Lagbanner

Propagandafotboll av United

Manchester United kopierade Liverpools förkrossande taktik.

Först vill jag dementera att detta var lagens första möte, för de som är intresserade kan jag nämna att de möttes i invigningsmatchen av JJB Stadium i augusti 1999 när Wigan spelade i tredje divisionen.

Det fanns vissa förväntningar att den här matchen inte skulle vara avgjord på förhand. Med osmoslagarna i bakgrunden kunde kanske Wigan knycka en pinne på Old Trafford. Man hade dock spelat ganska hyggligt mot de flesta topplagen i Premier League och de goda insatserna kunde kanske belönas en kväll som denna. Men det fanns röda djävlar som hade andra åsikter.

Matchen.

Wigans laguppställning var lite överraskande. McCullogh fick lämna plats för Mahon och Francis fanns inte ens på bänken. Dessutom spelade PJ med en 4-5-1 uppställning. Jag kan inte påminna mig att han gjort så tidigare.

United startade med Park och Ronaldo på bänken, på plan från början fanns Fletcher och Smith.

Matchen började som vanligt bra med blåvita ögon sett, Wigan fick första anfallet och man verkade ha bra med spring i benen. United svarade med kontringar som kunde vara riktigt vassa. Scholes avlossade ett bar skott redan i fjärde minuten och Smith nätade i tionde, men målet underkändes då två spelare var offside.

Efter en hygglig inledning var det bara United för hela slanten. Rooney i 12:e, Fletcher i 15:e, och RvN i 29:e innan Ferdinand kunde nicka in ledningsmålet i den efterföljande hörnan. Det var som om luften gick ur hela laget, plötsligt slutade Wigan kämpa. Skoko och Connolly lyckades med absolut ingenting, Roberts fick aldrig röra bollen och Jackson liknade mest en semafor.

Som väntat kom Uniteds andra mål ganska snart, Wayne Rooney visade briljans och kämpaglöd när han gjordes ner av Jackson i Wigans straffområde. Han satt på plan med ryggen mot målet, reste sig upp med bollen och sprang emellan Jackson och Baines för att bara banka in bollen vid Pollitts vänstra stolpe. En sådan prestation vill nog de flesta Englandsfans se i Tyskland till sommaren.

Om Wigan bestod av trötta spelare fanns det i alla fall några som åtminstone försökte skapa någonting. Som vanligt var Chimbonda framgångsrik på högerkanten och B-lagsspelaren Alan Mahon visade att han är kreativ med två mycket goda skott på van der Sar.

I andra halvlek spelade United lite mer defensivt. Man lät Wigan föra spelet på mittplan och täppte till alla luckor. Det resulterade i tio avslut från Wigan, men de flesta skotten kom från stressade situationer där spelarna var rejält uppvaktade. United spelade säkert, klokt och bra och utökade sin ledning trots det defensiva spelet. Matchens snyggaste passning stod RvN för när han öppnade för Rooney som ångande fram mellan två Wiganbackar och kom helt fri med Pollitt och lobbade in trean.

Det blev 4-0 innan matchen äntligen tog slut. RvN stod offside, vände in och sökte straff när han fick tillfälle. Man kan tycka att det var billigt av domarna att gå på en sådan situation, men RvN är skicklig på detta. Han satte straffen själv och fastställde slutresultatet 4-0.

Reflektion.

PJ har mycket jobb framför sig. När spelprogrammet fastslogs såg man fram mot fem raka förluster, det var liksom redan givet, men spelarnas insats igår måste ändå ifrågasättas. Ingen press på bollhållaren, inte ens på egen planhalva som de åtminstone visat några gånger tidigare och Uniteds taktik med störtrusning var en ren kopia av Liverpools, det borde inte varit något större problem att stoppa hemmalaget. I andra halvlek märktes tydligt att anfallslustan saknades, det går inte att ha fem spelare helt stillastående i motståndarens straffområde som bara väntar på att få en passning.

Även om man mentalt var inställd på fem tuffa matcher utan utdelning är jag rädd att detta kan ha bränt vissa spelare i båda ändar. Tack och lov finns det fräscha spelare i B-laget som fullständigt massakrerade Newcastle i cupen för ett tag sedan. Vågar PJ släppa in Teale, Taylor, Johansson och Mahon i A-laget i avvaktan på att de övriga bygger upp självförtroendet ?

Matchfakta (United först):

Skott 12-15
Skott på 9-7
Hörnor 7-7
Bollinnehav 55-45.

Grattis United, ert spel gjorde mig glad. Tyvärr var det mot fel motstånd.

: )





Lez2005-12-15 18:27:00

Fler artiklar om Wigan