#1 - Fotbollsresan - I sökandet efter något annat...

#1 - Fotbollsresan - I sökandet efter något annat...

Många fotbollsresor går till Europa och stormatcher i de stora ligorna och Champions League. Världsstjärnor som trollbinder med sina färdigheter. Men det är också en värld där supporterskap mäts i framgång med skyhöga biljettpriser och där fotbollskulturen har fått ge vika för kommersialismen.

Med nattåget till Europa

Vi söker efter något annat. Där den andra fotbollen finns, oftast i de lägre divisionerna. Där kulturen och supporterskapet är ovillkorat. Det är de fotbollsresorna vi gör. Gärna en blandning med allt från matcher i högsta divisionen och ner till division 5-matcher. Och ibland krockar som när mindre klubbar med en stark kultur når sportslig framgång och ska tävla mot de kommersiella drakarna till fotbollskoncerner som omsätter miljarder. Där i den brytpunkten blir det ofta intressant och svårnavigerat för de mindre klubbarna och supportrarna. För visst vill alla att ens lag ska vara med och mäta sig med de bästa. Men samtidigt vill man inte göra avkall på sin kultur och identitet. Det är just detta vi söker…

Årets fotbollsresa tog sin början den 28 november 2024 när vi sju fotbollsentusiaster klev på nattåget i Stockholm. Ett stående inslag har alltid varit den fotbollsquiz som varje resa börja med. Peppen är total från det att vi sätter oss i kupén och det tar inte många sekunder innan frågesportsboken tas fram.
Boken vi talar om är ”1001 frågor om fotboll”, skriven av Lasse Sandlin och Arne Norlin. Boken gavs ut 2013, vilket är mycket viktig att beakta när det kommer till att tolka frågorna och inte minst när det gäller att svara rätt.
Det är spridd kvalitet på svaren, men vi kan konstatera att vi peakar någonstans i höjd med Tranås.
 

”Vad heter det brittiska fotbollsspel där spelarna står på ett halvklot och skjuts i väg med en knyck?”
Behållningen är att Jonas svarar rätt på frågan eftersom han utan att blinka minns en textrad i Undertones klassiker till låt; My perfect cousine.
”Kevin was a smart boy then
He always beat me at Subbuteo
`Cause he flicked to kick
And I didn´t know”
 



Förberedelser

Låt oss backa bandet. Resan börjar egentligen flera månader innan. För förberedelserna är många. Först samlas vi och spånar fram önskeresmål. Sedan gäller det att hitta lämplig helg där vi kan klämma in så många intressanta matcher som möjligt. Men det går inte att planera till 100%. För matcher flyttas och ibland får man inte tag i biljetter. Arbetsuppgifter fördelas som boka tåg, hitta biljetter, hotell etc. Den här gången tänkte vi maxa med 4 matcher i tre länder på tre dagar. Skulle vi lyckas med det? Det var inte första gången vi letar efter fotbollskultur, men varje resa har haft sitt eget löfte om nya insikter och oväntade möten. Detta skulle bli vår fjärde resa. Alla till olika destinationer i sökandet efter något annat…

Mot vårt första resmål

Det är med tåg man upplever Europa på riktigt. Inte bara att få se landskapen susa förbi, utan också mötet med alla slags människor i ständig rörelse mot egna mål.



Efter en natt på tåget nådde vi Hamburg tidigt på morgonen den 29 november. Här blir det ett obligatoriskt stopp för frukost på stationscafét Schweinske. Efter det välbekanta stoppet var det dags att hoppa på nästa tåg söderut, och vi var på väg mot Haag, där vårt första stopp väntade. En match mellan ADO Den Haag och FC Emmen i den nederländska andradivisionen.
 
”Hur många räta vita linjer finns det på en fotbollsplan?”
Kanske mest minnesvärd eftersom det ledde till ett massivt ritande i luften, veckade pannor och högljudda diskussioner innan rätt svar landar.






ADO Den Haag, grundad 1905 och är en av Nederländernas mest traditionstyngda fotbollsklubbar. ADO fick sitt genombrott i holländsk fotboll under 1940- och 50-talen, då de blev kända som en framgångsrik klubb. Under senare år har klubben pendlat mellan Eredivisie och Eerste Divisie, den högsta respektive näst högsta divisionen.
Trots sportsliga utmaningar har ADO en passionerad supporterskara och en stark koppling till sin hemstad. En rolig händelse är för ett par år sedan när de skulle spela match i Rotterdam. I protest över att de fick för få biljetter, ockuperade supportrarna motorvägen mellan Haag och Rotterdam, vilket ledde till att de inte fick några biljetter alls.

 
”När spelades den första allsvenska matchen på Söderstadion i Stockholm”
Exempel på fråga som kategoriseras som ”barnfråga”, ”straffspark” eller helt enkelt ”för lätt” för gänget i kupén med grön-vita sympatier. 16 april 1967; Hammarby – Örebro SK som slutade  0-2, typiskt Bajen.





