Pinsam Bursaspor och ett pinsamt fotbollsförbund…

Omgång 21 i TSL, Trabzonspor hemmaslog Bursaspor med 2-1. Gökdeniz och Yattara bidrog med vars ett mål för Trabzon, medan Tum satte Bursas tröstmål i slutsekunderna.

Chocken från förbundet

Chock nummer ett: Matchen som enligt schema skulle sändas i direktsändning av Lig Tv klockan 15:00 fick snällt ge över dessa rättigheter till Sivaspors bortamatch mot Gaziantepspor klockan 12:30. Detta var ett direktiv från förbundets ordförande Haluk Ulusoy. Trots protester från både Trabzon och Bursa håll så var beslutet enhälligt och kunde inte överklagas.

Chock nummer två: kom dagen före match, då man ändrade starttiden på matchen från 15:00 till 19:00, anledningen sades vara ”säkerhetsskäl”. Bursaspors hotell samt hemresebiljetten var ju redan bokad efter matchen som skulle spelas klockan 15:00!

Chock nummer tre: kommer timmarna före match då förbundet går ut och ändrar matchstarten till klockan 17:00, nu står Bursaspor utan flygbiljett igen och alla hotell är fullbokade.

Chock nummer fyra: kommer någon timme innan matchstart igen då förbundet ändrar starttiden till klockan 19:00 (se chock nummer 2).

Till slut kommer matchen igång, klockan 19:00 (turkisk tid). I skrivande stund har jag ingen aning om vad som har hänt med truppen. Är dem på en flygplats i Trabzon? I flygplanet, på väg hem? Hemma i sina varma sängar eller på ett härbärge på ett smutsigt motellrum längs motorvägen?

För övrigt kommer ännu ett straff för Bursaspor i nästa match. Vi spelar utan publik...( se anledningen i inför rapporten)

Förbundsordförande Haluk Ulusoy har en vecka på sig att ställa till det för turkisk fotboll. Med största sannolikhet är hans period över snart, då det är val i förbundet.
Hoppas med hela mitt hjärta att vi har sett det sista av Ulusoy.

Matchen
I förra omgången av TSL (Türkcell Süper Lig) kunde hemmalaget Trabzon utklassa C.Rizespor och idag tog man emot Bursaspor på Avni Aker stadion. Domare för dagen var Selcuk Dereli.

Trabzonspor hade inför dagens möte aldrig förlorat mot Bursaspor på hemmaplan och rivstartade i första halvlek. Trots att anfallaren Umut inte hade en bättre dag så var Gökdeniz och Yattara väldigt pigga idag med en hel del farligheter framför Bursa målet. Trabzonspor kunde via ett snyggt mål av just Gökdeniz, ta ledningen i matchens 31’ minut. Efter målet så trodde dem flesta att till synes blekt Bursaspor skulle vakna till liv och försöka spela fotboll. Hittills hade Bursas taktik varit långbollar till anfallaren Tum som lätt lästes av Trabzonförsvaret och det var stundtals pinsamt att se hur Bursaspelarna reagerade i sitt spel. Istället så ökade Trabzon tempot och utökade sin ledning till 2-0 i slutet på första halvlek via Yattara, som var bland dem bättre spelarna på plan.

Första halvlek slutade med 2-0 till hemmalaget. Bursaspors Zuniga, som värvades under uppehållet, var väldigt osynlig. Denne måste förstå att det förväntas en hel del av honom. Men spelet som hela Bursaspor presterar är under all kritik.

Inför andra halvlek hade Bursaspors tränare sett nog av anfallaren Zuniga. In kom ett annat nyförvärv, vitryssen Maksim Romaschenko. Trabzonspor försökte att styra matchen så som dem hade gjort i första men Bursaspor pressade högt i banan och störde deras uppspels fas. Aybabas andra byte kom genom att ta in anfallaren Sinan bredvid en till synes ensam Tum i anfallet i den 62’ minuten. Trots att man gör två byten i Bursaspor så var taktiken densamma. Långbollar på Tum som gång på gång kapitulerar till målvakten Tolga eller till mittbackarna som var hack i häl med honom i stort sätt hela matchen. Ett annat nyförvärv, Gutierrez, gör ett inhopp och ut går Mustafa Sarp efter en dålig match på mittfältet.

Efter många halvdanna försök så kom tröstmålet för Bursaspor via just Hervé Tum. Sinan slog ett inlägg och Tum kunde för en gångs skull överlista målvakten Tolga, 2-1. Matchen blåses av efter avsparken och Trabzonspor kunde helt rättvist plocka samtliga tre poäng.

Bursaspor höjer sig ett litet snäpp i andra men är oroväckande dåliga i första. Trabzon kan fullt förståligt backa hem för att försvara sin 2-0 ledning i andra halvlek. Nyförvärven Romaschenko och Gutierrez gör bra inhopp medan Zuniga får underkänt.

Matchens lirare är Yattara i Trabzonspor, som ständigt skapar ytor med sina snabba löpningar.

Grattulerar Trabzonspor till vinsten och jag säger som Samet Aybaba brukar säga efter en förlust: