Äntligen hemmaseger *Uppdaterat

Detta var en viktig match och alla inklusive spelarna visste om att en seger skulle innebära hela 7 poängs försprång på Rizespor i de kvarstående 8 omgångarna. Rizespor fick kämpa med 10 man i 88 minuter.

Romaschenko är i kanon form, gör sin bästa match i bursatröjan. Idag står han bakom bägge målen och hans vänsterfot är bland ligans främsta. Även Mustafa Sarp, evighetsmaskinen, gör mycket bra jobb på mittfältet. Dem två sydamerikanska nyförvärven Zuniga och Gutierrez, om värvades under speluppehållet i vintras, har än så länge inte imponerat på någon. Zuniga som startade matchen, blev utbytt innan halvtid och Gutierrez fick inte ens komma in.

Efter matchen hyllades Samet Aybaba av publiken, som han haft en väldigt kylig relation till sedan han tillträdde. Aybaba har aldrig accepterats av fansen pga. hans bakgrund som Besiktas ikon.

Caykur Rizespors Kürsat, som ständigt skapar kaos när han ställs mot just Bursaspor, ville efter slutsignalen ”göra upp” med Romaschenko av någon anledning. Tumultet lugnades ner av dem bägge lägrens spelare, men Kürsat som så gärna ville ha sista ordet på planen, gör istället bort sig på väg till omklädningsrummen då han gestikulerar och pekar finger åt publiken. Han har väl lite “Hard feelings”, eftersom han i början av säsongen var på väg till Bursaspor då vår dåvarande tränare Bülent Korkmaz ville värva honom, men fick avslag pga fansen och styrelsen inte gillade den idén med tanke på att han gång på gång gjort bort sig mot oss.

Vi fick alla fall det vi behövde mest idag, tre poäng. Nu är det bara dags vinna lite matcher i rad.

*******************************************************

Viktiga punkter i matchen:

Publiken gjorde (som vanligt) sin plikt och hade fyllt Atatürk Stadion och atmosfären var elektrisk.

Knappt hade matchen hunnit börja innan Serhat Akyüz blev varnad efter en ful tackling på Bursaspor högerback Veli. Tyvärr så insåg han inte allvaret med den tidiga varningen och i den 3’ (!) minuten fick Bursas Bekir Ozan känna på Serhats humör och helt riktigt, fick han sitt andra gula kort och lämnade sina lagkamrater med 10 man på plan.

Nu väntade vi alla på anstormningen från hemmalaget, men utvisningen motiverade bortalaget mer än hemmalaget. Bursaspor spelade oinspirerat och försökte mest att skjuta långa distans skott.

5’ min, Romaschenko skjuter ett hårt skott som målvakten Gonzales räddade.

11’ min, C.Rizespor kontrar och Riberio testar Vega med ett skott men målvakten är med på noterna och kan avvärja skottet.

13’ min, ett fint inlägg av Romaschenko som vidare skarvades av Mustafa till Veli. Veli drog på ett skott som gick precis utanför stolpen. Veli spelade för övrigt på sin ordinarie högerbacks plats.

15’ min, inlägg av Romaschenko igen, Veli nickade men bollen gick ut till inspark.

C. Rizespor började spela upp sig, satte högt press på Bursaspor och det kändes som om det var Bursaspor som spelade med en man mindre på plan.

34’ min, Veli skjuter ett långskott från ca. 25 meter. Ett hårt och väl placerad skott, som gick strax utanför.

37’ min, C. Rizespor får en frispark på Bursaspors planhalva. Fahri slår in bollen mot främre stolpen där Rizespors Barbaros dras ner av backen Ömer Erdogan. Domaren pekar på straffpunkten och blåser straff. Efterföljande straffen sattes säkert av Emrah och det stod 0-1 till bortalaget. Det märkbara var att ingen höll med att det var straff, varken spelarna, publiken eller kommentatorn. Kändes mer som en kompensation på den tidiga utvisningen. Samtidigt blir målvakten Vega och backen Ismail varnade för protester mot domaren.

42’ min, Bursaspor får en frispark som Romaschenko drar till på, från 35 m, målvakten räddar med viss möda. Aybaba gör lagets första byte, där en blek Zuniga fick gå ut och in kom unga löftet Sercan Yildirim.

Första halvlek slutar med 0-1, vilket var ses som en stor besvikelse för Bursaspor som spelar med en man mer på plan.

I andra halvlek gör Aybaba sitt och Bursaspor andra byte, Ismail Güldüren plockas ut i förmån för Cihan Haspolatli.

49’ min, efter ett väggspel med Romaschenko så gör nyinbytte Sercan mål, med den assisterande domaren vinkade för offside och målet underkändes

54’ min, Bursaspor fick en hörna och som vanlig var det Romaschenko som slog den med sin känsliga vänster, mittbacken Ömer Erdogan nickade in kvitteringen, 1-1!
Rizespor protesterar mot målet då de tycker att målet borde underkännas pga ruff av Erdogan. Bortalagets tränare Arica visas upp till läktaren.

61’ min, Romaschenko som var på ett strålande spelhumör, slog ett perfekt inlägg där det bara var att peta in bollen, men Cihan gjorde det omöjliga, och lyckades placera bollen utanför målet.

66’ min och ett nytt anfall från vänsterkanten. Matchens lirare, Romaschenko slår in bollen i straffområdet och Mustafa Sarp drar till. Mål och Bursaspor tar ledningen med 2-1!

69’ min, Sercan skadar sig och Volkan Sen bytts in.

71’ min, en nyinbytt Volkan Sen fick bollen, dribblade av två spelare och sköt ett bra skott. Men målvakten räddade igen…

90’min, Herve Tum som mest varit osynlig idag, drog på ett skott rakt på målvakten.

Andra halvlek går helt klart till Bursaspor, laget kom ut som ett helt annat lag och började skapa chanser direkt. Helt rättvist, vinner vi matchen och dagens bästa spelare är nytillskottet Maksim Romaschenko. På hela matchen sett så är Bursaspor prestation underkänt. Lagmässigt så är det en underprestation att inte kunna ta över matchen efter utvisningen på Serhat.

Men å andra sidan, vi har i vissa matcher dominerat helt men misslyckats med att plocka hem tre poäng, så hellre dåligt spel och tre poäng än bra spel och en "säck potatis".

Bursaspor
Vega xx, Ömer Aysan xx, Ismail x (46’ Cihan xx), Egemen xx, Ömer Erdogan xxx, Bekir Ozan xx, Veli xx, Romaschenko xxx, Mustafa xx, Zuniga x (43’ Sercan x) (69’ Volkan Sen x), Tum xx

Caykur Rizespor
Gonzalez xx, Suat xx, Fahri xxx, Riberio xx (75’ Zafer x), Gökhan xx, Emrah xx (83’ Anderson x), Mustafa xx, Barbosa xx, Kürsat xx, Cumhur xx, Serhat x

Målen
37’ Emrah (Caykur Rizespor), 54’ Ömer Erdogan, 66’ Mustafa (Bursaspor)

Gula Kort
36’ Ömer Erdogan, 38’ Vega, 38’ Ismail, 90’ Romaschenko (Bursaspor)

Rött Kort
3’ Serhat (Caykur Rizespor)