Förutsättningarna inför "silly season"!
West Ham är tillbaks i Premier League men hur står det till med förutsättningarna inför återkomsten? Här görs ett försök att reda ut några av de frågetecken som omgärdar klubben.
För mindre än en vecka sedan avslutades ligasäsongen i triumf för West Ham United. Laget hade, hastigt men lustigt, efter tre underbara play-off matcher tagit sig tillbaka till fotbollens finrum, engelska Premier League! Detta efter att ha genomfört en säsong där man länge verkade ha försatt sin chans att ta sig till play-off. Fin form i säsongens elfte timme samt en del tur med resultaten gjorde att vi nu kan förvänta oss en spännande "silly season" med fler spelare på väg in än ut.
Alan Pardew har fått den största enskilda transferbudget som någon manager i klubbens historia har fått till sitt förfogande. Enligt ordförande Brown finns ca £20 miljoner tillgängliga för spelarförstärkningar. Dessa 20 miljoner ska dock inte enbart användas för att täcka själva spelarköpen. De ska också räcka till lönen för det första året av kontraktet. Det innebär att en spelare som köps för £4 miljoner och har en lön på £20 000 i veckan tar runt £5 miljoner totalt av vår transferbudget i anspråk.
Hur står sig då denna pott i jämförelse med andra lag som tagit klivet från ettan till Premier League? Här är listan på de tre senaste årens uppflyttade lag och hur mycket de har spenderat inför sin uppflyttning. De låga siffrorna kan till viss del härledas till att lagen numera kan låna sinsemellan i Premier League och att många nykomlingar utnyttjar det systemet. Notera även att det är oklart om dessa summor endast inkluderar köp och inte lön för första året. Inte heller bosmanvärvningar syns i denna uppställning.
2004/05
WBA - £4.8m - Klarade sig kvar
Palace - £5.1m - Åkte ur
Norwich - £3.45m - Åkte ur
2003/04
Pompey - £3.4m - Klarade sig kvar
Leicester - £500k - Åkte ur
Wolves - £6.25m - Åkte ur
2002/03
Man City - £9.75m - Klarade sig kvar
WBA - £695k - Åkte ur
Brum - £6.5m - Klarade sig kvar
Som man kan se av siffrorna så har vi en betydligt större summa till vårt förfogande än de klubbar som gått upp de senaste tre åren. Detsamma gäller Wigan som annonserat att man ställer £25 miljoner till managerns förfogande. Enda laget som man kan tänka sig spenderat i närheten av den summa vi har till förfogande är Manchester City som la ut £9.75 miljoner 2002/03. Med tanke på att Premier Leagues bottenskikt förmodligen är sämre än någonsin numera så kanske man kan se framtiden an med viss tillförsikt. De flesta av klubbarna som kan räknas som "bottenlag" inför nästa säsong har förmodligen inga större transferbudgetar vilket gör att vi med rätt förstärkningar bör kunna skapa ett gott utgångsläge för att vi ska ha en chans att klara oss över de tre som åker ner i the Championship nästa säsong.
Ett varningens finger kan dock höjas för att bara fem av 13 lag som tagit sig till Premier League via playoff har klarat sig kvar mer än en säsong sedan man började med det säsongen 91/92. Dessa klubbar är Blackburn (7 säs), Leicester City (6 säs), Ipswich Town (2 säs), Bolton (fortf kvar) och Birmingham (fortf kvar).
Vad det gäller de första nyförvärven så har klubben jobbat med två listor på möjliga spelare, en för varje möjlighet (Premier League eller The Championship). Manager Pardew har sagt att han redan före matchen i måndags hade bokat sitt första möte med en spelare från Premier League listan. Huruvida något händer snart eller inte återstår att se men med tanke på att övriga lag har 14 dagars försprång gentemot oss så finns det naturligtvis ingen tid att spilla. Rätt spelare till rätt position måste införskaffas och kontakterna måste naturligtvis tas så snart som möjligt. Pardew har också sagt sig vara rätt så nöjd med det faktum att sommarsemestern den här säsongen blir ganska kort.
Enligt ordförande Brown har man sedan nedflyttningen till the Championship halverat klubbens skulder från £48 miljoner till £24 miljoner. Detta gör att vi nu, enligt honom och ekonomichef Igoe, har ett gynnsamt utgångsläge ekonomiskt oavsett hur det går nästa säsong. Skulle vi trilla ur är det inte samma katastrof som tidigare (även om det naturligtvis skulle bli kännbart ekonomiskt).
Herr Brown har också sagt att intentionen nu är att, till skillnad från tidigare, inte sälja den talang som produceras i klubben. Det var något man sa även förra gången vi började få fram fina talanger men som vi tyvärr inte kunde hålla. Han tillägger dock att det är under förutsättning att vi fortsätter att spela i Premier League. I annat fall går inget att garantera. Vi kan bara hoppas att det blir så som han nu lovar.
När klubben lyckas stabilisera sig i Premier League kommer man också att fortsätta att bygga om och ut Upton Park. Denna utbyggnad skulle ha skett i samma veva som vi föll ur högstaligan men ställdes därför in. Planerna finns dock kvar men det hela kommer inte att ske förrän efter att vi åter är ett stabilt lag i Premier League. Med andra ord så kan vi inte räkna med denna utbyggnad förrän om tidigast ett par säsonger enligt klubbdirektör Aldridge och ekonomichef Igoe på ett så kallat Fans forum för några veckor sedan.
Sammantaget så ser läget betydligt ljusare ut idag än för ett par månader sedan. Skillnaden mellan The Championship och Premier League är milsvid framförallt ekonomiskt. Kan vi gå upp och klara oss kvar har vi ett utmärkt utgångsläge inför framtiden och den dagen arenan är färdigutbyggd torde vi också ha möjlighet att generera riktigt bra intäkter då vi har en stor och trogen publik. Enligt Igoe borde klubben kunna generera sjätte sjunde mest pengar i Premier League och målsättningen finns också att det är där någonstans vi ska ligga och nosa, strax efter toppen med andra ord.
Hur det blir med dessa storvulna planer återstår att se men för ett blödande och skadeskjutet Hammershjärta är det balsam för själen att läsa sådana ord och i alla fall få drömma om framtida framgångar.
Fortunes always hiding!