Lagbanner
Dagen efter: Ännu en hörna
Nej, det gick inte den här gången heller.

Dagen efter: Ännu en hörna

Tottenham förlorade hemmaderbyt mot Arsenal efter att gästerna gjort matchens enda mål på en hörna. Spurs hade mycket boll, men skapade inte särskilt många chanser. Bror Hemming svarar på några aktuella frågor.

1. Tottenham ställde upp med offensivt balanserat mittfält och tog omedelbart tag i spelet. Det kändes som en lovande start?

- Helt klart, jag hade inte önskat mig något annat. Spurs gick för det och Arsenals taktik var att sänka tempot. Men samtidigt visste vi att tiden talade för Arsenal. Vi har sett den här matchutvecklingen så många gånger.

Inte ens när Spurs spelade som bäst skapade man fler målchanser än gästerna. Sedan hade det kunnat sluta annorlunda om Spurs hade tagit ledningen, och visst fanns det några chanser i den första halvleken. Men Spurs satsade framåt från start och det kändes bra, även om det inte var läge att låta sig luras. Arsenal var hela tiden med i matchen.

2. Arsenals mål kom efter en hörna som nickades in bara ett par meter från mållinjen. Borde inte Spurs kunna försvara bättre?

- Jo, det är klart. I det enskilda fallet var det inte bra nog. Precis som vid samtliga insläppta mål så hade det gått att förhindra genom individuella insatser. Jag hör mycket gnäll på Cristian Romero som inte hänger med efter att ha fått en knuff, och visst, det är ju han som ska knuffa först. Men kolla även in Rodrigo Bentancur som har ytan framför målet helt utan markeringsuppdrag. Han ska bara gå på boll. Han lämnar ytan när bollen är på väg och målet kommer från exakt den yta som han stod på när bollen lyftes in. Det är ett grövre misstag än vad Guglielmo Vicario och Romero stod för. Men det handlar ju egentligen om att det borde stå nån annan i den ytan. Nån som inte finns i dagens lag. 

Men samtidigt visste vi om hotet från Arsenals hörnor. Spurs har släppt in sådana förr. Väldigt många supportrar pratade om det innan match. Arsenal fick en hel del hörnor, och Spurs stod emot helt okej tills det inte funkade längre. Det är inte orimligt att ett lag som har som styrka att göra sådana här mål också lyckas mot ett lag som är svagare på att försvara. Det är som att säga att motståndarna vet om att dom  måste stoppa motståndarnas anfallare, Manchester Citys motståndare vet om att en nyckel är att Erling Haaland inte får göra mål. Det är lättare sagt än gjort. 

För mig hade Spurs chansen under sommarfönstret. Där hade det behövts en defensiv mittfältare med god fysik som hade kunnat göra ett jobb framför Guglielmo Vicario på hörnor. Sedan hade man kanske behövt lyfta fram just luftduellspelet när man tittade på andra spelare som skulle in. Men när det nu inte skedde så står man här. Jag skrev innan matchen att jag gärna sett Micky van de Ven till vänster för att få in ytterligare en huvudstark spelare i Radu Dragusin i just den här matchen. Det hade kanske inte hjälpt. Men vi visste vad som väntade. Och det skedde.

3. Ange Postecoglou får en del kritik efter förlusten. Hur ser du på den?

- Det är väl som vanligt. Klart att saker måste kritiseras, men det betyder inte att tränaren som ska bytas ut. Postecoglou kan fortfarande få ordning på det här, men det krävs kanske att han faktiskt är öppen för att korrigera småsaker för att maximera chanserna att vinna enskilda matcher. Som det här att få in Dragusin i just den här matchen. Eller kanske ha nån plan för vad som ska göras med halvtimmen kvar om det blir ett underläge. Gårdagens byten var inte pigga. Det gäller att få med sig publiken, men Spurs spelade provocerande långsamt och då blir hemmapubliken snarare en nackdel.

Spursredaktionen2024-09-16 07:46:00

Fler artiklar om Tottenham