När Paul Jewell var lärling i Liverpool putsade han skorna åt Graeme Souness. Idag var det är dags för Souness att lära sig var skåpet står. Fram med putstrasan, Grame! Spänningen var påtaglig när gästande Newcastle ställdes mot nykomlingen Wigan. Det talades om nytt publikrekord på JJB Stadium. Bra väder är en fin kombination med bra fotboll, och Newcastle står absolut för bra fotbollsspel. Det var upplagt för folkfest idag.

Laguppställningar.

Paul Jewell mönstrade exakt samma uppställning som han gjorde för två veckor sedan när Bolton besegrades på hemmaplan. Vi väntar därför fortfarande på Skoko, Mahon, Jackson, Teale, Johansson och Wright i matchtruppen.

Graeme Souness tog ut en 18-mannatrupp redan på fredagen. Där fanns inga överraskningar. Han fick visserligen gräva lite bland sina mannar för att hitta vänsterbacken Elliot, för övrigt kunde han ställa upp med duktiga spelare överallt.

Första halvlek.

Matchen var bara halvannan minut gammal när Newcastle kunde få straffspark. Ett inlägg från vänster fångades upp av Owen som i princip var fri med John Filan. Leighton Baines kastade sig på Owen och drog ner honom, men domaren verkade mest överraskad att matchen hade börjat, han hängde inte med i situationen.

Efter 5 minuter kunde Jason Roberts banka in ett ledningsmål om trävirket hade flyttats två decimeter till höger. Han dribblade bort Elliot och fick till ett bra skott som träffade stolpen.

Efter 25 minuter fick Newcastle ett litet kontringsläge, Lee Bowyer är inte den bäste målskytten, men halvliggande fick han iväg bollen förbi hela Wiganförsvaret och förbi John Filan för att se den träffa stolpens insida och studsa tillbaka till Filan som lugnt tog den i famnen som om ingenting hade hänt.

Wigan fortsatte att spela sin typ av fotboll med raka uppspel från backlinjen. Newcastle verkade en aning bortkomna, de hade svårt att hitta brytningspunkter i Wigans spel. Wigans spelare kändes säkra i sin uppgift och rullade boll ungefär som man gör på klassens lektimme. När man sattes under press täckte man ytorna föredömligt, allt gick som Jewell planerat. Det gällde ju att hålla bollen långt från Owen och Shearer.

Efter kamp om bollen får Bowyer mycket ont. Han kämpar på i några minuter, men kan inte fortsätta. Souness sätter in Shola Ameobi i 38:e minuten.

När man spelar så enkelt som Wigan gör och inte överarbetar får spelarna bra distans till motståndet och man kan koncentrera sig på sitt egna spel utan att psyket tar stryk. Francis var strålande idag, matchens lirare enligt min mening. I 40 minuten slår han en öppnande passning till Jason Roberts som smugit sig ifrån sin bevakare och kunde slå in 1-0 till Wigan förbi en utrusande Shay Given.

Ledningen kunde bli kortvarig när N’Zogbia kommer i nästa anfall och skjuter ett bra skott som Filan räddar.

Andra halvlek.

Souness bytte ut Faye och satte in Emre i halvtid. Jewell ändrade ingenting. I andra halvlekens början får Wigan en frispark strax utanför straffområdet. En häftig variant ställer Jimmy Bullard fri med Given, men Bullard väljer att ta i för både drottning och fosterland och skottet går över ribban.

Nu börjar Newcastle få lite ordning på sitt spel. Emres närvaro märks i matchen eftersom man tar över mittfältet mer och mer. I samband med att Wigan alltid får en kollektiv konditionskollaps efter 60-70 minuter börjar Newcastle dessutom trycka på ganska ordentligt i mitten av halvleken. I 65:e minuten nickar Alan Shearer mot mål. Bollen rullar in mot mållinjen, men Baines står bakom linjen och täcker. Linjemannen står i perfekt läge och hävdar bestämt att hela bollen inte var inne. Sådana situationer uppstår inte så sällan, det är svårt i hastigheten att fatta ett korrekt beslut, men TV-bilderna som var svåra att tyda verkar ändå bevisa att det inte var mål.

Jewell byter ut Camara i 76:e minuten för David Connolly och tar ut Jimmy Bullard för Ryan Taylor i 82:a.

För en gångs skull när motståndet jobbar ihärdigt för att kvittera trycker inte Wigan på för att anfalla. Man spelar annorlunda med hela laget utom Roberts på egen planhalva. Newcastle får några farliga frisparkar, men de blir resultatlösa.

När bortalaget börjar tröttna blir spelet återigen en aning böljande. Lee McCullogh missar en brytning på Emre men fullföljer på ett sätt som får hela Wigan att se rött. McCullogh skadas i sammandrabbningen och blir utvisad. McCullogh har varit en klippa, en gigant på planen i alla år när han spelat i Wigan, men idag var han mer än lovligt blek. Han behöver nog lite avkoppling i B-laget eftersom han blir avstängd ett tag framöver.

Souness låter Lee Clark ersätta Robbie Elliot i 88:e minuten. Med nio utespelare väntar hemmalaget bara på slutsignalen. Man tillåter Shearer att göra ett avslut i slutminuten, bollen går utanför och matchen känns redan vunnen. Det enda som händer under stopptiden är Boumsongs blockering av Connollys skott.

Röda 1-0

Eftermälet till matchen lär bli Camaras attityd när han blev utbytt. Han var inte positiv idag och då skall man inte stanna kvar på planen. Vill inte Camara kämpa för laget blir det bänken i fortsättningen.

Bäste man på plan idag är Damien Francis. Bra spelare i Wigan för övrigt var Leighton Baines och Jason Roberts. Mycket bra i Newcastle var Boumsong. N’Zogbia skall absolut stanna i startelvan.