West Ham - Leeds United
2 - 0

West Ham-Leeds 2-0

En svängig match men mittbacksklippan var stabil.

Matchen började riktigt sömnigt från vår sida och vi fick inte alls tag i bollen. Under de första tio minuterna har Leeds två bollar i nät som döms bort, efter knapp offside och boll som precis är utanför kortlinjen när inlägget slås. Nätrasslet blev en väckarklocka för oss och vi började vinna fler bollar på mittfältet genom Rice och Soucek.

I minut 20 hade vi ett av våra första anfall på vänsterkanten där Lingard forsade in mot straffområdet. Kvick som få och med bollen klistrad på fötterna blev han för svår för försvaret, och Ayling i Leeds fällde honom innanför straffområdeslinjen. Säsongens andra straff var ett faktum och denna gång fick Lingard ta hand om den själv. Lyckligtvis kunde han slå in returen efter en rätt medioker slagen straff. 1–0 var precis det som behövdes för att få arbetsro efter en svajig inledning på matchen.

Efter målet tar vi över kommandot och trots ett hackigt anfallsspel skapar vi några lägen och fasta situationer i form av frisparkar och hörnor. Det är just från hörna som 2–0 kommer i minut 28, när Cresswell slår en perfekt hörna som Dawson träffar rätt på med skallen. Fantastiskt roligt att se Dawson näta på nytt och att vi fortsätter ha hörnor som ett starkt vapen. I slutet av halvleken har Dawson även en nick i stolpen på ytterligare en hörna. 2–0 i paus kändes i underkant efter avslutningen av halvleken men samtidigt flöt inte spelet som det skulle och situationen kunde varit prekär efter de tio första minuterna.

Inför andra halvlek gjorde Leeds två byten och de tog sig till fler lägen. Bamford missade ett friläge tidigt efter en bra genomskärare. Vi saknade inte heller möjligheter och vi tilläts kontra mot ett lite mer offensivt Leeds. Fornals hade ett monsterskott i ribban och fyllde på kontot med antalet ramträffar, och vi fortsätter toppa den tabellen med 18 stycken.

Andra halvlek fortsatte sedan med en del målchanser åt bägge håll, men de farligaste tillhörde ändå Leeds. Raphinha hade ett skott i straffområdet och även en bicycleta som Fabianski lyckades parera. Bamford fick också ett öppet läge i boxen som han skickade över. I slutskedet var nollan nära att spricka när ett inspel tog på Coufal men Dawson stod rätt även här och lyckades rensa. Efter den situationen spelar vi av matchen och kan skriva resultatet till 2–0.

Nollan var långt från given idag men vi lyckas hålla den intakt tack vare individuella prestationer och Leeds ineffektivitet.  De tre poängen kändes däremot aldrig hotade då vi kunde lagt i en högre växel och varit mer skärpta i offensiv riktning. Fornals, Lingard och Benrahma gör bra insatser men förväntade mig mer från Antonio som inte hade någon bra match. Defensivt tycker jag vi hittar de bästa insatserna med Rice och Soucek som var giganter och vann mycket boll. Backlinjen med Dawson som härförare gjorde också en jättebra match. Diop tycker jag ser ut att ha återfunnit självförtroendet från hans första säsong 18/19.

Vi placerar oss nu på en femteplats med en match i handen. På söndag väntar Man United på Old Trafford, och förhoppningsvis kan vi få revansch från förlusten i december. Efter det möter vi Arsenal hemma innan ligan pausar för ett landslagsuppehåll.