Lagbanner
Alla tiders drömelva i EM

Alla tiders drömelva i EM

Drömelvan-resan avslutar EM 2024 genom att ta ut den allra bästa elvan någonsin i EM. Alla kategorier. Ett lag som inte kan besegras.

Målvakt:

Lev Yashin (Sovjetunionen)
Den störste målvaktslegendaren av dem alla. Mytomspunne "Svarta Pantern" ledde Sovjetunionen till guld i det allra första EM-slutspelet 1960. Några år därefter blev han den första, och fortfarande den enda, målvakten att vinna Ballon d'Or. Satte rekord i hållna nollor och räddade straffar. Längs vägen revolutionerade han också målvaktsspelet. Saker vi nu tar för givna, som att målvakter kommunicerar med och styr backlinjen, boxar bort bollar i vissa lägen istället för att fånga, och lämnar linjen för att möta anfallaren en mot en, var alla saker Yashin var en pionjär för.

Försvarare:

Carles Puyol (Spanien)
Kaptenen och ledargestalten som tog Spanien till att bli bäst i världen. Dominant i EM 2008 och fick även lyfta VM-pokalen 2010. En allsidig spelare som aldrig knusslade. I detta stjärnspäckade gäng kan han spela till höger, i mitten eller till och med på mittfältet. En av de riktigt stora lagkaptenerna i fotbollshistorien.

Franz Beckenbauer (Västtyskland)
Kaisern ledde tyskarna till guldet 1972 och silver 1976, däremellan hann de förstås också vinna VM. Världens främste libero genom alla tider och en av de mest självklara ledarna någonsin. Sa Franz Beckenbauer något blev det oftast precis så.

Frank Rijkaard (Holland)
En av de mest spelintelligenta fotbollsstjärnorna någonsin. Kunde bokstavligen spela överallt i laget och oavsett position kunde han vara bäst på plan. Förstås en av nyckelspelarna när Holland vann sitt enda guld 1988, då han togs ut i turneringens lag. Men med två mål också tongivande 1992, när Holland föll på straffar i semifinalen mot Danmark.

Paolo Maldini (Italien)
Han har visserligen aldrig vunnit en stor turnering med Italien. Final i EM 2000 och VM 1994 samt bronsmedalj i VM 1990. Men det är inte Maldinis fel. Med Milan vann han hela tiden och överlevde flera generationer, så även i det italienska landslaget. En vänsterback som också kan spela som mittback med två begåvade fötter, lysande spelsinne och magnifika glidtacklingar. Uttagen i EM-turneringens lag hela tre gånger över tre decennier (1988, 1996 och 2000). Paolo Maldini hade allt en back behöver, och lite till. 

Mittfält:

Xavi (Spanien)
I hård konkurrens med mittfältskollegan Iniesta, tar Xavi ändå plats på detta mittfält. Kanske lite av en smaksak från vår sida, då han kan som en evigt spinnande mittfältsmotor kan ge precis det understöd herrar som Platini, van Basten, Ronaldo och Zidane behöver när de ibland vill sticka i djupled. Xavi var avgörande när Spanien lyfte EM-bucklan 2008 och 2012 samt tog hem VM-titeln 2010. Det lilla spelgeniet hade allt en lysande mittfältare behöver.  

Michel Platini (Frankrike)
Låt oss för stunden glömma vad han gjort efter spelarkarriären. Spelaren Michel Platini var magisk, och under EM 1984 var han i sällan skådad högform. Inte bara för att vara honom, utan jämfört med vilken spelare som helst någonsin. Han ledde Frankrike till sitt första guld någonsin. Hans 9 mål i turneringen är fortfarande rekord — och han gjorde det på enbart 5 matcher!

Antonin Panenka (Tjeckoslovakien)
Som spelfördelare spindeln i nätet för det Tjeckoslovakien som vann guldet 1976. Med sin ikoniska straff i finalen blev han för evigt en del av fotbollshistorien och hans namn blev ett begrepp — nu vet alla fotbollsintresserade vad en Panenka är.

Zinedine Zidane (Frankrike)
Trots att han kanske ansågs som världens bäste fotbollsspelare under en period, har ändå Zidane underskattats. Som offensiv mittfältare med en känsla för avgörande mål, ett fantastiskt spelsinne och magnifika fötter, ska Zidane ses som en av de allra största genom alla tider. EM-titel 2000 och VM-buckla 1998 såväl som VM-final 2006. Utsågs till turneringens allra bästa spelare 2000 och kom med i turneringens lag 2000 samt 2004. 

Anfall:

Marco van Basten (Holland)
Apropå att göra sitt livs turnering. Marco van Basten, EM 1988. Skadad och tveksam till spel in i turneringen. Men kom till slut till spel och med 5 mål blev han skyttekung när Holland vann sitt enda guld. Avgjorde semifinalen mot Västtyskland i slutminuterna, en av de största matcherna i holländsk fotbollshistoria. Följde sedan upp det med att i finalen göra ett av de snyggaste och mest berömda målen i fotbollshistorien. Uttagen i turneringens lag både då och 1992, fast han den gången blev syndabock med sin miss i straffläggningen mot Danmark.

Cristiano Ronaldo (Portugal)
Europas och kanske även världens bästa spelare under decennier. En spelare som dessutom utvecklades från en ostoppbar och snabb lirare till en äkta goalgetter. Har väl vunnit i princip allt som går att vinna individuellt och med sina klubbar. Det enda som länge saknades var en titel med sitt Portugal. Men den kom 2016. Det går helt enkelt inte att ta ut Europas bästa EM-elva genom tiderna utan en CR7. 

Bubblare eller de som kom nära

Ja, det är många det. Blir en för lång lista att räkna upp. Den drömelva vi presenterat är efter mycket funderande - och rent av ångest - är vårt resultat och den kommer utan avbytare. Men med det sagt; varenda en i decennieelvorna, och en hel del andra, får ses som spelare som kom nära, men inte ända fram. 

William Edström och Per Malmqvist Stoltskribentper@gmail.com@permalmqvist2024-07-14 10:00:00
Author

Fler artiklar om EM -24