Lagbanner

Revansch så det stod härliga till.

Ett scenario som upplevts tidigare på The Hawthorns bjöds publiken på idag. Skillnaden var att nu var det Wigan som satte avgörandet med bara sekunder kvar.

Hal plan

Den duktige domaren Mark Clattenburg blåste igång en match mellan två W-lag som båda redan nu förstår att de behöver alla poäng de kan få. Tyvärr hade det regnat i Birmingham innan avspark och det avspeglade sig på matchen. Spelarna hade svårt att få kontroll på boll, ben samt med- och motspelare. Sådant underlag brukar ge upphov till chansartad fotboll. Wigans debutant Connolly kom fri med WBA-målvakten Kirkland, men bollen var ju hal. Det gick inte riktigt som Connolly hade tänkt sig.

WBA var inte sämre än att de också skaffade sig chanser, Darren Carter testade Mike Pollitt i Wigans mål i matchens början, men Pollitt hade inga problem med skottet. Utöver dessa chanser var det ganska chansfattigt i inledningen. WBA försökte mer än Wigan som spelade avvaktande. Wigan verkade nöjda med att bara "känna" på motståndet innan man hade tänkt öka tempot. Om sanningen skall fram så var det så att Wigan hade större problem än hemmalaget med det hala underlaget, men så länge man håller nollan på bortaplan i en viktig match fanns ingen anledning till panik.

Detta var en inställning som straffade sig. Pollitt räddade ett skott genom att boxa ut bollen. Den hamnade rakt på fötterna på Jonathan Greening som enkelt kunde placera 1-0 från 25 meters håll. Pollitt var helt fel placerad och WBA:s ledning var helförtjänt.

WBA började med detta öka trycket på Wigans backlinje, man spelade med självförtroende och kände på sig att man har bra kontroll på matchen. Men WBA:s manager Bryan Robson har kritiserats för att vara en dålig taktiker, det kan varit anledningen till att han glömde täppa till där bak. Paul Jewell älskar snabb anfallsfotboll mest av allt här på jorden, och näst mest av allt älskar han snabba kontringar. Tack Paul för att du lärt spelarna ett effektivt kontringsspel. I 40:e minuten passade Francis till Connolly som pangade in 1-1 med vänstern. Detta kom som en blixt från klar himmel.

WBA gav sig inte, amn ville verkligen ha med sig en ledning in i halvtidsvilan, men Gaardsoe missade målet med en nick från sex meter.

Andra halvlek

Till andra halvlek hade Wigans spelare vant sig bättre till underlaget. Mittfältarna Francis och Bullard tog över allt mer. Man neutraliserade WBA fullständigt som inte kom någonvart. Bryan Robson kunde inte låta detta fortgå, ut med Nathan Ellington som fick lämna planen under hejaropen från Wigans fans "What a waste of money". Wigans fans var inte nådiga mot Duke, han fick höra en hel del otrevligheter så fort han var i närheten av bollen. In kom Robert Earnshaw och Kevin Campbell (har just nu ingen koll på vem mer som lämnade planen).

WBA kunde ta för sig mer och mer igen, Albrechtsen rusade på sin kant och fick fram två farliga inlägg till Earnshaw som missar bollen första gången ( fortfarande halkigt ) och andra gången räddar Pollitt enkelt.

Plötsligt var det dags igen. Jewell förklarar kontringsspel och så blir det. I sista minuten håller Connolly bollen vid hörnflaggan, passar till Roberts som enkelt håller undan försvaret och passar till Bullard som formligen packar in segerbollen.

Wigan tar sin första bortaseger i Premier League trots att hemmalaget egentligen har stått för den bästa kämpainsatsen.

Betyg.

Bäst på plan var Jimmy Bullard - helt outstanding. Andra spelare som inte skäms är Connolly, Chimbonda och De Zeeuw i Wigan samt Greening, Clement och Kirkland i West Bromwich.


Lez2005-09-10 19:36:00

Fler artiklar om Wigan