Skandalmatch när Bordeaux slogs ut ur Uefacupen
Bild på publiken känns mest neutralt.

Skandalmatch när Bordeaux slogs ut ur Uefacupen

Bordeaux spelade oavgjort och blev därmed utslagna av Anderlecht efter en match med "skandal" skrivet i pannan. Domaren var från helvetet, laguttagningen från skärselden och resultatet rättvist.

Det finns två saker att minnas från kvällens skandalmatch i Bordeaux. Vi spar det tråkigaste till sist.

Kvällens domare, herr Dereli från Turkiet, stod för den mest groteska insats jag sett på år och dag. Han tar utan något som helst tvivel plats på min topp 5-lista över bedrövliga rättskipare jag sett i mitt numera rätt framskridna liv.

Han kom in helt fel när han släppte ett vansinnigt attentat från Anderlecht-spelaren Juhasz på vår mittback Henrique. Sen följde en dryg timme av ren slapstick. Och nej, han dömde inte bara mot les Girondins. Han var helt enkelt fel ute, hela tiden.

Jag satt på långsidan på ett ställe där det mest sitter lågmälda personer. Den sista kvarten höll öronen på att trilla av när hela sektionen, inklusive farmor med stickningen bredvid mig, skrek saker i kör till domaren, saker som är förbjudna att föra vidare enligt svensk lag.

Dereli var vettskrämd, det syntes ända upp på läktaren. Mitt i kaoset på planen försökte en av drabbningens få kolugna personer, målvakt och lagkapten Ramé, prata med honom vid en hörna. Dereli tappade fattningen och satte sina båda händer på bröstkorgen och knuffade bort honom.

Tio varningar och två utvisningar blev det till slut i torsdagens skandalmatch. Helt fel hade Dereli inte när jag tänker efter. Båda Bordeaux-utvisningarna såg korrekta ut från läktaren. Men då hade matchen redan nått en nivå där ingenting liksom spelade någon roll.

Anderlecht-spelare bars ut på bår fyra gånger. Alla var tillbaka inom 15 sekunder. Det var helt ok att spela handboll. Dereli klarade inte ens av att få folk att byta. Ett Anderlecht-byte tog tre minuter för att han inte förstod vem som skulle in. Sen ville spelaren inte ut. Sen visste domaren inte vad. Sen stod alla för tionde gången i mittcirkeln och skrek åt varandra. Kort sagt, det var inte en match som andra. Det kändes som om man drömde bitvis och att resultatet inte var på riktigt. 1-1 blev det förresten och Bordeaux är utslagna efter sammanlagt 2-3. Vilket leder oss till det tråkigaste, den andra saken.

För hur galet dålig herr Dereli än var, och det var han, så går det inte att blunda för att les Girondins var nästan lika usla. På vägen till matchen läste jag in mig på vad Laurent Blanc hade sagt inför kvällen och höll nästan på att ramla av sätet.

Här är vi i sextondelsfinal i Uefacupen och så är hans pep-talk fyllt av ”vi satsar på ligan”, ”det spelar ingen roll hur det går ikväll egentligen” och ännu värre saker. Väl på arenan dyker startelvan upp. Marange i backlinjen sa allt, det här var inte en match som FCGB ville vinna.

Vrålheta Cavenaghi, som vilat från januari 2007-januari 2008 ”vilades”. Micoud som gjorde årets prestation i helgen satt på bänken, så även Wendel.

Spelet blev därefter. Den första halvleken var en pina de få tillfällen man kunde släppa fokus från mannen i svart. Anderlecht är ett mediokert lag, men belgarna ville mer i alla lägen. Det räcker långt när motståndarna tydligen fått order om att ”det här inte är viktigt”.

Efter ett tag byttes Cavenaghi in och han fick iväg ett lysande skott på mål. Det gick naturligtvis in. Men det räckte inte efter Trémoulinas, rött direkt efter våldsam tackling, och Chalmés, två gula kort, utvisningar.

Prioritet nummer ett är att kvalificera sig till Champions League” sa naturligtvis Laurent Blanc inför matchen. Vi är på god väg dit. Men vad ska vi dit att göra om klubben varje år bestämmer sig för att spela med b-laget när det väl gäller något? Den här gången stod en match mot Bayern München på spel. Klubben som Dugarry, Zidane, Lizarazu & co mötte i final 1996, innan de lämnade för spel i andra länder. Nu blir det inget med det. Tråkigt för vi hade revansch att kräva. 

Domare: DERELI Selcuk 


Bordeaux-Anderlecht 1-1 (0-1)
1-0 Chatelle (34)
1-1 Cavenaghi (71)

Utvisningar: Trémoulinas (72), Chalmé (88)

Varningar: 
Bordeaux: Ramé (29e), Micoud (61e), Ducasse (64e), Chalmé (81e, 88e), Wendel (82e)
Anderlecht: Zitka (29e), Juhasz (29e), Gillet (42e), Hassan (84e), Boussoufa (90e)

Bordeaux: Ramé – Diawara, Chalmé, Marange, Henrique – Alonso (Micoud, 52e), Ducasse, Obertan (Wendel, 78e) - Chamakh, Bellion (Cavenaghi, 52e). 

Anderlecht: Zitka – Van Damme, Wasilewski, Juhasz (De Man, 90e), Gillet – Chatelle (Mpenza, 60e), Polak, Biglia – Boussoufa, Akin (Hassan, 68e).

John Cederbladinfo@svenskafans.com2008-02-21 23:58:00
Author

Fler artiklar om Bordeaux