-

Wigans första seger

Bottenmötet i Premier League slutade med hemmaseger. Detta var Wigans första poäng i Premier League och Sunderlands nittonde raka förlust på denna nivån.

Det var mycket som stod på spel i helgens bottenmöte när de båda nollpoängarna Wigan och Sunderland möttes på JJB. Matchkaraktären visade tydligt att spelarna var nervösa och kände en oerhörd press att inte misslyckas.

Wigans manager valde att spela ett 4-5-1-system där Jason Roberts fick spela ensam på topp. Nyinsatta spelare från Charltonmatchen var Graham Kavanagh, Ryan Taylor och Lee McCullogh. Dessa ersatte skadade Gary Teale samt Alan Mahon och Andreas Johansson. som båda gjorde en mindre lyckad insats senast. De bakre leden såg ut som vanligt. Baines som vänsterback, Henchoz och De Zeeuw spelade mittbackar och Chimbonda höll till på högerbackskanten. Bakom dem står Mike Pollitt eftersom John Filan fortfarande är skadad.

Första halvlek.

Matchen rivstartade i ett otroligt tempo. Redan efter 14 sekunder blåste Steve Bennett straffspark för Wigan när Gary Breen ruffade Roberts i straffområdet. Roberts tar straffen själv och förvaltar den på bästa sätt. 1-0 till Wigan efter bara en minut och matchen var i praktiken redan vunnen.

Med en sådan upptakt och med sådana krav spelarna hade på sig kunde det inte bli annat än krampaktig fotboll från båda sidor. Sunderland såg dock till att ta initiativet i matchen, man hade en bra insats med sig i bagaget och Mick McCarthy manade på sina mannar ordentligt för att snabbt komma ikapp. Wigans spel gick halvknackigt, man försökte få en bra kontakt mellan femmannamittfältet och Roberts, men han var alltför ensam på topp. Jag kan i all hast inflika att Paul Jewell har aldrig spelat med en så defensiv uppställning sedan han tog över pinnen i Wigan. Det märktes att både spelare, publik och manager var ovana i den här rollen.

Sunderland har en bra forward i Jon Stead som kan göra snygga saker alldeles på egen hand. Han tvingar Henchoz till en jätteräddning i mitten av första halvlek. Bara minuten senare är Stubbs framme och nickar men Henchoz är vaken igen och håller bollen borta.

Wigan får en hygglig chans efter 25 minuter, men Kelvin Davies i Sunderlands mål räddar Jimmy Bullards frispark. Strax därefter kommer Stead med ett bra skott, Pollitt räddar. Matchen har en hög karaktär av chansa-och-spring. Det luktar mycket Championship på JJB denna lördag. Båda lagen får varsin chans till i första halvlek, Baines till Chimbonda som nickar bollen utanför. Sunderland försöker och försöker, Dean Whitehead i Sunderland slår till på volley och Pollitt räddar.

Andra halvlek.

Om första halvlek var dålig kan man nog anse att andra var helt urusel. Visserligen kommer Stead framstormandes mot Pollitt efter 60 minuters spel, men gissa vem som stod ivägen?
Jason Roberts får två chanser strax därefter, det första skottet går över och det andra räddar Davis. Matchen tappar fart, det lilla som ändå fanns försvinner mer och mer. Sunderland orkar inte slå sönder Wigans säckspel. Ni har hört förr att när man tröttnar så öppnar man dörren bakåt för kontringar. Wigan satte in Alan Mahon i 70 minuten. Han passade på med friska ben att visa upp sin teknik och träffade stolpens insida i sista minuten. Men mer än så blev det inte. 17000 på läktarna är missnöjda med spelet, men hemmapubliken är nöjd med poängen.

Wigan behöver vässa sitt anfallsspel, det är nog alla överens om. Sunderland däremot behöver mycket mental träning efter detta. Nu är det väldigt lätt hänt att de fortsätter med sin 20 raka förlust i Premier League nästa vecka.

Wigan-Sunderland 1-0, Jason Roberts på straff.