sommaren. Men han sedan dess endast gjort en cupmatch för klubben. Det på grund utav skadebekymmer som tycks aldrig ta slut. Är fortfarande inte tillbaka i träning men kanske kan vara med under andra halvan av säsongen. Värvades lite som en prestigevärvning. Gjort en landskamp för Kosovo och är fortsatt bara 23 år.
Betyg: +

Mittfältare:

(NY) Corry Evans: Värvades på free transfer från Blackburn Rovers och tanken är att han med sin rutin ska ersätta spelare som Max Power och Grant Leadbitter. En mittfältsmotor som när han är frisk kommer vara en stor tillgång. Har gjort 66 landskamper för Nordirland och har spelat mestadels av karriären högre upp i seriesystemet. Bror till den före detta Sunderland-spelaren, Jonny Evans.
Betyg: + + + +

Luke O´nien: En slitvarg som aldrig tycks sluta springa och kämpa. Värvades från Wycombe 2018 och har sedan dess fått spela både som ytterback och mittback. Men nu är känslan att han äntligen ska få spela på mitten där han främst får ut sina styrkor. Viktigt att Sunderland lyckades knyta till honom med nytt kontrakt och känslan är att han inte hade skrivit på om han inte blivit lovad spel på sin bästa position.
Betyg: + + + +

Carl Winchester: Central mittfältare med fina fötter och ett fint distansskott, har agerat högerback under försäsongen och inte omöjligt han får göra det under säsongen. Kom från League Two klubben, Forest Green i januari 2021. Nyttig spelare som kommer få spela mycket när det ska roteras när matchschemat blir tight.
Betyg: + +

Dan Neil: 19-årig egen produkt som imponerat stort på försäsongen. Fått spela både som mittfältare och ytterback. Lär få spela en del under säsongen och känns verkligen som en spelare som man bör hålla ögonen på.
Betyg: +

Elliot Embleton: Egen produkt som under förra säsongen var utlånad till Blackpool där han hjälpte klubben att bli uppflyttade till Championship. Blackpool ryktas vilja köpa loss denn unge playmakern men Sunderland sätter hårt mot hårt. Har kanske varit den mest framstående spelaren av alla på försäsongen och känns verkligen som detta kan bli hans stora genombrottssäsong.
Betyg: + + +

(NY) Alex Pritchard: Erfaren spelfördelare som en gång i tiden värvades för drygt 100 miljoner svenska kronor till Huddersfield från Norwich. Men tiden i HTFC var allt annat en lyckad och präglades av skador, släpptes av klubben i somras och Sunderland erbjöd honom ett kontrakt och en omstart i karriären. Fått hela försäsongen förstörd av sviterna från covid och i och med sin skadehistoria lär det dröja innan vi får se han spela vecka ut och vecka in. Men en skadefri Pritchard i League One bör kunna vara en av hela ligans bästa spelare. Kan både spela fram mål och göra det på egen hand. Viktigt att kunna avlösa McGeady med kreativiteten i laget.
Betyg: + + + +

Lynden Gooch: Var med redan under tiden i premier League men var då inte ordinarie utan en ungtupp som man trodde mycket på. Nu har han hunnit fylla 25 år och känslan är att han aldrig riktigt kommer bli spelaren man trodde han kunde bli, men samtidigt håller han sig skadefri så är han en bra League One spelare som absolut kan bidra i truppen. Uppskattad av fansen.
Betyg: + + +

Benjamin Kimpioka: Svensk U21-landslags man som förra säsongen var utlånad till Torquay United i National League. Har inte visat den bästa attityden och anslöt för sent till försäsongen samt skallade en motståndare under en U23 match nyligen. Aktuellt med en ny utlåning. Inte speciellt nära en startplats i nuläget.
Betyg: +

Jack Diamond: En ung snabb ytter som belönades med nytt kontrakt tidigare i år, har sina styrkor i det offensiva spelet en mot en. Har varit utlånad till Harrogate Town och fått med sig lite erfarenhet. Inte bara på namnet men han är verkligen en oslipad diamant som kommer få speltid, kanske främst i form av inhopp när motståndarna är trötta. Bra spelare att ha i truppen.
Betyg: + +

Aiden McGeady: Lagets stora stjärna som accepterade ett nytt kontrakt i sommar vilket var väldigt positiva nyheter från klubben. Han kan görs saker på egen hand och är en spelare som egentligen borde spela i en betydligt bättre liga en League One men det känns som han verkligen uppskattar Sunderland och känner att han inte vill lämna klubben i detta skick. Ligans överlägset bästa offensiva spelare om jag får bestämma. Är 35 år gammal med visade förra säsongen att han fortfarande håller. Fundamental i detta lagbygge.
Betyg: + + + + +

Anfallare:

Will Grigg: Värvades dyrt från Wigan i januari 2019 men har om man ska vara ärlig varit en dunderflopp som verkligen inte hittat rätt i klubben. Var utlånad till MK Dons under slutet av förra säsongen och gjorde det helt okej. Känslan är att klubben vill bli av med honom med intresset i kombination med hans höga lön gör att han förmodligen stannar som backup till i alla fall januarifönstret. Han har tidigare i karriären dock visat att han vet var målet är men det ska mycket till om han lyckas vända på karriären i Sunderland.
Betyg: +

Aiden O´brien: Energifylld spelare som spelade han hel del förra säsongen, har funktionell teknik och kämpar insatsen går aldrig att klaga på. Kom från Millwall 2020 och har absolut en roll att spela i detta lagbygge. Kan ibland vara frustrerande att kolla på honom men tycker han r nyttig, kanske främst som inhoppare. Kan spela både som ytter och centralanfallare.
Betyg: + +

Ross Stewart: En mycket smart spelare som under försäsongen visat att han kan axla rollen som Charlie Wykes ersättare. Han är lång men samtidigt atletisk och jag personligen tycker att han är en bättre allround anfallare än vad Wyke var men kommer förmodligen inte komma upp i samma målfacit som Wyke hade. Värvades från Ross County i januari men var skadad mycket under våren. Han har pressen på sig att vara spelaren som gör målen. Kommer matas med inlägg och inspel från McGeady och Pritchard.
Betyg: + + +

Tränare:

Lee Johnson: Ung tränare men som redan varit med ett bra tag. Härlig karisma som smittar av sig i hela klubben. Bara varit i klubben i ett halvår men mycket bra gjordes under tiden och nu står han inför sin första hela säsong men bättre anpassad spelartrupp. 
Betyg: + + +

Johan Olsson2021-08-06 10:18:40
Author

Fler artiklar om Sunderland