Lagbanner
Var var VAR? Och en del annat elände säsongen 2019-20

Var var VAR? Och en del annat elände säsongen 2019-20

Säsongen 2019-20 lider mot sitt slut och tur är väl det. Ingen av oss har varit med om liknande säsong någon gång tidigare oavsett vilken klubb man håller på.

Efter en mycket turbulent säsong beroende på flera orsaker så blev det ändå ett säkrat kontrakt för fortsatt spel i Premier League för West Ham. Väldigt glad och tacksam för det. Även om det stundtals var en ren ångestvandring innan det blev klart.

VAR skulle införas för första gången i Premier League. Jättebra tyckte jag inför den snart avslutade säsongen. Blev det bra med VAR? Verkligen inte är mitt svar. Det har varit millimeter offside som vevats fram och tillbaka flera gånger med linjer hit och dit under flera minuter. Det har varit märkliga hands situationer. Något som vad jag förstår ska ändras på till kommande säsong. Hoppas det blir bra. De olika team som lett VAR rummet har varit minst sagt inkonsekventa. Det har inte varit någon röd tråd i besluten. Det som bedömts vara hands ena gången har inte bedömts vara hands en annan gång osv. West Ham har mestadels varit på fel sida i de VAR bedömningar som vi varit involverade i. I de flesta fallen har det varit rätt beslut men ofta med mycket liten marginal.

Jag har givetvis inte sett alla situationer under säsongen, långt därifrån. Två exempel som hänt nyligen har retat mig ofantligt mycket. Båda gångerna har Aston Villa fått fördelar till sig. Första exemplet var i första matchen i återstarten efter Covid 19 uppehållet där Villa spelade mot Sheffield United. Villas målvakt stöter in i en egen spelare och faller in med bollen i målet invid ena stolpen. I mina ögon var det ett solklart mål. Tyvärr funkade inte tekniken. Hawkeye indikerade inte att det var mål fast att bollen var inne. Var var VAR i den här situationen? De kan väl aldrig ha varit så skelögda och vinögda i VAR rummet så att de inte såg att bollen var inne? Helt otroligt. De borde så klart ha meddelat domaren att det var mål.

Andra gången jag hakade upp mig var när en Palace spelare gör mål med axeln eller snarare mellan axeln och nacken. Det dömdes bort för hands. Jag menar hands där på kroppen hur är det möjligt? Tilläggas ska att Villa fick en felaktig straff mot sig mot Man United. Det var för övrigt ytterligare två felaktiga straff eller inte straff beslut den kvällen.

Varför bryr då jag mig om att Villa fått buslut med sig, jag håller inte på Villa? Jo jag hade varit galen om West Ham hade varit i situationen där vi åkt ut och Villa klarat sig med ex. målet som aldrig blev ett mål för att tekniken strulade. Har inget emot Aston Villa i övrigt. En klubb som jag definitivt tycker ska vara i Premier League. Jag hoppas dock att vi vinner mot dem och att de åker ur nu på söndag baserat på just det tillfället. Tycker synd om Watford om det är vad som avgör. Något som mycket väl kan bli fallet.

Så jag hoppas verkligen att engelska fotbollsmyndigheterna ser till att VAR blir en tillgång och att det finns en röd tråd och en likvärdig konsekvens i VAR besluten framöver. Då och endast då blir det en tillgång. Jag vill att matchdomaren även kan gå till sidolinjen och själv kunna se tv bilder innan ett tveksamt beslut tas.

Allt annat elände då den här säsongen. Måste naturligtvis börja med Covid 19 viruset som lamslagit hela världen mer eller mindre. Fotbollen har väl inte haft ett så här långt uppehåll sedan andra världskriget? Förmodligen kommer det att innebära att flera klubbar längre ned i seriesystemet går i konkurs om inte ett fungerande vaccin blir tillgängligt inom en snar framtid. Fotbollen är inte samma sak utan publik. Egentligen är det ingenting utan publik. När kan man åka över igen och se live fotboll i England igen?

För West Hams del och för oss supportrar har det varit en enormt jobbig och ångestladdad säsong. Det började bra men när Lukasz Fabianski skadade sig i slutet av september började eländet. Roberto tog över i målet. 

Måste säga att jag redan under de preseason matcher han stod i West Hams mål kände mig mycket tveksam till honom som målvakt. Något som skulle bekräftas. Jag har hållit på West Ham i snart 50 år och Roberto är tyvärr den sämsta målvakt jag sett i vår tröja. På de tio matcher han stod släppte han in 21 mål om jag räknat rätt. Åtminstone en tredjedel av dessa mål var rena bjudningar eller misstag från hans sida. Boxade in en boll i eget mål mot Burnley bl a. En sådan osäker målvakt gav ett lika osäkert försvar. Våra försvarare och även övriga spelare visade rätt klart att de saknade förtroende för honom.

