Trupputvärdering 2013: Mittfältare + anfallare
André Villas-Boas första säsong med Tottenham är över. Vilka spelare har motsvarat förväntningarna, vilka har presterat bättre än vi vågat hoppas och finns det några besvikelser? Precis som vanligt har White at Hart gått igenom hela truppen och skrivit små omdömen, igår tittade vi på målvakter och försvarare, idag har turen kommit till mittfältare och anfallare.
Säsongen är över, Tottenham slutade femma, Gareth Bale har varit bäst av alla. Clint Dempsey gjorde fler matcher från start och fler mål än Emmanuel Adebayor, vad ska vi egentligen tycka om en sån sak? Bror Hemming, Alexander Berg Mattsson, Cruyff, Henrik Ericsson, Erik Malmqvist och Eli Cisneros Setterwall har utvärderat Tottenhams spelartrupp.
#6 Tom Huddlestone
PL: 11 starter (9 inhopp), 4 ass | Cuper: 6 starter (2 inhopp), 2 ass
Förväntingar: Oklara. Engelsmannen hade varit skadad i över ett år inför säsongen. Innan skadan hade han varit en av Tottenhams nyckelspelare och när vi kvalificerade oss för Champions League spelade ingen i Tottenham fler ligamatcher än Tom Huddlestone. Hade hans kapacitet och talang tagit till skada av den långvariga frånvaron eller skulle han hitta tillbaka till forna glansdagar?
Facit: Fick i periodvis hyfsat mycket speltid men har väl aldrig känts som en regelbunden spelare i AVBs Spurs. I snabba ögonblick har den fina passningsfoten visat sig men i överlag har engelsmannen haft en mycket svag säsong. Temposvag med klumpig bollbehandling och alltför många felpass. Mållös också så håret får fortsätta växa. Sannolikheten är stor att vi har fått se det sista av Huddlestone i Tottenhams färger.
#7 Aaron Lennon
PL: 33 starter (1 inhopp), 4 mål, 7 ass | Cuper: 10 starter (2 inhopp), 1 ass
Förväntningar: Han har länge varit väldigt viktig för Tottenhams fartfyllda spel, och under AVB skulle ytterligare ett lyft kunna komma, kanske som inverted winger i AVB:s förväntade 433, där han skulle kunna skära in från fel kant och göra kanske bortåt tio mål.
Facit: Nu blev det ingen 433-transformering av laget utan mer 4231 och stundtals var det så mycket sidledspassande i laget att en snabb spelare som Lennon blev mer lidande än många andra. Stundtals var han magnifik, men hans tendenser att helt försvinna ur matcherna tidigt är inget som gynnar laget.
#8 Scott Parker
PL: 15 starter (6 inhopp), 1 ass | Cuper: 8 starter
Förväntningar: En av fjolårets bästa spelare som vid sidan av Luka Modric var lagets hjärta och en jobbig terrier på mitten som gjorde vad som helst för att vinna boll. Självklart var förväntningarna därefter och när väl Scotty P återvände från sin skada så skulle han upprepa succén bredvid Dembélé.
Facit: Parker hade, precis som Walker, en tung säsong och stressades nog tillbaka i spel efter Sandro gått i däck. Scott spenderade stora delar av säsongen i en identitetskris där engelsmannen hade svårt att bestämma sig för om han skulle agera sopkvast eller imitera Luka Modric och vara playmaker. Resultatet blev ett hopkok av stilar som Scotty, den oklanderliga frillan till trots, inte kunde hantera. Formen blev dock bättre ju längre säsongen gick och det finns fortfarande plats för Scott i truppen, om han accepterar andrafiolen bakom mittfältets nya härskare: Sandro.
#19 Mousa Dembele
PL: 26 starter (4 inhopp), 1 mål, 3 ass | Cuper: 8 starter (4 inhopp), 1 mål, 1 ass
Förväntningar: Blev klar någon dag innan transferfönstret stängde medan vi satt och väntade och hoppades på Moutinho. Även om han kom från Premier League var det nog många av oss som inte hade den bästa kollen på Dembele varför förväntningar ändå var ganska låga.
