Operation: Fjäril -Del 4
Lucescu

Operation: Fjäril -Del 4

Vi avslutar berättelsen om hur det gick till när matcher gjordes upp i Süperlig 2004.

Vad sa Besiktas’s f.d. tränare Lucescu, nu i Shaktar Donetsk, blev efter denna turbulenta säsongen 2004, intervjuad av tidningen Vatan. Vi citerar direkt från tidningen Vatan.

”Vi blev grovt förrådda av vissa spelare, speciellt dessa som närmade sig pensionen. Dessa spelare bedrog mig och mitt lag. Dessa utländska spelare med Zago, Cordoba och Ronaldo i spetsen visade verkligen noll vilja i slutskedet. Men jag varnade styrelsen. Dessa skulle avsluta sina karriärer och det enda dom hade i tankarna var pengar och därför var risken överhängande av att de kunde pröva på ett och ett annat. Trots varningen så fick inte dessa spelare sina löner, vilket gav dem en anledning till att ta chansen. Efter Konya matchen blev Cordoba inkallad till styrelsen. Han blev förhörd om i fall han var mutad eller inte.

Nu när jag blickar tillbaka till den tidpunkten, så inser jag att mina misstankar var berättigade. Jag blir arg på mig själv för då var det jag som blev syndabocken. Det är väldigt svårt att kämpa emot systemet i Turkiet.”

Slutord 

Denna artikel skulle först handla om varför Bursaspor och Besiktas är bittra rivaler men vi kom in i dupare vatten eftersom jag var tvungen att ta med hela historien om hur det gick till. 

Man visste ju, att om Besiktas skulle ha vunnit sista matchen så skulle vi fortsatt spela i Süperlig, men ingen tänkte på varför vi egentligen hade hamnat i den sitsen. Det var ju egentligen inte helt och hållet Besiktas’s fel. Varför hoppas på att dom ska komma till räddning? Men det var så illa tvunget och peka ut en syndabock och med tanke på omständigheterna så låg Istanbullaget närmast till hands när man tittade på avslutningen på serien. 

Klubbar skall vara rivaler. Men det finns skillnad på rivaliteter och rivaliteter. En hatkärlek behövs alltid, men när detta hat övergår till våldsamheter och grov smutskastning så har det gått för långt.

Jag vill även poängtera att denna artikell inte är till för att svärta ner klubbarna som nämns i den. Alla har sin egen rätt att bilda en uppfattning om budskapet. Personerna i artikeln däremot, är eller har varit representanter för des sa klubbar och läsarna får bedöma själva om vilken roll dess personer har haft och hur vlka brott som har begåtts.

Bevisen har registrerats och lämnats in till åklagare, myndigheter och förbund. Vissa har fällts i domstol och vissa åtal har lagts ner. Artikelns enda syfte är att väcka en debatt eller visa hur systemet fungerar i Turkiet.
Visst är det lätt och säga att ”alla” klubbar gör likadant. Men här har vi bevis, bevis som är så vattentäta, så att man undrar varför vissa som Sergen Yalcin, fortfarande kan bedriva en karriär inom toppfotbollen i Turkiet.

Det som hände i Turkiska Süperlig för 4 säsonger sedan är en skymf mot rättvisan i Turkiet. Tyvärr så förekommer uppgjorda matchen så ofta att det nästintill är accepterat att ta till vissa okonventionella metoder för att nå framgångar. Tyvärr så har Bursaspor också varit en del av denna smutsiga värld.

Sammanfattningen av Operation fjäril kan läsas här, dock är sidan på turkiska. Detta innefattar även den maffia verksamhet som Peker bedrev.


Källor:
Tidningen Milliyet
Tidningen Vatan
www.tumgazeteler.com
9. Åklagarmyndigheten mot grova brott i Istanbul (İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi, 2004/402 Begesi)

Ilker Temocin2007-12-10 15:10:00
Author

Fler artiklar om Bursaspor