Wigan - Chelsea 0-1

Smaka på backlinjen Chimbonda, De Zeeuw, Henchoz och Baines. Detta kan vara Wigans vapen i jakten på nytt kontrakt i Premier League.

Låter jag defensiv när jag hyllar backlinjen ? Nja, för Paul Jewell var det en självklarhet att bygga laget bakifrån när han satte ihop ett vinnande lag i gamla division 2. Att han tänker i samma banor idag har han visat tydligt under sommaren när han satsat mer på backlinjen än på nya anfallare.

Matchen gick i ganska bra tempo så länge Wigan orkade stå upp mot mästarlaget. Efter dryga halvtimmen fick så Chelsea tag i sina spellinjer och placerade spelet till fullo på Wigans planhalva. Nu gick spelet precis så som befarat, det sägs att Premier League spelas långsammare än Championship vilket bekräftades av spelutvecklingen. Chelsea spelade bra under sista kvarten av första halvleken men den ovannämnda backlinjen uppfattade Chelseas press som en juniorträning. Undantagen var väl John Terrys nick strax över ribban och Arjen Robbens farliga skott i Pollitts vänstra hörna.

Den farligaste chansen under första halvlek stod Alan Mahon för när han slog bollen över ribban. Mahon är vänsterfotad och var tvungen att lägga benen tillrätta innan skottet så avslutet blev mindre lyckat.

Halvtid 0-0.

Jag förväntar mig en massiv bortapress i början av andra halvlek, men det blir liksom inte av. Mina erfarenheter av Wigan är att de brukar de tappa tempo efter dryga timmen och när de börjar falla ihop vid ungefär 60 minuter så märker jag att Chelsea får ett bättre grepp om matchen igen. I halvtid bytte Chelsea ut Drogba-Robben för SWP-Cole. Joe Cole visade lite framfötter och hade en hel del framgång i duellerna med Leighton Baines. Sett till den här matchen tycker jag absolut att Mourinho skall prioritera Robben-Cole.

Under c:a 15 minuter går bollen bara Chelseas väg och det är helt otroligt att Wigans backlinje kan hålla undan så väl som de gör. Nu är det inte tal om juniorträning längre, nu är det allvar - på riktigt. Wigans anfallare Camara (debut) och Roberts har inte mycket med matchen att göra, Wigans mittfält pressas ned ordentligt. Högermittfältaren Gary Teale får till exempel bollen på handen i straffområdet men domaren friade.

När Chelsea inte får utdelning på sitt spel händer det som brukar hända i fotboll. Det andra laget tar initiativet och börjar vaska fram målchanser. Andreas Johansson som fick göra debut i Premier League när det var c:a 10 minuter kvar (hade dålig pejl på klockan) fick två fina chanser att näta för Wigan, men vid båda tillfällena fick han foten under bollen som flög i en lång bana över ribban.

När TV visade reprisen av Addes miss kom Chelsea tillbaka i en kontring där Crespo visar vad han går för och placerar bollen mycket vackert i övre högra hörnet och målet är ett faktum. Chelsea vinner med 1-0, jag utgår från att de är lättade och att deras fans kunde pusta ut. Seriepremiärer är ju aldrig lätta även om man heter Chelsea.

Wigan kan se tillbaka på en förlust med mersmak, under långa stunder störde man Chelsea på ett ypperligt sätt och jag tror att alla experter som tippat laget till en 19-20:e plats i ligan anar att man borde granskat klubben lite bättre.

Bäste man på plan var Mark Clattenburg, domaren.