Facit: Debut och mål direkt. Fint driv i steget, kraftfull och med fin spelblick. Redan efter debuten var förväntningarna sjukt höga och ibland levde Dembele upp till dem. Många gånger väntade vi oss nog att han skulle ersätta Modric, vilket inte var rättvist mot honom. Laget hade vunnit med att spela Dembele högre upp i planen eller med tre innermittfätlare i ett slags 433. Mycket bra första säsong trots allt. Måste avlossa bössan oftare.
#22 Gylfi Sigurdsson
PL: 12 starter (21 inhopp), 3 mål, 4 ass | Cuper: 9 starter (6 inhopp), 4 mål, 2 ass
Förväntningar: Förväntades vara en bänkspelare som kunde hoppa in och förändra Tottenhams spel i kniviga situationer, bland annat med sina distansskott.
Facit: Islänningens inledande tid i Tottenham var tuff. Hade svårt att ta plats i startelvan och presterade inte tillräckligt bra när han väl fick chansen. Till slut lyckades han dock att höja nivån på sitt spel, med stenhårt arbete och några viktiga mål. En kämpe som mot slutet av säsongen fick allt mer speltid.
#23 Lewis Holtby
PL: 4 starter (7 inhopp), 2 ass | Cuper: 3 starter (3 inhopp)
Förväntningar: AVB utnämnde tysken till "bargain of the century" i samband med övergången i januari. Holtby själv talade om hur mycket han älskade det att få vara i klubben. Fansen blev galna. Efter sina femton första spelade minuter hade han fått sin egen läktarsång. Hypen var enorm.
Facit: Tysken klarade inte av att axla det tunga ansvar som omgivningen tidigt förväntade sig att han skulle ta. Efter några matcher såg han mer ut som en alibispelare än en Messias. Man skulle kunna ifrågasätta hur många ordentliga chanser tysken fick, man skulle samtidigt kunna hävda att spelarens utveckling inom truppen inte fick växa med ordentlig kontinuitet i och med att tysken ofta fick spela på ovana positioner. Men heter spelarna som spelar på ens naturliga position Bale eller Dembélé så har man en del att leva upp till om man inte vill bli andrafiol. Helt klart är iallafall att tysken behöver steppa upp sitt spel ordentligt om förväntningarna ska levas upp till.
#29 Jake Livermore
PL: 4 starter (7 inhopp) | Cuper: 2 starter (5 inhopp)
Förväntningar: Här hade vi inga jättestora förväntningar, utan känslan var att han kunde lämna redan inför säsongen, troligtvis då såld/utlånad runt deadline day.
Facit: En ganska medioker spelare gjorde en medioker säsong. Är absolut ingen startspelare i Tottenham och har ofta fått svårt att ta plats på bänken. Har imponerat när han gått in och stängt en del matcher på ett bra sätt. Egen produkt men lämnar med allt att döma i sommar?
#30 Sandro
PL: 22 starter, 1 mål, 2 ass | Cuper: 4 starter (1 inhopp)
Förväntningar: En ojämn krigare som alltid ger sitt allt. Förhoppningen var att brassen skulle utmana Parker på riktigt om sopkvastsrollen på mittfältet och framför allt bevisa att han kan hålla en hög nivå under en längre period.
Facit: När Sandro segnade ihop på plan med en knäskada så var det många spursare som skrek ut i desperation. Vissa hävdar att skadan var det enda som höll Sandro utanför årets lag och visst finns det fog för det. 2012/13 är säsongen där Sandro fick sitt slutliga genombrott och befäste sin plats på Spurs centrala mittfält för de närmaste åren. Ovärderlig som städgubbe framför backlinjen och har dessutom ett bättre positionsspel än Parker. Nyckelspelare. Att han sedan tar Hulken-bilder och lägger upp på Instagram gör inte saken sämre.
#46 Tom Carroll
PL: 0 starter (7 inhopp), 1 ass | Cuper: 4 starter (3 inhopp), 2 ass
Förväntningar: Med Andre Villas-Boas vid rodret fanns hopp om rotering på våra spelare och en spelare som skulle kunna få stora chanser var denna lilla spelskickliga Carroll.
