Lagbanner
Det är såhär det känns?
Förstör VAR fotbollen på det sätt det används just nu?

Det är såhär det känns?

I helgen exploderade återigen VAR-debatten och debatten kring handsregeln. Två gånger om slänger Newcastle upp desperata bollar mot Andy Carroll. Andra gången ger det en mycket omdiskuterad straff.


Det är stopptid av Tottenham-Newcastle. Tottenham har dominerat fullständigt under matchen, men inte lyckats avgöra. Inne på stopptid börjar bortalaget slänga upp långbollar mot Andy Carroll. Intentionen går inte att ta miste på. Första försöket nickar Andy Carroll rakt ner på Eric Dier och börjar genast vifta efter straff. Reprisbilden visar axeln. Andra försöket nickar han återigen rakt ner på Eric Dier i hopp på straff – och får det. Lagkamraten Jamal Lascelles har precis innan knuffat till Eric Dier, vilket får hans armar att flaxa till.

Denna incident följer flera andra löjliga incidenter där bland annat Victor Nilsson Lindelöf och Crystal Palace Joel Ward har bestraffats för incidenter som sätter luppen på handsregeln. För som Roy Hodgson säger: den här regeln har alltså klubbarna själva varit med och röstat igenom.

 
Ska det fortsätta såhär och regeln följas blint så blir det ju en helt ny sport, där det är enklast att göra mål genom att driva mot straffområdet och sedan aktivt leta en motståndares hand, som Sadio Mané gjorde på Moussa Sissoko i Champions League-finalen. Det blir helt vansinnigt orättvist mot alla försvarare.

Sen är ju handsregeln bara ett problem i den här debatten. Implementeringen av VAR måste man starkt ifrågasätta. Innan VAR sattes igång i England skröt FA om att de hade studerat andra ligor samt hur det funkade i VM och skulle dra lärdom av det. De skulle rätta till fel som var "clear and obvious" från huvuddomaren. Puhhh-lease.

Som när Son Heung-Min är 1 mm offside och det tar fem minuter för VAR att komma fram till det. Med en teknik som har en större felmarginal än den offsideträcka som koreanen sägs ligga på fel sida?



Tar man Dierincidenten som exempel. Regelboken säger att man ska ta särskilt hänsyn till om en spelare inte ser bollen och vad jag vet har inte Dier ögon i nacken. Sedan ser man att domaren går till skärmen och stillbilden visar mycket riktigt att bollen tar på hans arm. Men hela incidenten, där han hoppar med armarna nedåt, får en knuff åt sidan och flaxar till – den biten är som borta i själva VAR-granskningen. Vad är då poängen?



Det var samma sak när Manchester United (vågar man skriva: som vanligt?) hade hjälp av VAR mot Brighton. Aaron Connolly fick en straff efter att han drivit in i straffområdet i närkamp med Paul Pogba. Det kändes som en klar straff och inget att kolla. Domaren gick ändå och studerade skärmen. Som visade situationen i långsamt tempo, vilket också oftast ger en helt annan bild av situationen. En knuff i långsam fart ser inte så märkvärdigt ut, som den ändå är när spelet är live. Men visst är det en knuff? 

Sen måste jag ändå säga att jag är för VAR när det används rätt. I helgen fick till exempel Inter en straff mot Fiorentina som såg solklar ut. Men försvararen Martin Caceres viftade övertygat och menade att det där var ingenting. Precis som försvarare oftast gör. Reprisbilderna visade dock att Lautaro Martinez sparkade Caceres, inte tvärtom. Och straffen togs bort.

Igår var det en rätt så härlig ligacupmatch mellan Tottenham och Chelsea. När Erik Lamela gjorde 1-1 tänkte alla instinktivt: ”bara inte VAR tar bort det nu!".Sen kom man ju på: VAR används inte i ligacupen. Vilken befrielse det var. Är det såhär det känns att fira ett mål? Tottenhamlegenden Micky Hazard reflekterade över detta.
 

VAR, rätt använt, måste kunna ha en plats i modern fotboll. Men som det har blivit nu så används det för att söka fel, inte rätta till "clear and obvious". Dessutom tar det helt bort momentet av firande. Varenda mål som Tottenham och Inter (som jag följer) gör så är det alltid en emotionell paus på 10-15 sekunder innan man börjar tänka på att målet kanske gills. Och då är det inte särskilt roligt längre.

Fast. Å andra sidan så kunde ju Manchester United använda sig av VAR, EFTER att domaren hade blåst av matchen mot Brighton. Kan vi få in Pedro Mendes mål i protokollet måntro?

Ben Foster, numera målvakt i The Championship, konstaterade krasst att han inte saknar VAR i Englands andradivision.
 

Henrik Örtenvik2020-09-30 15:10:00
Author

Fler artiklar om Tottenham