Crystal Palace - West Ham
2 - 3

2–3 och seger i ännu ett Londonderby: Crystal Palace–West Ham
Lanzini som påminner sig själv att det är West Ham, och inte argentinas tröja han har på sig...

Pang pang pang sa det, och på en halvlek har West Ham visat vilken högsta nivå de har som kollektiv och individuellt. Hammers vann med 2–3, men matchen blev onödigt spännande mot slutet.  På en annan dag hade ett poäng varit rättvist, men marginalerna på sin sida måste alla ha ibland.

I “Boxing Day” matchen mot Southampton tog de ledningen efter åtta minuter. Veckomatchen mot Watford, fyra minuter och de tar ledningen. Igår kunde den negativa trenden fortsatt. För efter 45 sekunder får Crystal Palace sin bästa chans på de första 80 minuterna, men med lite tur räddade vi upp situationen och kunde tacka stolpen för sin hjälp. De inledande femton minuterna var väldigt svaga och Palace lyckades behålla sin press och sitt momentum. Men efter vi återtagit bollen och skyddat oss mot tre-fyra hörnor dök en dubbelchans upp. Ett fint inspel av Coufal som letade sig till Antonio och sedan Benrahmas huvud. Den spanska Palace målvakten var med noterna och höll bollen borta för denna gången. Chansen verkade ge krut till grabbarna och sju minuter senare hittar Benrahma till Antonio med en fantastiskt krosspassning som vår nia exemplariskt förvaltar. Efter målet är det West Ham som tar hand om bollen och styr matchtempot. För tre minuter senare driver Rice majestätiskt upp bollen och släpper den snyggt till Lanzini som därefter visar hur mycket boll han har sig. Fin mottagning, en tvåfotare förbi backen och på uppstudsen ett vänsterskott ribba in. Han måste trott att det var den argentinska tröjan han hade på sig, det såg iallafall ut så efter de bollkonster han trollat fram... Men han skulle göra fler! Klantigt tar en Palace spelare ner bollen med handen och domare England pekade på straffpunkten. Lanzini otagbart vid vänstra stolproten och 0–3 i halvtid var ett faktum.

Ledning med 0–3 borde vara klappat och klart. Men vi alla vet hur hammers senaste året hanterade sina tre bolls ledningar, det var inte bra. Fast i denna match såg det någorlunda lugnt ut, Palace skapade förvisso några chanser i början av andra men det var aldrig målfarligt. Ben Johnson hade dragit på sig ett gult i första halvlek och ett till en början sett smart byte skedde där Masuaku ersatte den varnade Johnson. Efter bytet märktes det tydligt vilken defensiv svaghet vänsterkanten bar på, och i den 83:de minuten visade Edouard varför Moyes inte skulle göra det bytet och resultatet var 1–3. Från detta stadie handlade det mer om att få iväg bollen än att få in bollen för the boys in claret and blue. Och efter att Masuaku gett Palace en frispark som de sätter i mål bevisar han ännu en gång varför han inte ska spela en försvarsorienterad roll. Som tur var hann inte Palace få in ett kvitteringsmål, men ack så nära det var när Mateta nästan cyklar in en boll i slutskedet av matchen. Istället kunde vi andas ut och konstatera tre poäng som betyder mycket i nuläget.

Spelarkritik:
Jag vet inte hur mycket man ska våga hoppas på Lanzini igen, men som det ser ut för närvarande verkar han ha hittat tillbaka till den form han hade innan sina skador. Han har mer eller mindre styrt vårt anfallsspel precis som Fornals gjorde tidigare i år. Rice briljerade som vanligt och trots att Soucek inte kunde göra sina offensiva räder som senast så får vi vara tacksamma över hur bra Rice behärskar sitt offensiva spel. Benrahma såg också ovanligt het ut, dessvärre åker han nu iväg på de afrikanska mästerskapen med Algeriet, vilket är tråkigt med tanke på hur han verkat hitta sin form. Den stora svaga länken är vår vänstersida i defensiven. Inte bara Masuaku, när han spelade, utan även Diop som måste agera bättre vid både första och andra målet. I övrigt presterade Ben Johnson mycket bra från vänsterkanten trots att det är en svår roll att behärska för en högerfotad spelare. Blir väldigt överraskad över hur moget han spelar trots sin ålder.

Betyg:
+++ Lanzini
++ Rice
+ Johnson

Transfertankar:
I och med transferfönstrets öppnande bör Moyes och co. agera snarast. En vänsterback och mittback är högst nödvändigt om vi ska klara av att hålla oss kvar i toppen samt kunna utmana i Europa League. Dessutom behövs en striker i allra högsta grad, där flertalet spelare diskuteras kring. Det är upp till tiden att berätta vad som kommer hända men jag skulle vara nöjd om en vänster och- mittback samt en anfallare skrev på för oss snarast.