Lagbanner

Nytt nordvästderby

Denna gång är det Old Trafford som besöks av pojkarna från landet.

 Vissa av er är väldigt spända på den här artikeln (Nazzty och Tommy t ex). De vet var mina fotbollssympatier befann sig fram tills 1999 när Bayern München förlorade på övertid. Jag kommer aldrig mer att uppleva en sådan lycka och glädje som den varma kvällen i maj när Manchester United vann Champions League. Samtidigt var det som om en rullgardin drogs ner. United hade under decennier varit som en supporterskola och nu tog jag examen med högsta betyg. Det var som att lämna skolan och ta sig ut i verkligheten.

Verkligheten hade visat sig några år innan ovanstående match i form av Wigan Latics. Därför var det ingen större match att fortsatta att minutiöst granska och följa klubben som tidigare. Wigan Latics hade fångat mitt intresse några år tidigare inte minst p g a att de hade tre mycket duktiga spanska spelare i truppen när de låg i gamla division 2.

Det känns lite underligt att önska Manchester United ett nederlag, men så är det idag. Det är dags för dem att spela mot kanonlaget Wigan Latics, en klubb som strävar framåt och ställer tuffa krav på sig själv, sina anställda, sin organisation och sina spelare.

Under tiden United har försatt sig i en underlig situation med kryptiska affärer typ Veron, Stam, Beckham, Djemba-Djemba, Ferdinand ( det uteblivna dopingtestet ) och på toppen av allt fått en ägare som inte kan skilja på en fotboll och en balettdansös ser framtiden inte riktigt ljus ut för dem.

Dagens United har i och för sig börjat ta mer för sig sedan Keane fick nog och drog iväg, man har ett bra facit i ligan de senaste matcherna med fyra segrar och en oavgjord de senaste fem. Jämför man detta med Wigans fyra raka torsk så verkar ju hemmasegern solklar. Det känns meningslöst att börja svamla om Wigans laganda och att de spelmässigt varit jämna med Tottenham och Arsenal. Detta är redan ett välkänt faktum vilket understryks av att vissa objektiva Unitedfans tror att matchen kommer att bli väldigt jämn. Man bör inte stirra sig blind på dagsformen, den känns missvisande. Matchen kommer helt klart att bli tät och sevärd.

Läget i lagen.

Wigan har haft en enastående tur med inga eller få skador. Det är viktigt eftersom truppen är ganska tunn på sina ställen, vad sägs t ex om att Gary Walsh finns på bänken när John Filan är skadad. Men nu är rapporterna oroväckande på riktigt. Sedan tidigare har De Zeeuw en knäskada och rapporterna om hans eventuella närvaro på Old Trafford går helt isär. Att Thome har en käkskada och inte tillgänglig är klart sedan tidigare, men nu är även Henchoz tveksam till start med en lårskada och Steve McMillan är nyopererad i knät. Kvar står PJ med tre (3) helt friska backar som skall försöka vara samspelta och ta hand om anfallsparet Wayne Rooney – Ruud Van Nistelrooy. Kommer PJ att kalla tillbaka David Wright från Norwich, kommer Ryan Taylor att ta plats i backlinjen eller får vi se De Zeeuw i morgon?

Wigans mittfält består nog av hungriga vargar som vill spela. Bullard bänkades senast, Francis vill säkert visa att hans dåliga form är över nu och Skoko anser att han håller världsklass. Bakom dem har vi Mahon – Johansson – Teale som alla kan spela bra fotboll och vill slå sig in i startelvan. Kavanagh har fortsatt visat stabil form och lär ställas mot Scholes.

Wigans anfall är rätt bra, men består av alldeles för få spelare. Connolly gjorde väl inte många blåvita fans glada senast och frågan är om inte Camara får en chans till.

United lär ha fått problem med Silvestre efter en skada i matchen mot Everton och sedan tidigare vet vi att Heinze är borta för resten av säsongen. F ö verkar truppen fri från skador.

Matchen.

Matchen kommer att handla mycket om United, de vill visa att de är ett världslag som möter lillebror som kommer nästgårds. Wigan kommer att kriga med näbbar och klor för att åtminstone fixa en pinne. Man har nog lärt sig en del av förlusterna och PJ har sitt koncept klart – sära på Uniteds mittfält och anfall så de aldrig kommer till avslut. I United fruktar jag mest Ronaldo som kommer att snurra rejält med Baines. Eftersom Baines ofta är nära till regelvidrigheter när han inte hänger med kan det sluta i två gula kort för honom.

Match-i-matchen kommer att bli boxningsfighten mellan Kavanagh och Scholes. Oddsen för åtminstone rött kort för endera spelaren är överhängande.

Övrigt.

William Hills odds är 1,25-4,50-10,00.
Matchen kommer att visas i 19 kanaler ( jfr Everton-West Ham 7 kanaler ).
Vi skandinaver kan följa den enklast på Canal + Sport, sändningen börjar 20.55.

Avslutningsvis en liten julnöt att knäcka för läsarna:

I vilket samband har lagen mötts tidigare?

: )




Lez2005-12-13 19:38:00

Fler artiklar om Wigan