Operation: Fjäril -Del 1
Turkiska fotbolls förbundets ordförande, Haluk Ulusoy.

Operation: Fjäril -Del 1

Vad hände säsongen 2003-2004? Varför åkte Bursaspor ut ur Süper Lig och vilka spelade stor roll i dessa anklagelser som presenterades efter ligavslutningen. Vad är Besiktas´s roll i det hela? Här kommer en artikel i tre delar som kommer att upplysa Sverige om hur ruttet det Turkiska förbundet och systemet är.

Säsongen 2003-2004, Bursaspor startade säsongen med en ny styrelse och en ny tränare. Självaste Gheorghe Hagi, den legendariske rumänen, blev den nya tränaren för klubben, han möttes som den ”kung” han var efter sina magiska säsonger som spelare i Galatasaray. Flera tusen fans tog emot han med öppna famnar dagen då han var på väg in i staden. Styrelsen hade satt ett högt mål, en Uefa plats var det man minst förväntade sig. Hagi lyckades inte skapa harmoni i laget och framgångarna verkade helt utebli. Han fick ganska snart sparken och istället kom Ümit Kayihan, vilket visade säg vara en ännu sämre lösning, omgång efter omgång, föll vi allt längre ner i tabellen. Kayihan avgick och istället tog Nejat Biyedic, även kallad “Imparator” av Bursasporfansen, och trenden verkade vända för klubben. Han fick igång laget, så bra att vi i dem sista fem omgångarna tog full pott! Men det hjälpte föga, Bursaspor åkte ur serien och hela staden sörjde. Efter 40 år i högsta ligan, med den längsta tiden ett lag spelat i Süper Lig efter ”dem tre stora” Istanbul lagen, var vi inte längre med i SüperLig. Detta sved och det svider fortfarande.

Varför åkte vi ner? Styrelsens amatörmässiga okunnighet var en orsak. Ett orutinerad lag som lämnades över till en orutinerad tränare med orealistiska mål var flera av orsakerna. När Hagi sparkades så hämtades Kayihan, vilket var helt fel. Många påstår fortfarande att Biyedic skulle komma direkt efter Hagi. Men dock ska Bursaspor har en stor applåd för hur klubben resultatmässigt avslutade serien. Men tyvärr hade man inte räknat med "krokbenen" som skulle komma att påverka oss indirekt.

Bursaspors sista sju matcher i Süper Lig 03-04 

Adanaspor 0 - 3 Bursaspor
Bursaspor 1 - 2 Trabzonspor
Sebatspor 0 - 1 Bursaspor
Bursaspor 4 - 0 Elazigspor
Bursaspor 4 - 2 Rizespor
Diyarbakirspor 0 - 3 Bursaspor
Bursaspor 1 - 0 Samsunspor


Tabellen när allt var klart

13. Sebatspor 34 11 9 14 45 53 42
14. Rizespor 34 13 3 18 37 53 42
15. Istanbulspor 34 11 8 15 46 45 41
16. Bursaspor 34 10 10 14 40 40 40


Först och främst var det Bursaspors dåliga säsong som var orsaken till nedflyttningen. Men oavsett vilket så var det en massa händelser i samband med avslutningen på ligan som kommer att påminna Bursafansen om mardröms säsongen 2003-2004.

Alla bevis är dokumenterade
I flera fall av ljudupptagningar i samband med liga spelet i Italienska La Liga, kom den slutgiltiga domen. Italiens genom tiderna mest framgångsrika lag Juventus, fick tvångsnedflyttas till serie B. Även storlag som Milan, Fiorentina och Lazio fick hårda straff av det Italienska rättsväsendet. Allt var ju bevisat, ledare eller personer med nära anknytning till dessa klubbar ”fixade” matcher och domarna i ligan.
Vad har detta med Bursaspor och göra?
Jo, kära läsare, detta är ett exempel på hur det Turkiska förbundet och rättsväsendet fungerar. Eller rättare sagt inte fungerar.

Justitieministern i Turkiet samt förbundets ordförande Haluk Ulusoy, krävde bevis för att ta ett beslut i dessa frågor som vi kommer att presentera i del 2 i denna artikel serie. Dessa bevis lades fram. Dokument, ljudupptagningar och livs levande vittnen presenterades och än idag, tre och ett halvt år senare har vi inte sett kontentan av detta arbete som lades upp inför ögonen på hela Turkiet och lagens långa arm.

Slut del 1

Ilker Temocin & Rahmi Ertaban2007-12-06 13:14:00
Author

Fler artiklar om Bursaspor