Arsenal - West Ham
2 - 0

Förlust på Emirates – Moyes sämsta match under sin andra sejour

Vi hade kunnat se mycket komma, men absolut inte allt. Moyes 600:de Premier League match, också hans sämsta under sin andra sejour i West Ham. Det var upplagt för att det skulle bli så bra, men just nu ser mycket mörkt ut.

Inledningen av matchen kändes spännande och momentum skiftades mellan de båda lagen intensivt. Det smällde på rejält och matchen avbröts frekvent på grund av antalet frisparkar som domaren Taylor delade ut till dem båda lagen. Anmärkningsvärt är hur Coufal får ett gult kort i den elfte minuten av att en arm är för högt upp. Ett par sekvenser senare utsätts Antonio för en liknande situation, men Arsenal spelaren klarar sig lindrigt undan och erhåller till och med en frispark istället. Efter 30 spelade minuter syns det tydligt hur slarvigt West Ham spelar i anfallsspelet, i synnerhet uppspelsfasen. Rice faller inte ner så långt som han borde, Soucek ser fullständigt orörlig ut och backarnas uppspelsfötter verkar inte fungera. Det märks tydligt att i princip hela West Hams ordinarie backlinje saknas. Men något som fungerade var Dawsons blockeringsspel. Skott efter skott riktades iväg av engelsmannen och de skotten som inte gjorde det, tog hands om av Fabianski. I den 39:de minuten gör först Dawson en oerhört viktig blockering, som sedan följs upp av en sensationell räddning från polacken efter ett halvvolley skott från Arsenals vänsterback Tierney. Anfallsspelet ser allmänt slött ut vid detta laget. Och likt som matchen mot Burnley kunde vi inte hitta fram den avgörande passningen. Lanzini gör sitt bästa för att skapa något, men resterande spelare i anfallet verkar vara helt ur position. Halvleken slutar 0–0, tack vare Dawson och Fabianski.

Den andra halvleken inleds på sämsta möjliga vis. Arsenal passar lugnt runt bollen vid mittplan och en missbedömning i löpningen av Soucek öppnar upp stora ytor för yttern Martinelli som kyligt placerade in 1–0. Efter målet arbetar West Ham för att återta sitt momentum men det kommer aldrig riktigt. Fem minuter efter att Arsenal tagit ledningen får Bowen en chans efter ett fint inspel längs backen från högerkanten. Om han bara hade styrt den bakåt till Fornals hade det kunnat bli kvitteringsmålet, men istället blev det kanske West Hams bästa målchans.

Arsenal återtog trycket och höll nere tempot i matchen fram tills den 69:de minuten. Dawson missbedömer en längre boll fullständigt vilket resulterar i att bollen studsar förbi honom och fram till dagens enda målskytt som har Coufal mot sig och Lacazette med sig. Han passar ut den till Lacazette som går in i en tillsynes 50/50 duell där Coufal går vinnande ur. Men Taylor tyckte annat, pekar på straffpunkten och visar ut vår högerback. Enligt mig en situation som bör överses noggrannare av VAR-rummet, trots att den är något vårdslös är han på bollen och vinklar ut den ur straffområdet. Hursomhelst lyckades Lacazettes rullningar på marken övertala Taylor och tio mot elva var ett faktum. Fabianski räddar å andra sidan straffen, men om vi inte skapat något med elva man, hur ska vi göra det med 10? Matchen avslutas 2–0 efter ett Benrahma slarvigt tappat bollen två gånger om och bjudit på en kontringsmöjlighet till Arsenal som tian Emile Smith-Rowe kyligt förvaltar. Värt att nämna var Ashbys pigga Premier League debut.

Spelarkritik: Det märks tydligt att vi saknar Cresswell. Masuakus vänsterfot går inte att jämföra med Cresswells och det drabbas oss hårt i uppspelsfasen. Likaså Ogbonnas vänsterfot som öppnar upp betydligt större och fler ytor än Diop med sin höger från vänstermittbacks position. Coufals inspel fungerade inte som de brukar och gjorde innan skadan. Antonio och Fornals kom aldrig rätt i position, Antonio hamnade mer på högerkanten där han inte alls är lika effektiv. Även innan det röda kortet då han spelade som spets. Soucek såg otroligt viljelös och trött ut, medans Rice kämpade som han brukar men utan större framgång. Fabianski och Dawson klart bäst på plan.