2010-talet EM-elva
Andrea Pirlo var i storform EM 2012.

2010-talet EM-elva

VI fortsätter resan genom EM-årtiondena och är nästan framme i närtid. Dags för en drömelva med spelare från EM 2012 och 2016.

Får vi se ett nytt spanskt EM-guld i sommar? 2012 var senast då den gyllene generationen avslutade sitt herravälde med ett andra rak EM-guld. 2016 spelades EM för första gången med 24 lag, men bortsett Islands och Wales skrällar blev det ett ganska trist mästerskap då många spelade på resultat för att gå vidare som bästa trea och Portugal tråkade sig hela vägen till guldet. Här en elva med spelare från de mästerskapen.

Målvakt:

Gianluigi Buffon (Italien)

Ikonen var kapten för Italien i både EM 2012 och 2016 och livsviktig för dem. Stor anledning till att de nådde finalen 2012, inte minst för insatsen i semin mot Tyskland. 2016 höll han nollan Belgien och Sverige i gruppspelet, stod över tredje matchen med feber, höll sen nollan mot Spanien i åttondelen när Italien tog revansch. I kvarten vann Tyskland straffläggningen, men Buffons räddning på Mario Gomez friläge i förlängningen utsågs till Save of the Season av UEFA.

Försvar:

Pepe (Portugal)
Vi såg honom just göra sitt sista EM och det med bravur. 2012 var han bara 29 och lika omutlig nu som då. Gjorde också mål mot Danmark och i semin mot Spanien var han en av två portugiser att sätta sina straffar när förlorade straffläggningen. 2016 ledde han försvarslinje i Fernando Santos defensivt inriktade lag och stängde ofta igen helt och totalt. Man of the match i finalen mot Frankrike när Portugal äntligen vann en titel.

Leonardo Bonucci (Italien)
Slog sig in i elvan till EM 2012 och hjälpte Italien nå finalen. 2016 stod han ut ännu mer då hans svepande passningar gjorde avtryck hos många. Man of the match när Italien slog ut Spanien, och i semin mot Tyskland kvitterade han på straff, innan han sen missade i straffläggningen.

Jordi Alba (Spanien)
Till EM 2012 bytte den spanska lagmaskinen ut några delar från guldlagen 2008 och 2010. Alba var en av de som kom in och som han gjorde det. Gjorde vänsterkanten till sin, spelade fram till mål och i finalen krönte han sitt mästerskap med att göra det andra målet i 4-0-segern. Lämnade under turneringen Valencia för Barcelona.

Mittfält:

Aaron Ramsey (Wales)
Wales gjorde 2016 sitt första EM någonsin och första mästerskap överhuvudtaget sen VM 1958. Ramsey var i sitt livs form som playmaker. Spelade fram Hal Robson-Kanu till det matchvinnande målet i premiären mot Slovakien, gjorde själv ett och spelade fram Gareth Bale till ett i 3-0-segern mot Ryssland. Låg bakom två mål i kvarten mot Belgien. Missade semin mot Portugal på grund av avstängning, frågan är hur det hade gått om Ramsey spelat…

Andrea Pirlo (Italien)
En av historiens mest eleganta mittfältare. Under EM 2012 var han i sitt esse. Låg bakom Antonio Di Natales mål i 1-1-matchen mot regerande mästarna Spanien som Italien inledde turneringen med. Gjorde själv med en frispark Italiens mål i 1-1-matchen mot Kroatien som följde. I sista gruppspelsmatch ledde hans hörna till ledningsmålet när Italien slog Irland med 2-0. Hans insats i kvarten mot England var något alldeles extra. Matchen slutade 0-0 efter 90 minuter och förlängning. Pirlo slog fler passningar än hela Englands mittfält, och sprang mer än någon engelsman. I straffläggningen svarade han på Joe Harts psykande sprattelgubbe-fasoner med att iskallt chippa in en förnedrande Panenkastraff. Italien förlorade finalen med 4-0, men med tre man of the match-priser var Pirlo en stark kandidat till turneringens bäste spelare.

Xavi (Spanien)
En del av 00-talselvan, men måste tas med även här. Fortsatte styra Spaniens mittfält när de försvarade sitt EM-guld 2012. I 4-0-matchen mot Irland i gruppspelet slog han EM-rekord: 136 passningar varav 126 till rätt adress. Han och Andrés Iniesta slog 229 passningar tillsammans, fler än hela det irländska laget! I finalen spelade han fram till två av målen och blev då förste spelare att spela fram till mål i två olika EM-finaler.

Andrés Iniesta (Spanien)
Den som snuvade Pirlo på utmärkelsen som turneringens spelare 2012. Styrde mittfältet med Xavi och utsågs till matchens spelare tre gånger, precis som Pirlo. Fick priset också i finalen, och efter det alltså även priset som hela turneringens bäste. Fortsatte vara en nyckelspelare för Spanien 2016, när de åkte ut mot Italien i åttondelen.

Anfall:

Cristiano Ronaldo (Portugal)
Med i Team of the Tournament redan 2004 och var förstås en kandidat till förra elvan, men bara ett mål 2008 gjorde att han föll bort. 2012 delade han skytteligasegern med 3 mål när Portugal föll på straffar i semin mot Spanien. Ronaldo hann inte slå en på grund av lagkamraternas missar, det lär ha stört honom. 3 mål även 2016 när han ledde Portugal till guldet. Fick förstås kliva av skadad i finalen, täckt av gräshoppor, och istället mana på sitt lag från sidan.

Fernando Torres (Spanien)
Nära 00-talselvan då han avgjorde finalen 2008. Får plats nu istället då han fortsatte leverera 2012. Två mål mot Irland i gruppspelet och i finalen mot Italien gjorde han ett mål och en assist. Blev då den blott andra spelaren att göra mål i två olika EM-finaler, efter legendaren Gerd Müller.

Antoine Griezmann (Frankrike)
Med 6 mål vann han skytteligan i överlägsen stil 2016. Bara Michel Platini med 9 st 1984 har gjort fler mål i ett EM. Han vände åttondelsfinalen mot Irland från 0-1 till 2-1 med två mål. I kvarten satte han stopp för Islands saga genom att spela fram till två mål och göra ett själv. I semin mot regerande världsmästarna Tyskland gjorde han båda målen i 2-0-segern. Vann förutom skytteligan också priset som turneringens bäste spelare.

Några som var mycket nära att ta plats i elvan: Iker Casillas, som fick målvaktsplatsen i 00-talselvan, hade förstås bud på den även här då han bara släppte in 1 enda mål i EM 2012. Sergio Ramos, Xabi Alonso med flera hade förstås också kunnat ta plats, men det kan inte bli en helt spansk elva. Från Wales skrällgäng förtjänar även åtminstone Joe Allen och Gareth Bale nämnas. Från Islands lagmaskin är det svårt att plocka ut individer, det var verkligen ett kollektiv, men kaptenen Aron Gunnarsson och hårfagre Birkir Bjarnason kan nämnas. Toni Kroos som fick sitt landslagsgenombrott i EM 2012 och förstås var bärande 2016.

TV: Andrea Pirlos magiska frispark i uppvisningsmatch
 

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2024-07-11 12:25:00
Author

Fler artiklar om EM -24