Lagbanner

Josip Skoko spelklar för Wigan

Efter sju sorger och åtta bedrövelser kan äntligen Josip Skoko ansluta till Wigans trupp.

Paul Jewell har andra bekymmer än att hitta dugliga mittfältare till sin trupp. I och med Skokos ankomst till Wigan känns centrala mittfältet ganska komplett. Där finns redan spelare som t ex Graham Kavanagh och Jimmy Bullard. Nu kan Paul satsa med större kraft på att hitta anfallare.

Var det började.

Josip Skoko föddes i Australien 1975. Han var en duktig junior och belönades med truppstatus i sin moderklubb North Geelong Warriors när han var 18 år. Han skötte sig så bra på hemmaplan att han fick ögonen på sig omgående.

Europa.

Klubben som hade fått syn på den unge mittfältaren förstod att Skoko var något utöver det vanliga. Hajduk Split har nämligen en av Europas främsta ungdomsakademier och var ivriga att få den unge spelarens signatur. Skoko var överväldigad, att få spela i en erkänd klubb kan få de flesta 19-åringar att tindra med ögonen, han flyttade ögonaböj till Kroatien.

Skoko förstod att här gäller inget annat än att kriga för en plats i startelvan. Sin unga ålder till trots fick han göra en del A-lagsmatcher första säsongen och lyckades göra ett mål. Det var ett nyttigt år för Skoko eftersom han nästkommande säsong säkrade en ordinarie plats i laget. Det blev en riktig klang-och-jubelföreställning. Han nätade 10 gånger och klubben såg till att försäkra sig om hans tjänster i ytterligare tre år. Skoko njöt verkligen av livet och trivdes bra, men då hände det som händer många uppkomlingar. Han ville spela i en större liga, det gick alldeles för lätt i Kroatien.

Skoko var inte sämre än att han såg till att sköta sig hela kontraktstiden, han hade spelat i Australiens juniorlandslag och var bofast i Hajduks A-trupp. Allting borde vara bra, men han ville ha nya utmaningar. Han sneglade på Premier League, men hans profil var fortfarande för tunn för ledarna i England.

Nästa anhalt.

Han hade en plan B som i Belgien. Nu kom han närmare de stora ligorna i Tyskland, Frankrike, Holland och drömlandet England. "En bra insats i Belgien kan ge det stora lyftet", tänkte han och skrev på ett treårsavtal med Racing Genk.

Racing var ett mellanlag i Belgien, men ändå en etablerad klubb i en hygglig liga som kändes bättre än den kroatiska. Skokos namnteckning visade sig vara en vinstlott för Genk när de bytte en elfteplats år 2001 mot serieseger 2002. Han såg fram mot nya framgångar i sin klubb, men nästa säsong hamnade man sexa och Genk verkade vara tillbaka i den gamla lunken. Framgången verkade vara tillfällig, men nu började anbuden dyka upp till den duktige australiensaren.

Dags för flytt.

Skoko ville fortfarande till England, men den klubb som fick hans namnteckning viftade med en rejäl bunt sedlar. Skoko valde pengarna och skrev på för turkiska Genclerbirligi. Ni som följer turkiska ligan vet att den består av fem klubbar: Galatasaray, Besiktas, Trabzonspor, Fenerbache och Övriga. Den sistnämnda klubben kommer alltid sist av de fem, det har varit ett turkiskt statiskt faktum i åratal. Genclerbirligi hade ingen lust att vara ett mittenlag, man ville satsa på spel i Europa, något som varit uteslutet för alla Övriga klubbar, men i takt med de turkiska framgångarna i fotboll gjorde man en rejäl satsning i vilken Skoko var en viktig kugge.

Tiden i Ankara gick ganska smärtfritt, Skoko behöll sin plats i Australiens landslag och klubben nådde UEFA-cupen !! Nu blev det dock förlust direkt mot ett lag från Grekland av alla länder, Egaleo vann med 2-1sammanlagt. Liten framgång är också framgång, resonerade man och tackade Skoko för hans lyft av klubben. Han fick inte förlängt kontrakt, det spekuleras i att det berodde på hans höga lön. Han var en av Turkiets 20 bäst betalda spelare.

Nu stod han på sin högsta nivå på karriärstegen, bofast i landslaget och med stora framgångar på klubbnivå, men utan kontrakt. Han längtade fortfarande efter att få spela i Premier League, skulle han någonsin få sin önskan uppfylld ?

Paul Jewell presenterar sig.

I juni 2005 får han ett samtal från Wigan. "Hej, har du lust att spela med Wigan i Premier League" ? Skoko blir föga överraskad, han har hört det förr från andra klubbar i Premier League. Tidigare har luren slängts på när han börjat visa intresse för vidare samtal och förväntar sig ingenting. Till hans förvåning får han se ett färdigt kontraktsförslag. Skoko tittar på det och avvisar förslaget. Han vill inte gå ner i lön, han är stjärna i Turkiet och kan säkert få ett bra kontrakt igen.

På hemmaplan har Jewell en jobbig tid. Klubben har avancerat till Premier League för första gången någonsin. Truppen behöver förstärkas, fansen väntar på de stora namnen men ingenting händer. Jo, Nicky Eaden och Ian Breckin flyttar till Nottingham. Jimmy Bullard tvekar om det nya kontraktsförslaget. Nathan Ellington tvekar också, de enda som skriver på utan större prut är Steve McMillan och Gary Teale. Hela situationen känns bisarr, truppen blir svagare i stället för starkare. Mike Pollitt ansluter från Rotherham och är också det enda nyförvärvet under lång tid. Wigans fans lider stora kval.

Paul Jewell känner att det här fungerar inte och ringer sin ordförande, Dave Whelan.

Hörru Dave, vi måste ändra lönepolicyn i truppen. Vad gör vi utan Ellington och Bullard nästa säsong. Du ser också att våra andra potentiella spelare tackar nej och skriver på för andra klubbar.

Tja, säger Dave. Hur vill du göra ?

Det samtalet blir en vändning i Jewells värvningskampanj. Nu återvänder han till Skoko med ett fetare kontrakt och båda lämnar förhandlingsbordet med ett leende på läpparna.

Efter lite tjafs med engelska byråkratin har Skoko både arbetstillstånd och visum klart.

Spelaren Josip Skoko.

Skoko är en riktig mittfältsmyra som agerar mellan straffområdena. Han slår kloka inlägg till anfallet och är en god tacklare. Samtidigt är han en rutinerad räv med 40 landskamper i bagaget och kan säkert stå upp mot de flesta motstånd.  Det sägs att han behöver träna upp löpstyrkan och konditionen så han orkar i nittio minuter.

Det blir intressant att se om han får plats i startelvan på lördag.

Alla skandinaviska Wiganfans hälsar Josip Skoko välkommen och önskar honom lycka till.

Lez2005-08-23 21:42:00

Fler artiklar om Wigan