Lagbanner

"The Duke" klar för Baggies

Wigans anfallare Nathan "Duke" Ellington har skrivit på ett fyraårskontrakt med West Bromwich.

När nöden var stor i Wigan för fyra år sedan hade klubben bytt managers på löpande band.
Klubben avverkade inte mindre än fem olika managers på lite drygt tre år. Dave Whelan, Latics ordförande och ägare, tyckte inte om utvecklingen och valde att kalla in Paul Jewell som haft stora framgångar som manager tidigare.

Likt många andra nya managers påbörjade Jewell sitt lagbygge. Han har bra ögon för unga lovande spelare på brittiska öarna. Han har dessutom en bra känsla för vilka av dem som sätter klubben främst. Därför var det ingen tillfällighet att han redan i början av sin tid i Wigan visade intresse för Bristol Rovers' unge lovande anfallare Nathan Ellington.

Det tog drygt ett halvår innan Jewell hade övertalat Ellington att flytta bopålarna till Wigan. Med tanke på att Duke i engelska fjärdedivisionen var övergångssumman på 1,2 miljoner pund svindlande siffror. Motståndarfansen rasade och ansåg att Wigan inte höll sig till rent spel, man ansåg att Jewell/Whelan köper en plats i division 1till sin klubb. Wiganfansen skrek av glädje - "Detta är en av England absolut mest lovande anfallare" och på hemmaplan höjdes Jewell till skyarna.

Ellington hamnade i Wigan våren 2002 och fick förtroendet ganska direkt. Det var inte många matcher kvar av säsongen, men han fanns i startelvan vid tre tillfällen och nätade två gånger. Fansens förhoppningar bekräftades att Duke ÄR en stor spelare.

Under säsongen 2002/2003 spelade Duke 48 matcher och nätade 22 gånger. Detta var Wigans stora säsong då man var en (1) ynka poäng från att slå Fulhams division 2-rekord.
Man slutade på hela 100 poäng efter 46 ligamatcher.

Nästa säsong skulle klubben ställas mot de stora elefanterna. Duke såg fram mot stormatcher som Watford, Gillingham, Ipswich, Derby, Wimbledon och andra storheter. Nathan hade gott stöd från Paul Jewell som matchade honom flitigt även i division 1. Han tog sig samman och satte hela 19 fullträffar på 45 matcher plus två inhopp. Att klubben missade play-off med bara 30 sekunder kvar av säsongen spelade mindre roll, nu var Ellington en etablerad anfallare. Han kunde minsann göra mål i högre sammanhang och kammen växte på honom.

Det visade han med besked förra säsongen 2004/2005 då han vann skytteligan i CCC. 24 fullträffar blev resultatet och nu plötsligt väntade Premier League.

Klubbledningen var inte sena med att erbjuda Ellington ett nytt kontrakt. Man blickade framåt och Duke var en nyckel i framtidsplanerna. Men plötsligt dyker en god vän till Duke in på arenan. Namnet är Tony Finnegan, spelaragent. Finnegan tar över förhandlingarna med Wigan och plötsligt har det tidigare så välsmorda samarbetet mellan Ellington och Jewell fått ordentligt med grus i maskineriet. Fansen blir upprörda och frågorna är många.

Vem är Finnegan ?
Vad anser Duke om sitt nya kontraktsförslag ?
Vad vill Finnegan och vad har han med saken att göra ?
Varför för Duke samtal med en nedflyttningskandidat ?
Klarar Duke hälsoundersökningen ?
... med mera ...

En realityshow värre än Big Brother uppstår och ingen utomstående fattar något, jag avstår från att gå in på detaljerna.

Bryan Robson njuter av underhållningen, det är ingen hemlighet att det är West Bromwich som drar i Nathan. Duke klarar WBA:s hälsokontroll och två dagar senare är han en Baggie.
Katastrofen är ett faktum.

Det var med sorg jag såg utvecklingen och resultatet av den här historien. Nathan Ellington har stor del att Wigan Latics har tagit sig till Premier League och det känns vemodigt att inte få uppleva firma Ellington-Roberts i den högsta divisionen.

Nathan Ellington har mitt fulla stöd i sin marsch mot den yppersta engelska eliten och jag anklagar honom inte för att vara girig eller liknande när han flyttar på sig. Även om han har haft en rolig tid i Wigan har jag viss förståelse för hans flytt. Nu skall han lära sig andra saker med andra spelare, andra tränare, i andra miljöer och under andra förutsättningar. Detta kan vara avgörande för hans framtida karriär när han en gång tar nästa steg i sin utveckling.

Tack Nathan för att du gjorde Wigan Latics till en stor klubb och tack för din autograf.

Lycka till i fortsättningen.


Lez2005-08-16 20:43:00

Fler artiklar om Wigan