Inför matchen.

Det var inga överraskningar i startuppställningen för något av lagen.
Möjligen kan man undra varför PJ envisas med att alltid ha tre backar på bänken.

Första halvlek.

För en gångs skull började matchen i riktig makligt tempo. Det dröjde länge innan en riktig målchans dök upp. Jag började kallsvettas, det gäller att ha fantasi om man skall göra en match utan målchanser intressant för läsarna.

Tack och lov (för mig alltså) hade Alain Perrin en taktik som han trodde skulle öppna Wigans försvar. Han lyckades en gång, Vignal slog en 40-meters tjongboll mot Wigans straffområde och där var lille Dario Silva framme och nickade över. Portsmouth försökte med fler tjongbollar i första halvlek men den gubben gick inte. Wigans försvar tog allting.

Efter 20 minuter börjar matchen ta form, Wigans uppspel blir allt snabbare och Perrin blir röd i ansiktet. Han börjar frukta det Wiganska klapp-klapp-spelet. Inom loppet av fem minuter slår Kav en frispark i farligt läge (resultatlös) och Jason Roberts är nästan igenom hemmaförsvaret, men han får bollen för långt från sig.

Bortsett från en farlig möjlighet i 27:e minuten (Baines bryter) är det Wigan som står för kreativiteten och de visar en poänghunger som hemmalaget verkar sakna.

Andra halvlek.

Wigan tryckte på i början av andra halvlek precis som de avslutade den första. Francis trycker ett bra skott strax utanför Ashdowns högra stolpe, men bollen hade touchat en hemmaspelare och Wigan får sin sjunde hörna i matchen.

Bollen går ganska långt mot bortre stolpen och där kommer Pascal Chimbonda och nickar resolut in bollen i högerkrysset. Gissa vem som var världens olyckligaste spelare efter den markeringsmissen? Han börjar bli van vid rejäla tabbar, han orsakade Sunderlands straff förra veckan och nu detta. Stackars Brian Priske, Portsmouths nyförvärv från belgiska Genk.

Efter målet försöker hemmalaget höja tempot, man krigar riktigt bra på mittfältet och kommer ner med bollen ända till Wigans straffområdesgräns ett par tillfällen. Återigen testar man också några tjongbollar, men man åstadkommer ingenting farligt. Wigan spelar som vanligt, man täcker bakåt och testar framåt. Kav kommer i en kontring, men han är inte särskilt snabb och måste skjuta från alldeles för långt håll när han blir uppvaktad.

Matchen tar definitivt slut när Chimbonda bryter en offensiv passning och börjar sticka själv med bollen. Han slår en passning till mittfältet och kutar av allt vad tyglarna håller och får tillbaka bollen i ett perfekt läge. När han har sprungit 80 meter och närmar sig straffområdet funderar han på att skjuta själv, men passar till en ensam Roberts i mitten som lägger bollen tillrätta innan han slår in 0-2 förbi en utrusande Ashdown.

Efter detta var det bara att vänta på slutsignalen. Domaren Clattenburg började dela ut gula kort först i 83:e minuten och han hann med tre stycken innan slutsignalen gick.

Trots att Wiganfansen har fem timmars resa hem är de nog ganska nöjda vid det här laget.