Edinburgh
Edinburgh - Home of the Hibs

Edinburgh

Edinburgh (skotsk gäliska: Dùn Èideann) är huvudstad i Skottland och tillika den näst största staden efter Glasgow. Edinburgh ligger 72 kilometer från Glasgow och 160 kilometer från Carlisle och Aberdeen. 

Edinburgh ligger i sydöstra Skottland, på östkusten av Skottlands "Central Belt", på sydstranden av fjorden Firth of Forth gränsar till Nordsjön. På grund av sin tuffa placering och med sin väldiga samling av medeltida- och georgianska arkitektur med bland annat flera stenbostäder, är det en av de mest sevärda städerna i Europa. 

Edinburgh har varit huvudstad i Skottland sedan 1437 (då Scone ersattes) och är platsen för Skotska parlamentet. Staden var en av de främsta under "upplysningstiden", tackvare University of Edinburgh, och har fått smeknamnet Athens of the North. Old Town- och New Towndistrikten i Edinburgh finns med på UNESCOs lista över världsarv. De båda sattes upp 1995. Det finns mer än 4 500 bevarade byggnader i staden som är 300 år eller mer . Vid folkräknigen 2001 hade Edinburgh 448 624 invånare. 

Edinburgh är känd för den årliga Edinburghfestivalen, en samling officiella och självständiga festivaler som hålls årligen under omkring fyra veckor från början av augusti. Antalet besökare till festivalerna i Edinburgh är nästan lika många som de som bor i staden. De mest kända delarna under festivalerna är Edinburgh Fringe (den största framförande konstfestivalen i världen), Edinburgh International Festival, Edinburgh Military Tattoo och Edinburgh International Film Festival. 

Andra anmärkningsvärda händelser är Hogmanays gatufest (31 december), Burns Night (25 januari), St. Andrew's Day (30 november) och Beltanefirandena (30 april).
Staden är en av Europas främsta turistdestinationer med omkring 13 miljoner besökare varje år, och är Storbritanniens andra största turistdestination efter London .

Old Town, New Town & Leith 

Old Town
har bevarat sin medeltidsplan och flera reformationstidsbyggnader. Ena änden av Old Town avslutas med slottet och från den platsen börjar huvudgatan Royal Mile. Från Roayl Mile som är en skotsk mile (alltså lite längre än en engelsk), går det flera mindre gator som slutar ner på varje sida längs bergsväggen. Det stora torget "Big Square" visar den gamla handelsplats, och berömda byggnader St Giles Cathedral och Law Courts ligger också i anslutning till the Royal Mile. Andra anmärkningsvärda platser i området är Royal Museum of Scotland, Surgeons' Hall och McEwan Hall. Gatunätet är typiskt för äldre områden i norra Europas städer, där slottet ligger högt på ett berg, och Royal Mile leder därifrån ner till staden längs ryggen för berget. 

Det begränsade utrymmet i Old Town, ledde till att några av de tidigaste högbyggda bostadshusen växte fram här. Stora bostadshus kallade "lands" blev vanligare från 1500-talet och framåt med tio och elva våningar. Förutom flervåningshusen finns det även flera valv under gatorna där folk bodde. Dessa beboddes främst av irländska immigranter under Industrirevolutionen. Dessa källarutrymmen finns även bevarade idag och än idag kan Edinburgh kallas för en underjordisk stad. 

New Town var en nödlösning från 1700-talet som skulle lösa problemet med den kraftig befolkningsökningen i Old Town. En tävling hölls 1766, en tävling som gick ut på att designa New Town. Tävlingen vanns av James Craig, en 22 år gammal arkitekt. 

Staden som byggdes skapade en stel och bestämd känsla, vilken passade in bra med Upplysningstidens idéer. Huvudgatan bestämdes till George Street, vilket följer den naturliga bergskamen till norra Old Town. På de andra sidorna av New Town löper huvudstråken Princes Street och Queen Street. Princes Street har sedan dess blivit Edinburghs främsta shoppingstråk, med några georgianska byggnader som kvarstår. 

Länken mellan dessa huvudgator gjordes av några mindre vinkelräta gator. Vid de östra och västra ändarna ligger St. Andrew Square respektive Charlotte Square. Det sistnämnda ritades av Robert Adam och klassas ofta som en av de finaste georgianska torgen i världen. Bute House, den officiella boplatsen för Skottlands premiärminister, ligger på nordsidan av Charlotte Square. 

Mellan Old och New Town låg en gång Nor' Loch, vilken under den tiden var hela stadens vattenförsörjning och en plats där man kunde dumpa kloakvatten. Under 1820-talet torkades denna ut. Några ritningar visar att en kanal skulle byggas, men Princes Street Gardens byggdes istället. Överflödig jord från bygget dumpades i sjön, något som idag har blivit The Mound. Under mitten av 1800-talet byggdes National Gallery of Scotland och Royal Scottish Academy Building på The Mound, och tunnlar från Waverley Station skapades i den. 

