Tack för uppvisningen Liverpool

Liverpool vände ut och in på Wigan. Det är svårt att tro att lagen spelar i samma division.

Redan förra säsongen sa Paul Jewell att ”De fem första kan man inte rubba, sedan är det lite mer öppet”. Detta uttalande gjorde han mitt under det brinnande kriget i Championship. Han hade rätt i att laget skulle ta sig till Premier League och att Wigans fans inte skulle vara speciellt oroliga att man åker ut direkt. Han hade också rätt i att de fem första är oantastliga.
Liverpools spelglädje och anfallslusta var en enda lång uppvisning hur fotboll skall spelas; underförstått Liverpool tillhör ”De fem första”.

Matchen.

Matchen började bra med blåvita ögon. Efter tre minuter hade man redan vaskat fram två hörnor. I följande anfall visade Liverpool hur det hela skulle sluta. Pollitt fick göra en kanonräddning från 5 meter. Benitez hade läst hur man öppnar Wigans backlinje och satsade på långbollar tvärs över halva planen. När bollen väl kom ner mot straffområdet störtade tre-fyra rödklädda mot en eller två ensamma försvarare. Wigans mittfält kom helt till korta mot en sådan taktik.

Peter Crouch är omdiskuterad. Han ser ut som ett fyrtorn, har hög tyngdpunkt och är i avsaknad av muskler. Han faller lätt och kan inte slå en distinkt passning. Hans styrka ligger nog i lägre serier, men idag släppte det för honom. I 19:e minuten slår han ett tafatt skott mot Mike Pollitt som studsar på ett utstäckt ben och går i en hög lyra mot målvakten som bara kan ta ner den strax under ribban. Istället väljer han att boxa ut den till hörna, missar bollen och efter över 24 timmars måltorka kan Peter Crouch andas ut. Nu är han en killer igen.

Efter detta ligger Pool på för att öka ledningen. Man trycker på med snabba bollar, bra passningsspel och en glöd som får de flesta managers att fundera på att söka Benitez’ jobb.

Andra målet kom när Crouch får en smörpassning över Jackson (felplacerad). Pollitt rusar mot Crouch som enkelt kan lobba in 2-0.

Hela halvleken var en enda stor uppvisning från Liverpools sida. Wigan spelar så gott man kan, men backlinjen var mest i upplösningstillstånd och mittfältet kunde inte stå upp.

I halvtid hade Wigans spelare fått en rejäl utskällning, man börjar andra halvlek lika optimistiskt som man började första. Trots detta var Pool nära 3-0 med ribbträffen i 49:e. Det kändes lite lönlöst att tro på en pinne i matchen, men Wigan skall inte skämmas för den följande halvtimmen då man matchar ett något defensivare motstånd på ett bra sätt.

Francis har inte varit lysande de senaste matcherna. Nu fick han lämna planen igen för David Connolly i 65:e. Anfallsspelet blev något bättre, men Connolly var så het på uppgiften så han föredrog att springa offside hela tiden. Det är i alla fall ett sunt tecken av Jewell att börja varva spelarna lite mer. Det har varit signifikativt av honom att aldrig eller väldigt sällan ändra en uppställning.

I 70:e minuten fick Liverpool hörna som nickades ganska hårt mot Garcia. Han lät bollen studsa mot bröstet och plötsligt står det 3-0 till hemmalaget. Alla ansträngningar att försöka näta på Liverpool var förgäves, DeZeeuw var nära på en hörna, McCullogh var nära, Kavanagh var nära, Connolly och Bullard slår rätt på Reyna. Detta var en hemmaföreställning från början till slut. Det är bara att böja sig för övermakten och tacka för en fantastisk föreställning. Trots att Wigan förlorade klart var matchen mycket sevärd.

Lite fakta: ( Liverpool först )