Det blev också det som avgjorde vår manager Manuel Pellegrinis öde, som ersattes med David Moyes som kom igen. Tyvärr lät Pellegrini Roberto spela alltför länge innan han bytte målvakt till David Martin som gjorde det helt okej i målet de fem matcher han stod. Han stod väl bara för en groda tillsammans med Fabian Balbuena i bortamatchen mot Sheffield United som ledde till deras uddamålsseger. Så Roberto blev det som gav Pellegrini sparken.

Här måste jag ta upp VAR igen. West Ham kvitterade i slutat av matchen mot Sheffield United efter att VAR dömt hands på Declan Rice i uppbyggelsen till målet. Och visst bollen tog på Rice arm efter att en Sheffield spelare nickat ner bollen på Rice arm innan Rice passade bollen vidare till Robert Snodgrass som gjorde mål. Var det så här VAR var tänkt att fungera?

För att återgå till vår målvakt Roberto igen så blev hans misstag nästan en katastrof för oss i och med att vi mycket väl kunde ha åkt ur. Tack och lov har vi säkrat nytt kontrakt för nästa säsong i Premier League. Så allt elände blev inte en katastrof men inte blev det bra heller. Läste idag att spanska klubben Alaves där Roberto har varit på lån sedan januari verkar vilja värva Roberto permanent. Hoppas verkligen att de gör det så slipper vi ha Roberto på lönelistan även nästa säsong.

En annan sak som kunde ha blivit tungan på vågen i att vi kunde ha åkt ur var att vi släppte alla våra anfallare som vi hade säsongen 2018-19 och endast ersatte dem med Sebastein Haller och Albian Ajete. Haller har inte riktigt nått upp till de förhoppningar vi hade på honom. Dock ska det sägas till hans försvar att han mest hela tiden använts som ensam toppanfallare. Haller trivs mycket bättre med en anfallskollega bredvid sig. Ajeti har inte visat ett dugg på att han är en duglig anfallare. Hur tänkte Pellegrini och kompani här? Släppa fem anfallare och köpa in två. Tack och lov att Michail Antonio har varit fullständigt formidabel i återstarten av ligan efter Corona uppehållet. Haller var skadad i början av återstarten så där tjänade vi faktiskt på att han var skadad. 

Köpet av Jarrod Bowen och lånet av Tomas Soucek bidrog också väldigt mycket att vi kunde klara oss kvar.

Skador har förstås även den här säsongen varit ett signum för West Ham. Det är många år bakåt när vi hade en säsong med väldigt få skador. Den säsong jag kan minnas var 1985-86 då vi slutade trea.

Inför kommande säsong behöver vi förändra en hel del i truppen. Jag vill ha in både en höger och vänsterback. En mittback till behövs också. Två anfallare till vill jag ha och gärna någon mittfältare också. David Moyes har sagt att han vill satsa på spelare som är hungriga och unga så att det går att bygga på sikt. Här har vi redan två spelare som finns i den kategorin i Bowen och Soucek som köptes/lånades in i januari. Soucek kommer för övrigt att köpas loss permanent i och med att West Ham spelar i Premier League även nästa säsong. Det ingick i dealen med Sparta Prag.

Tyvärr har det redan kommit rykten om att det finns inga pengar att köpa in nya spelare för. Utan det måste säljas innan det köps. Hoppas verkligen att det inte är så illa med kosingen. En spelare som inte får säljas är förstås Declan Rice.

Nog för att David Sullivan och David Gold är rätt snåla ägare. Men är de så korkade att de inte ser till att skjuta till pengar för att förstärka truppen, ja då har vi nog en strid på kniven igen för att hålla oss kvar nästa säsong är jag rädd.

West Ham har två smeknamn. Hammers och Irons. Se till att värva några fler spelare med Irons karaktär i sig. Tycker att både Bowen och Soucek är sådana spelare så fler av den typen please.

Nu väntar en silly season som börjar på måndag och avslutas 5 oktober om jag minns rätt. Det är inte 100 bestämt när ligan börjar igen men 12 september är det datum som nämnts. Först ska dock sista omgången spelas, där det mest spännande är vilka klubbar som hamnar på plats 17, 18 och 19. Där är Aston Villa, Bournemouth och Watford inblandade. Vidare vilka klubbar som tar plats 3, 4 och 5 där två platser i Champions League står på spel mellan Chelsea, Leicester och Man United.

Ha det gott alla West Ham vänner och ni övriga.

Arne Söderlund2020-07-24 11:18:00
Author

Fler artiklar om West Ham