Lagbanner
West Ham-Man City 0-0, 5-3 efter straffar

West Ham-Man City 0-0, 5-3 efter straffar

West Ham är vidare till kvartsfinal i Carabao Cup efter att ha slagit ut Man City på straffar i en mycket spännande match.

Trots att Pep Guardiola bytte hela nio spelare från matchen i Premier League i helgen till cupmötet igår så kände jag en rätt stor hopplöshet när jag såg Citys startelva. För även om West Ham spelat riktigt bra hittills den här säsongen så var det svårt att se hur vi skulle kunna matcha ett Man City med ett sådant slagkraftigt lag. Pengar gör verkligen skillnad. Man City har investerat i en fantastisk trupp. Men det är väl så det funkar då man är statsfinansierade.

City hade en större dominans i matchen än West Ham och fler fina chanser att avgöra matchen under 90 minuter. Vår målvakt Alphonse Areola stod för ett flertal fina räddningar där den svettigaste var en nick av John Stones som Areola kunde stöta ut från målområdet. Även unge Cole Palmer i City hade ett par fina chanser. Så att vi kunde hålla nollan och gå till straffar var ett mycket bra resultat.

David Moyes ställde upp med ett riktigt starkt lag trots en del ändringar från matchen mot Tottenham. Jag trodde inte riktigt att så mångaspelare från startelvan skulle spela. Förutom Areola i mål så spelade Ben Johnson, Issa Diop, Craig Dawson och Aaron Cresswell i försvarslinjen. De gjorde alla en mycket bra match. Att notera är att det var match 100 för Diop i West Ham tröjan. Om man tittar på våra försvarare så har vi faktisk två riktigt bra fyrbackslinjer förutom på vänsterbacken där Cresswell är rätt ensam. Förvisso kan Johnson spela där men vi skulle behöva få in en vänsterback i januari.

På mitten spelade Tomas Soucek och Mark Noble. Även de gjorde det väldigt bra. Soucek var också den som hade West Hams två bästa chanser till att göra mål men brände båda med skott utanför. Trion framför Soucek och Noble var Nikola Vlasic, Manuel Lanzini och Arthur Masuakau. Alla dessa tre stod också för en bra match. Tycker att Vlasic gjorde sin bästa insats hittills i West Ham. På topp spelade Andriy Yarmolenko. Han har steppat upp i de matcher han fått spela. Om han bara fick sätta ett mål eller två framöver så tror jag det kan bli än bättre med ett förstärkt självförtroende. Bra att han kämpar och sliter i alla fall. Vi behöver  dock köpa in en anfallare av rang i januari.

Kan vi behålla de spelare vi har och få in en vänsterback och en anfallare i januarifönstret så är jag nöjd.

Efter ca timmen bytte Moyes in Jarrod Bowen, Pablo Fornals och Said Benrahma istället för Yarmolenko, Vlasic och Masuaku. Bra byte av Moyes. Det blev genast mer fart och spets framåt. Med ca tio minuter kvar kom Vladimir Coufal in i stället för Lanzini. Kul att Coufal är tillbaka.

Vi lyckades reda ut stormen och klara 0-0 efter full tid. Då vara det bara ett straffavgörande kvar. Pulsen som redan var väldigt hög drog i väg med skyhög fart. 

Efter att nödvändiga procedurer var avklarade inför straffarna blev det West Ham skulle börja att lägga straffar. Bra att vi fick börja. Det är väl statiskt bevisat att det är en något större chans om man får börja att lägga straffarna.

Noble var först ut för West Ham. Noble som varit en fantastisk straffskytt genom åren missade som bekant sin senaste mot Man United. Den här gången var han dock säker och satte bollen i mitten högt upp i målet. Foden tog Citys första men sköt mycket tacksamt utanför så 1-0 till oss.

Nästa skytt för West Ham var Bowen som satte ett hårt skott en i ena burgaveln efter att Citys målvakt Steffen varit på den men inte kunde hålla den utanför målet, phu. Cancelo satte Citys straff mycket säkert. 2-1 till oss.

Dawson tog hand om våran tredje straff och satte den säkert i ena hörnet och målvakten i det andra hörnet. Jesus satte Citys straff retfullt enkelt efter att ha lurat Areola åt ena hållet och sedan rullat in bollen i det andra hörnet. 3-2 till oss.

Vår fjärde straff tog Cresswell som satte sin straff i ena hörnet och målvakten i det andra hörnet. Grealish var Citys fjärde straffläggare. Han var tvungen att sätta straffen för att hålla kvar City något han också gjorde med en mycket säker straff. 4-3 till oss.

Benrahma var vår femte straffläggare. Mål och vi var vidare i cupen. Ojoj vad nervigt. Benrahma satte dock straffen med viss tur eftersom Steffen gick åt rätt håll men kunde bara styra bollen i ena burgaveln. Vi vann och slog ut de senaste fyra årens Ligacupmästare Man City.

På lördag är det lottning för kvartsfinalerna. Sju Premier League klubbar och Sunderland från League 1 är kvar. Efter att ha fått de båda Manchester klubbarna på vår lott hittills så lär väl ytterligare någon av de allra bästa klubbarna hamna på vår lott i kvartsfinalen. Oddsen är nog inte alltför höga att Chelsea eller Liverpool hamnar på vår lott. Hur som haver kul att vi är kvar i cupen och en fin fjäder i hatten att slå ut Man City. Min man of the match är Alphonse Areola.

Kvartsfinalerna kommer att spelas 21-22 december.

Till sist matchdata.

West Ham United: Areola, Johnson, Diop, Dawson, Cresswell, Noble ©, Soucek, Vlašic (Benrahma 62), Lanzini (Coufal 82), Masuaku (Fornals 62), Yarmolenko (Bowen 62)
Ej använda avbytare: Randolph (GK), Ashby, Baptiste, Zouma, Chesters

Manchester City: Steffen, Walker (João Cancelo 45), Stones, Aké, Zinchenko, Fernandinho ©, Gündogan, Palmer (Gabriel Jesus 76), De Bruyne (Grealish 83), Mahrez (Foden 72), Sterling
Ej använda avbytare: Carson (GK), Dias, Laporte, Rodri, Edozie

Domare: Jonathan Moss

Publik ca 60 000 på ett slutsålt London Stadium.

Så till en helt annan sak. Jag efterlyste ytterligare en anfallare till oss i texten ovan. Idag meddelar West Ham att man skrivit kontrakt med en av de unga spelarna i akademin. En mycket lovande anfallare som gjort väldigt bra i från sig i ungdomsakademin. Divin Mubama 17 år har skrivit sitt första proffskontrakt me West Ham. Vi får hoppas att han kan fortsätta att utvecklas och bli en inom ett par år eller så en spelare som även gör mål frekvent för första laget. Mer läsning: https://www.whufc.com/news/articles/2021/october/28-october/divin-mubama-signs-first-professional-contract

Arne Söderlund2021-10-28 15:30:00
Author

Fler artiklar om West Ham