Transferfönstrets sista dag - en in, två ut
Lino Sousa ansluter på lån

Transferfönstrets sista dag - en in, två ut

Det blev en aktiv sista dag i transferfönstret och Argyle har nu sin fjärde spelare från ungdomslandslagen i form av 19-åriga vänsterbacken Lino Sousa på lån från Aston Villa. Samtidigt lämnar två spelare för Wycombe Wanderers i League One, Matt Butcher permanent och Saxon Earley på lån. Argyle har dessutom behållit sina största stjärnor som ryktades säljas till andra klubbar.

Whittaker och Hardie är kvar!
Vi kan konstatera att våra största stjärnor är kvar vilket är mycket glädjande och kanske dagens stora nyhet. Det har ryktats vilt om att Morgan WhittakerMorgan Whittaker skulle lämna för storpengar, han har ju gjort 15 mål i Championship redan och har bevakats av PL-klubbarna Brentford, Fulham och West Ham. Tidigare i veckan lade Lazio in ett officiellt bud för honom som enligt rykten låg på 10 miljoner euro, alltså kring 8 miljoner pund. Argyle tackade direkt nej och ville enligt ryktena ha 18 miljoner euro för honom. Det blev uppenbarligen för saftigt för den italienska storklubben.

Lösa rykten under veckan har också placerat Ryan HardieRyan Hardie i båda Ipswich och Stoke men det blev inget av det heller.

Vänsterbacken Lino SousaLino Sousa in på lån
Sousa har haft det svettigt under veckan. Han värvades av Aston Villa från Arsenal och sedan skickades direkt ut på lån till Argyle. 

Han föddes i Portugal men flyttade till England i småbarnsåldern och växte upp i Wolverhampton. Efter många år i West Broms akademi skrev han på för Arsenal när han fyllde 17 och har nu alltså flyttat tillbaka till Midlands. Han har spelat 8 gånger för Englands U19 men har aldrig spelat en ligamatch på seniornivå innan.

Under transferfönstret blev alla Argyles fyra lån återkallade. Nu har vi alltså fyra nya lån - och alla fyra har spelat i ungdomslandslagen. Ingen slump förstås när nya tränaren är före detta förbundskaptenen för dessa lag. 

Hur hade Englands U20 klarat sig i Championship kan man undra? Vi kommer ju få en fingervisning på den frågan.

Defensiva mittfältaren Matt Butcher till Wycombe
Butcher värvades sommaren 2022 från Accrington och var en viktig del i triumfen i League One ifjol. Han gjorde tre mål, bland annat segermålet mot lokalrivalen Exeter på bortaplan!

I år har han dock hamnat i skymundan lite och inte riktigt lyckats anpassa sig till Championship. På annandagen gjorde han också ett riktigt galet självmål och har knappt spelat sedan dess.

Som tur är fick han tacka för sig med ett inhopp mot Leeds i lördags och slog en riktigt bra passning till Mustapha BunduMustapha Bundu som ledde fram till Argyles kvittering. 

Lycka till Matt - tror han blir en bra värvning för League One. 

Vänsterbacken Saxon EarleySaxon Earley också till Wycombe - men bara på lån
Earley var en januarivärvning från Norwich ifjol och spelade en del under våren men blev aldrig riktigt ordinarie. Han startade de första två matcherna i Championship och såg riktigt bra ut men sedan ådrog sig en svårare skada och har inte varit tillgänglig sedan dess. 

Med Sousa på ingång kändes det logiskt att skicka ut honom på lån - blir tufft att anpassa sig till Championship igen efter så lång frånvaro. Han borde också bli en bra värvning för Wycombe och med lite tur kan han få en del speltid och återkomma till sommaren och ta en plats nästa säsong.

Januari 2024 - sex spelare in, åtta ut!
Facit är alltså följande:

Spelare in:

  • Matthew SorinolaMatthew Sorinola, högerback, gratis (tidigare klubblös)
  • Adam ForshawAdam Forshaw, defensiv mittfältare, gratis från Norwich
  • Ashley PhillipsAshley Phillips, mittback, på lån från Tottenham
  • Alfie DevineAlfie Devine, offensiv mittfältare, på lån från Tottenham
  • Darko GyabiDarko Gyabi, defensiv mittfältare, på lån från Leeds
  • Lino Sousa, vänsterback, på lån från Aston Villa
Spelare ut:
  • Macaulay Gillesphey, mittback, £300k till Charlton
  • Matt Butcher, defensiv mittfältare, gratis till Wycombe
  • Saxon Earley, vänsterback, utlånad till Wycombe
  • Tyreik WrightTyreik Wright, offensive mittfältare, utlånad till Bradford
  • Finn Azaz, offensiv mittfältare, lån avslutad från Aston Villa, nu i Middlesbrough
  • Luke Cundle, offensiv mittfältare, lån avslutad från Wolves, nu i Stoke
  • Kaine Kesler Hayden, wingback, lån avslutad från Aston Villa
  • Lewis Warrington, defensiv mittfältare, lån avslutad från Everton
Ett bra fönster? Jag hoppas det. Förlusten av Finn Azaz svider såklart mest men han var bara på lån och det var ganska uppenbart att vi skulle bli av med honom. Resten är som bäst spelare som går att ersätta, som sämst spelare som uppenbarligen inte var bra nog för denna nivå. De nya ser rätt lovande ut vad vi sett hittills, en erfaren PL spelare i Forshaw och en massa lovande tonåringar från ungdomslandslagen. Blir spännade att se vad de kan åstadkomma under våren!

Plymouth kryss mot Watford
 

Geoff Bache2024-02-01 23:59:00
Author

Fler artiklar om Plymouth