We've got the ball, we've got the ball, we've got the ball

Efter två tappra insatser mot Burnley och Sheffield United som lovade mer kom en chockerande storförlust i Stoke.

Jag har inte mycket tid att skriva dessa rapporter. Slutminuterna mot Stoke passar bra. Egentligen hade jag tänkt lägga ut en text med titeln "Första segern kommer allt närmare". Tur att jag inte gjorde det. Med min Shaughnessy 6-tröja tog jag mig an bortamatchen mot Stoke. Äntligen en enkel match. Äntligen en match jag faktiskt kan se, när det inte är simskola eller barnkalas eller 50-årsfest. Men vi börjar i Burnley.

Burnley 2 - 1 Pompey

Inte många hade gett Pompey en större chans mot Burnley på förhand. Detta var sjätte svåra matchen av sex möjliga, men nu hade man äntligen två mittbackar från start. Poole och McIntyre bidrog till en helt annan soliditet medan Potts bidrog till dynamik på mittfältet. Pompey hade träffat stolpen när 0-1 kom rättvist efter en fin upprullning på vänsterkanten. Lang kunde stöta in bollen i öppet mål på Lanes inlägg.

En kvart in på andra halvlek mattades laget och såväl Saydee som Potts fick kliva av. 1-1 kom omgående och var ett resultat av att Pack bjöd på lite för mycket utrymme varpå Sarmiento elegant skruvade in bollen i bortre gaveln. Nu var det spel mot ett mål, men det såg ut som att gästerna skulle få med sig en poäng. Dock valde Ritchie en klackspark när han befann sig i trångmål utanför eget straffområde. Burnley vann bollen och matchen efter en strumprullare av Brownhill som ställde Norris.

Pompey 0 - 0 Sheffield United

En intensiv och bra match för de som såg den. Inga mål, men bra räddningar från båda målvakterna. Pack var nära med en inläggsfrispark som krävde en akrobatisk reflexräddning medan Norris fick briljera vid några tillfällen. Wilder menade att om Pompey spelar så här kommer det att gå bra för dem och många lag kommer få det tufft. Efter sjunde matchen mot ett tänkt topplag var fyra poäng ändå rätt bra utdelning. Visst skulle första segern kunna komma mot Stoke?

Stoke 6 - 1 Pompey

"Men kan de göra det en kall onsdagskväll i Stoke?". Nej. Hemmalaget matade på från start och hade träffat ribban innan minuten var spelad. 1-0 kom på lagets tionde skott eller så och det efter en onödig frispark som Pack hade gett bort, men såväl mur som Norris skulle ha hållit den där bollen utanför målet. Stoke hade ett mål tveksamt bortdömt för offside innan gästerna kvitterade efter en snabb kontring. Murphy sprang loss på Norris utkast och hittade in till O'Mahony som gjorde sitt första mål för klubben. Portsmouth var nu bra med i matchen, men Stoke skulle åter ta ledningen genom Cannon och innan halvleken var över hade Norris slagit en svag passning som snappades upp och Gallagher smackade in ett distansskott i nättaket.

Okej, 3-1 var i underkant, men det var bara två mål som skiljde och om Pompey kunde prestera normalt i andra halvlek kanske det kunde bli lite spänning. Men nej, nu skulle en linjeman kliva in och ändra ett domslut. Sofascores kommentering sammanfattar det bäst: "Straff orsakad av Will Norris (Portsmouth) efter att ha fällts i straffområdet". Norris och Murphy tvekade varpå Cannon försökte nå bollen med en glidtackling. Det gjorde han inte, han träffade Norris i bröstet och domaren blåste direkt frispark, men linjemannen ändrade domslutet till straff. Fullständigt obegripligt. 4-1 genom Cannon och ridå. Av bara farten kom 5-1 och 6-1 och Portsmouth sparade spelare under sista halvtimmen. Det är en viktig match mot Oxford på lördag. Stoke lekte fotboll och det var överlag förnedrande. Pompeys fans sjöng "We've got the ball, we've lost the ball" och det är det enda roliga att ta med sig från den här kvällen.

Jag vägrar tro på att Pompey är så här dåliga, men det går inte att spela på den här nivån och förvänta sig poäng i den här ligan. Stoke var mycket, mycket bättre. Det här såg ut som topp mot botten, män mot pojkar, och så vidare. Vi kan inte komma dragandes med straffen som aldrig skulle varit för det kunde lika gärna ha stått 6-1 i paus.

Ibland studsar ett lag tillbaka efter en sådan här utskåpning.