New Town blev så lyckat att det byggdes ut flera gånger. Gatuplanen har inte ändrats, men några mindre layoutändringar har gjorts. Idag kallas New Town på ett av de bästa exempel på en stadsplanering i georgiansk arkitektur. 

Leith är Edinburghs hamnområde. Den har kvar sin separata identitet från Edinburgh, och var tidigare en egen stad fram tills Edinburghområdet och Leith slogs ihop på 1920-talet. Än idag kallas det parlamentariska sätet för "Edinburgh North and Leith". Med Leith har Edinburghs turism ökat kraftigt då kryssningsfartyg avgår bland annat till Sverige, Norge, Danmark, Tyskland och Nederländerna. Leith är också bas för Royal Yacht Britannia vid Ocean Terminal samt hem för Hibernian FC. 

Utsiktsplatser 

Den varierande terrängen i staden inkluderar flera platser som ger bra utsikt över Edinburgh. I sydöstra centrum ligger Arthur's Seat, med utsikt över Holyroodhouse och Old Town bredvid. Klippan är uppbyggd efter utbrott från vulkanen staden byggdes på. 

Sluttningarna på vulkanen gör att detta är den högsta punkten på flera kilometers avstånd. Arthur's Seat är idag en del av Holyrood Park, från början ägt av monarken och en del av grunderna till Palace of Holyroodhouse. Den innehåller Storbritanniens största samling av geologiska SSSI:er, samtidigt som den ger Edinburghs turister och invånare spektakulära vyer av och från Arthur's Seat. 

I nordöst, med vy mot New Town, ligger Calton Hill. Den toppas av byggnader och monument: två observatorier, Nelson's Monument (ett torn dedikerat till amiral Horatio Nelson), den gamla Royal High School, och det ofärdiga National Monument, vilket är en modell på Parthenon från det athenska Akropolis och kallas "Edinburgh's Disgrace". Stadens smeknamn, "Nordens Athen", härstammar delvis från detta monument. Calton Hill är värdplats för Beltane Fire Festival som firas 1 maj varje år. Royal Observatory ligger vid Blackford Hill, den tredje och sydligaste utsiktsplatsen i staden. 

Kända invånare 

Flera kända intelektuella personer har växt upp i Edinburgh, bott i staden, eller har haft annan anknytning till staden. Kända författare som Sir Arthur Conan Doyle, skaparen av Sherlock Holmes, Ian Rankin, författare till Inspector Rebus-serien med kriminalthrillers, J.K. Rowling, författare till Harry Potter, som skrev sin första bok på ett kafé i Edinburgh (Nicolson's Cafe) samt Adam Smith, ekonom, författare till The Wealth of Nations, född i Kirkcaldy. 

Kulturstaden Edinburgh har haft invånare som Sir Sean Connery, känd för att först spela rollen som James Bond, Ronnie Corbett, en komiker och skådespelare, främst känd för att vara en av de två The Ronnies och Dylan Moran, den irländska komikern. Kända konstnärer från staden är porträttkonstnären Sir Henry Raeburn, Sir David Wilkie och Allan Ramsay. Historiker som Douglas Johnson och Arthur Marwick har sina rötter i staden. 

Staden har producerat eller varit hem för musiker som har lyckats extremt bra inom branschen under senare tid, bland annat Ian Anderson, frontman i bandet Jethro Tull; Wattie Buchan, sångare och grundmedlem i punkbandet The Exploited; Shirley Manson, sångare i bandet Garbage; The Proclaimers, två bröder och tillika Hibs supportrar som bland annat skrivit I would walk 500 miles; Bay City Rollers samt Idlewild. 

Politiskt är Edinburgh hemstad för Storbritanniens tidigare premiärminister, Tony Blair, som föddes i staden och studerade vid Fettes University, Robin Harper som är medlem i Scottish Green Party; och John Witherspoon, den enda prästen som skrev under USA:s självständighetsförklaring, och senare högskolerektor för Princeton University. 

Skottland har en rik historia inom forskning och Edinburgh har flera kända namn. James Clerk Maxwell, grundaren av den moderna teorin om elektromagnetism, föddes i staden och utbildade sig vid Edinburgh Academy, likt telefonpionjären Graham Bell. Andra namn som förknippas med staden är Max Born, fysiker och nobelpristagare; Charles Darwin, biologen som formulerade principen om det naturliga urvalet; David Hume, filosof, ekonom och historiker; James Hutton, känd som geologins fader; John Napier, skaparen av logaritmer samt Ian Wilmut, en genetiker som medverkade under kloning av fåret Dolly strax utanför Edinburgh.

Carl Ireland - Swedish Hibees2001-01-01 11:55:00
Author

Fler artiklar om Hibernian