FC Emmen, grundades 1925 i staden Emmen i Nederländerna. Ursprungligen en amatörklubb tog FC Emmen steget till professionell fotboll 1985 när de anslöt sig till Eerste Divisie, den näst högsta divisionen i Nederländerna.
 
”Rödhårigast i den engelska ligasystemet är målvakten Ádám Bogdán säsongen 2012/13 i Bolton. Från vilket land kommer han?”
Rödhårigast?!!! Enligt den ungerska färgskalan?


Bingoal Stadion i Haag, med sin charmiga enkelhet, bjöd på något annat än de glittrande arenorna vi ofta ser på TV. Matchen var ett befriande avbrott från dagens possessionsinriktade spel. Det var “skjuta och spring”-fotboll i sin renaste form – ett spel fyllt av intensitet, enkla lösningar och viljan att slå långa bollar för att skapa farligheter. Det var ärligt, otämjt och precis vad vi behövde för att kickstarta resan. Den lilla hemmapubliken, som inte är bortskämda med framgångar, hade svårt att skapa ett bra tryck, vilket ändå var en liten besvikelse när Haag är en storstad och de har rykte om sig. Den Hammarbyfostrade spelaren Elias Mohammed satt fast på bänken hela matchen. Men trots allt så var det en bra start på vår resa. En inte obetydlig del av behållningen var hemmapublikens graffiti inne på arenan.





Bryssel, Brugge och bortalagets röst

Lördagmorgonen inleddes med en jakt på ett morgonöppet kafé för frukost. Förmiddagen spenderades återigen på ett tåg mot Bryssel. Det är med tåg man upplever Europa på riktigt. Inte bara att få se landskapen susa förbi, utan också alla slags människor i ständig rörelse mot egna mål.
Väl framme i Bryssel som skulle bli vår bas de närmsta två dagarna plockade vi upp den minibuss vi hyrt för att ta oss vidare till Brügge. Den belgiska staden Brügge är mest känd för sin historia och fina stadskärna. Vi hann dock inte se så mycket av stadskärnan då det blev en utmaning att parkera vår minibus på de trånga gatorna. Har man väl tagit sig in är det svårt att komma ut då gatorna är enkelriktade. Efter ett par varv runt ett kvarter tog vi beslutet att köra ut mot arenan. Club Brügge är normalt inte ett fotbollslag som vi skulle välja att se, men denna gång passade matchen in i vår planering.


Club Brugge KV är en av Belgiens mest framstående och framgångsrika fotbollsklubbar. Klubben har vunnit den belgiska ligan över 18 gånger och etablerat sig som en dominerande kraft i belgisk fotboll, särskilt under andra halvan av 1900-talet. Denna toppklubb som spelar i Champions League ger ändå en kontrast till övriga matcher vi går på.


FCV Dender EH (Football Club Verbroedering Dender Eendracht Hekelgem) är en belgisk fotbollsklubb med bas i Denderleeuw. Klubben bildades 2005 genom en fusion mellan Verbroedering Denderhoutem och FC Eendracht Hekelgem, båda med rötter i lokal fotboll. Syftet med fusionen var att skapa en starkare klubb med bättre möjligheter att konkurrera på högre nivåer i belgisk fotboll.
”Vad heter Trelleborgs FFs fruktade hemmaarena?”
Enda frågan där två svar gav rätt! Enligt författarna av boken är det Vångavallen. Enligt oss andra är det Tjångavallen!


Väl framme vid arenan var målet som så många gånger tidigare att leta upp en lokal pub i närheten och insupa atmosfären. På så sätt får man direkt en känsla av vad det är för en klubb man kommit till. För vår del så blev det mat och öl på en Frituur, en belgisk version av en Sibyllakiosk. Friterad kyckling och pommes indränkt i köttsås. Klassisk fotbollsmat med känslan av en rännsten vid ett regnigt ångestderby.



På Jan Breydelstadion väntade mötet mellan Club Brügge och FCV Dender i den belgiska högstadivisionen. Stämningen på läktarna speglade klubbarnas olika förutsättningar. Hemmapubliken, bortskämd av Champions League-spel, var tyst och avvaktande. De förväntade sig att vinna med 6-1 och blev missnöjda när det bara blev 4-1. Kontrasten från gårdagens match är total. Här är det possessionspel där hemmalaget kontrollerar matchen. Bortalagets lilla supporterskara däremot sjöng som om deras liv hängde på det. Deras passion överröstade hela arenan och påminde oss om att fotbollskulturen ofta lever starkast bland de som har minst att förlora.



Känslan när vi lämnade Brügge och återvände till Bryssel var just kontrasten mellan den kommersiella fotbollen där supporterskapet definieras av framgång och den lilla ihärdiga skara bortasupportrar som sjöng konstant i 90 minuter trots att det aldrig var tal om att de skulle få med sig några poäng hem.

I nästa artikel får mhänga med när grabbarna tar sig ännu längre ner i seriesystemet. Missa inte det.

Matti Olofsson2024-12-25 19:30:00

Fler artiklar om SvenskaFans