En ny arena är ett måste!
BursArena?

En ny arena är ett måste!

Skall Bursaspor få se ett nytt stadion? Egentligen är frågan inte om utan när och var. Ilker Temocin delar sina tankar om Bursaspor och arenaprojektet som kan utmana Istanbul lagen på allvar i Turkiska Süper Lig

Publikrekordet på Bursa Atatürk Stadion slogs 1988 mot Galatasaray, 1-1 blev slutresultatet och denna siffra är den officiella. 25260 var publiksiffran den dagen.
 
Stadions egentliga kapacitet är 30000 stående platser. Av säkerhetsskäl så försvinner 6000 platser för att motsvara ställda säkerhetskrav. I matchen mot tyska Karlsruher FC för X antal år sedan slogs definitivt detta rekord men förblev inofficiellt. Tusentals supportrar har flera gånger missat matcher pga. platsbrist på arenan. Kort och gott, så finns det en publikmässig potential i Bursa. Men för att möta denna potential så finns det ingen tillräcklig stor arena för oss. 

Åren innan Fenerbahce fick sitt nybyggda och berömda stadion så hade dem ett publiksnitt på ca 16000 betalande åskådare. Med hjälp av sin ordförande revs delar av den gamle arenan, byggdes ut och moderniserades. Resultatet blev en ökning på publiksnittet från 16000 till 43000 åskådare, detta innebär en ökning på klubbkassan med miljontals kronor, varje match! Bara att det tillkommer ett par nya loger innebär att man kanske kan inhandla ytterliggare 2-3 nya ”stjärnspelare”. 

Det är även mycket viktigt att den nya arenan byggs så att den tillfredsställer en bredare publik, ur så kallade sociala synvinklar. Det är hundratals, eller kanske tusentals Bursaspor fans som drar sig för att ta med sin familj till dagens matcher på Atatürk Stadion. 1988 hade staden 1 miljon invånare och om vi då lyckas fylla ett stadion på 25000 så kan ni räkna ut vad dagens Bursa på 3 miljoner invånare är kapabla till. Jag kan sticka ut hakan och påstå att vi kan fylla ett stadion på 40000 platser lätt! Då kommer Bursaspor även att dra publik på andra sätt, jag känner folk idag som inte sympatiserar med Fenerbahce men ändå vill besöka en Fener match. ”Jag vill se deras stadion och inramning!”, brukar dem säga. 

I dagens Turkiet så är det bara Fenerbahce som, vissa europeiska storklubbar, kan försörja sig på sina publikintäkter. Jag nämner Fenerbahce med vemod i sammanhanget men detta är fakta, tyvärr. 

Jag känner verkligen att Bursaspor är en av de få klubbar som kan tävla med Istanbul lagen, Galatsaray, Fenerbahce och Besiktas, rent ekonomiskt och fotbollsmässigt. Kapaciteten och potentialen finns här. För ungefär 5-6 månader sedan så var diskussioner med Bursa stad i full gång angående stadion projekten, men tyvärr så stoppades dessa idéer temporärt av någon/några högre upp i hierarkin. 

Men nu måste man glömma gammalt groll och uppta diskussionerna igen. Bursa kommer förr eller senare få ett nytt stadion. Detta är ett måste. Det största problemet med dessa planeringar har varit var någonstans en framtida stadion skall byggas. Jag är bland dem som menar att den skall behålla sin nuvarande plats. Om detta inte är möjligt så ska den byggas så nära staden som möjligt, så att kommunikationer till och från stadion inte blir ett problem likt Olimpiat Stadion i Istanbul, där Champions League finalen spelades 2005 mellan Liverpool-Milan. Att denna jätte bygge blivit ett litet fiasko, med framkomlighets synpunkt, för Istanbul regionen kan ingen sticka under stol med.

Just nu har vår nuvarande arena inga kommunikations problem. Den ligger MITT i city och har gångavstånd till dem viktigaste knutpunkterna i staden. 80 % av dagens supportrar går till matcherna. Byggs arenan utanför staden så måste man på ett eller annat sätt ta sig dit med bil, buss, taxi, ”you name it”, vilket i sin tur kommer att påverka den redan så hårt ansatta stadstrafiken ännu mer. Människor kan vara bekväma, så bekväma att man kan offra sin kärlek till fotbollen när denna bekvämlighet försvinner.

Vägen som går till den nuvarande Atatürk, går genom ett välbesökt och populärt stråk som heter Altiparmak. Det händer att folk som inte tänkt gå på match blivit exalterade av tusentals sjungande fans på väg till en match och anslutit sig till kortegen. Detta är något man måste uppleva för att kunna förstå. Därför är den nya placeringen av en ny arena mycket viktig.

Bursa behöver en ny arena senast 2010-2011. Enligt mig så behövs dessa egenskaper på den nya arenan. 

1. En arena med kapacitet för 40000 åskådare.
2. Maximalt tre meter från läktargräns till plan.
3. Liksom Celtics, Newcastles och Besiktas arenor vara enplans arena. Alltså inga våningar på läktaren
4. Vara ”akustiskt”. Rätt material bör användas i bygget så att våra sånger hörs.
5. Läktarna skall delas upp så att utgångar finns på flera ställen, till och från sin plats skall gå undan.
6. Loger, VIP samt pressplatser bör placeras på en långsida, inte spridas ut.
7. Gästande lags supportrar bör placeras på kortsidans hörnsektion.
8. Senaste teknologin när det gäller och multimedia effekter.
9. Restauranger, barer och fastfood ställen i och runt stadion området. 
10. Souvenir samt klubbutiker.
11. Aktiviteter för medlemmarna bör erbjudas ex. biografer kidsclub eller liknande så man kan umgås med familjen.
12. Erbjuda servering på samtliga läktarsektioner under matcherna.
13. Alla aktiviteter samt underhåll bör skötas av klubben och inte hyras in eller säljas ut.
14. Uppvärmd och dränerad gräsplan. Uppvärmda läktare.
15. Den nya arenan måste heta något i stil med "Bursa Arena". Den bästa reklamen för staden är dess namn i media och andra sammanhang.



Ilker Temocin2007-11-15 12:00:00
Author

Fler artiklar om Bursaspor