Facit: Har inte startat en enda match i PL vilket är aningen trist då han har de kvalitéer vi ibland saknat på plan. Har gjort det bra sett till speltiden där han var bäst på plan i sitt inhopp mot Fulham, förlusten 0-1 i mars. Hoppas på bra utveckling i sommar och en större uppgift i höst.
#2 Clint Dempsey
PL: 22 starter (7 inhopp), 7 mål, 4 ass | Cuper: 10 starter (4 inhopp), 5 mål, 2 ass
Förväntningar: Kändes oklart vilka förväntningar man skulle ha på Clint Dempsey inför säsongen. Gjorde ett väldigt bra 2011/12 i Fulham, men ny klubb och han var närmast en panikvärvning i slutet av deadline day. Flipp eller flopp?
Facit: Nja. Har gjort flera viktiga mål, vem minns inte Clints sena kvittering mot Manchester United? Dock inte samma fina facit som i Fulham, men sju ligamål är ändå klart godkänt av en mittfältsspelare som inte varit ordinarie. Hans förmåga att passa och ta emot en boll bör det ställas lite frågetecken kring.
#10 Emmanuel Adebayor
PL: 18 starter (7 inhopp), 5 mål, 1 ass | Cuper: 9 starter, 3 mål
Förväntningar: Många av oss var riktigt oroliga när Adebayor och hans förhandlingar om löner och annat inte riktigt blev klart förrän efter det att ligan dragit igång. Ingen försäsongsträning i kroppen och utöver honom bara en enda anfallare i truppen - Defoe. Demspey klar först den 31 augusti. Hela 17 mål i fjol och visst fanns det förhoppningar om något liknande, även om många varnat för att Adebayors andra år i klubbarna oftast blir pannkaka.
Facit: Pannkaka. Det ska inte vara möjligt för någon med sådan rutin och sådan erfarenhet av Premier League att vara så katastrofalt dålig som Adebayor har varit den gångna säsongen. Även om han sprattlade till på slutet så är det en fisk vi kan kasta tillbaka i havet inför nästa säsong. Ska vi bygga nytt med AVB kan vi börja här, och börja med två nya anfallare in.
#11 Gareth Bale
PL:34 starter, 21 mål, 4 ass | Cuper: 11 starter, 5 mål, 6 ass
Förväntningar: Efter en något svag fjolårssäsong fanns det förväntningar på att Gareth skulle växa och bli lagets stjärna. 12 mål i ligaspelet kändes som att det kunde finnas inom räckhåll.
Facit: Vi hade aldrig kunnat drömma om denna utveckling för Bale. Bale har varit ligans bästa spelare och med 21 mål gjorda har han vuxit fram till en av världens alla bästa spelare. Har dessutom inte visat någon stil som en diva utan har hela tiden berömt klubben och fortsatt med sina "tummen upp" hälsningar till sina lagkamrater även efter totalt misslyckade passningar. Bales totala 26 mål och 10 assist på 45 matcher är fantastiskt.
#18 Jermain Defoe
PL: 27 starter (7 inhopp), 11 mål, 3 ass | Cuper: 8 starter (2 inhopp), 4 mål
Förväntningar: Super-sub god för 8-10 ligamål. Adebayors ersättare och en modern ikon. Kanske skulle han göra sin sista säsong i liljevitt för att avtackas och sedan runda av i t.ex. QPR.
Facit: Utvecklades enormt under AVB och axlade 'lone-striker rollen' på ett beundransvärt sätt. Sköt sig tillbaka in det engelska landslaget och var utan tvekan lagets bästa striker under hösten. Defoe bar helt enkelt offensiven på sina axlar när Adebayor underpresterade. Tappade alltmer i form eftersom säsongen gick och efter en olycklig skada så stannade målskörden ordentligt, och under vårspurten tog Adebayor (sent omsider) tillbaka sin startplats. Än är krutet torrt hos JD!