Afrikanskt fyrverkeri tände Wigan

Senegalesen Henri Camaras hattrick avslutade Wigans plågsamma förlustsvit på 5 raka matcher i Premier League samt tände även hopp om ett fortsatt liv efter nyår.

Ja det kunde knappast kommit lägligare. Olyckskorparna hade redan börjat kraxa över JJB om att Wigan är för svaga för Premier League, truppen har ingen bredd etc. Men Paul Jewells pojkar ville annat och brände av sitt nyårsfyrverkeri ett par tre veckor för tidigt och taktpinnen var i händerna på en för oss Svenskar välbekant Senegales, Henri Camara, ni vet killen som sänkte Sverige ut ur VM i Japan/Sydkorea för 4 år sedan.

Camara satte första målet redan efter 9 minuter och Wigan såg aldrig ut att kunna förlora efter det, reserverar mig dock för att min åsikt kan vara färgad av min lagtillhörighet. Charltons försvar såg darrigt ut vid Camaras andra mål efter 51 minuter och vid dryga timmen fullbordade Camara sitt hattrick.

Wigan inledde som vanligt på JJB, friskt och respektlöst. Något som gett klubben många nya fans sedan de började uppträda på den större scenen som det innebär att spela i Premier League. Lee McCulloch provade trävirket på motståndarmålet strax efter 10 minuter och på returen satte Henri Camara bollen mellan Chris Powells ben för 1-0. Självförtroendet sprutade ut från Wiganspelarna, framförallt Camara som bara minuter senare dansade med Charltonförsvararna, men hade inte övat in alla danssteg än och tappade kontrollen över bollen.

Camara fortsatte att vålla problem för Charltonförsvaret efter 20 minuter då han vände elegant innanför boxen för en cross från höger där Luke Young tvingades till en modig rensning framför Jimmy Bullard och McCulloch. Mike Pollitt, som inte haft så mycket att göra fram till 28:e minuten räddade snyggt med benen på Darren Bents skott. Charlton hade svårigheter att komma in i matchen och Bullard testade Dean Kiely med ett skruvat skott från 25 meter som Charlton keepern var tvungen att boxa bort. Kiely räddade Charlton kvar i matchen från Camara bara minuter senare och Jason Roberts skulle bara knocka in returen, men det täta Charltonförsvaret lyckades reda ut situationen som gick till halvtidsvila med bara 0-1 i ryggen. Första halvlek, klar fördel Wigan.

Andra halvlek blev mer en defilering av Wigan än en möjlighet för Charlton att komma tillbaks. 6 minuter gammal ökade Camara på till 2-0 efter pass från Jason Roberts. Dåligt försvarsarbete av Islänningen Hermann Hreidarsson som lämnade Kiely i sticket. Dåligt försvar gav också Camara tillfället att uppnå sitt hattrick efter 18 minuter av 2:a halvlek då Kiely rusade ut och fullständigt missade bollen då Camara enkelt kunde sätta 3-0 och definitivt spika igen kistan, gräva ner den och till och med resa stenen. Charlton var ute ur matchen och Wigans välbehövliga seger efter en mycket, mycket mörk December var äntligen klar.

Allt som allt så var det här en viktig värdemätare för Latics. Vi vet att vi kan slå alla lag under toppskiktet. Vi vet att vi är i Premier League för att stanna och nu har vi endast 12 poäng upp till de magiska 40. Trots de svåra förlusterna under December ligger vi fortfarande på Europacup plats, nr 6. Värt att notera är att Adde Johansson inte bara lyckades ta plats på bänken, han fick även hoppa in med 3 minuter kvar av matchen. 17074 betalande såg matchen på JJB.

Wigan Line-up: Pollitt, Chimbonda, Baines, DeZeeuw ©, Jackson, Teale (Taylor 83), Kavanagh, Bullard, McCulloch, Roberts, Camara (Johansson 87).

Charlton Line-up: Kielt, Young ©, Perry, Hreidarsson, Powell, Kishishev (Hughes 84), Thomas (Bartlett 46), Murphy, Smertin, Ambrose (Spector 69); Bent.