Dagens EM: Defensiven i fokus i grupp C, målglatt i grupp D

Utgången i grupp C kastar återigen ljus på avigsidorna med att fyra av sex grupptreor avancerar. Österrike vinner grupp C före Frankrike och Nederländerna.

Grupp C

England-Slovenien 0-0

Ju längre matchen led, ju mer uppenbart var det att den skulle sluta oavgjort då det var ett resultat som skulle innebära att båda lagen behöll sina respektive positioner i gruppen. De sista 20 minuterna kan närmast liknas vid någon form av anti-fotboll. Det oavgjorda resultatet innebär också att de mest optimistiska kroaterna kunde sluta hoppas på mirakel då en slovensk storförlust hade varit en förutsättning för att Kroatien skulle ha haft tillstymmelse till möjlighet till avancemang.

Slutresultatet innebär att både Slovenien och Danmark går vidare med tre oavgjorda matcher. En konsekvens av systemet med 24 lag och där fyra av sex grupptreor går vidare är att det uppenbart gynnar lag som går in för att spela oavgjort, då man vid tre oavgjorda matcher i stort sett är garanterade avancemang. Det ligger i sakens natur att ett system som premierar oavgjorda resultat tar bort incitament att anfalla. Noterbart är att fem av sex matcher i grupp C slutade oavgjort.

EM 2016 såg Portugal gå vidare från gruppspelet efter tre oavgjorda matcher för att sedan vinna hela turneringen. Det enda lag i en turnering med 16 eller 32 lag som jag kan erinra mig avancera med tre oavgjorda matcher är Chile i VM 1998.

Danmark-Serbien 0-0
Efter enbart en poäng efter två matcher var Serbien piskade att vinna. Dragan Stojkovic valde att bänka så väl Sergej Milinkovic-Savic, Dusan Vlahovic och Dusan Tadic. Samtliga byttes dock in i andra halvlek. Närmare än ett mål som korrekt men hårfint vinkades bort för offside kom dock aldrig serberna, som aldrig fick till något riktigt tryck mot det danska målet. Inte minst Aleksandar Mitrovic visade, genom flertalet svaga avslut, varför hans karriär aldrig tog honom längre än till engelska bottenlag. Det är därutöver märkligt att Stojkovic väntade ända till 88:e minuten innan han spelade ut sitt sista kort i Milinkovic-Savic.

Det oavgjorda resultatet innebär att Danmark och Slovenien båda slutar på tre poäng efter tre oavgjorda matcher och 2-2 i målskillnad. Som om inte det räckte slutade båda lagen också på lika många varningar. I skrivande stund ser Danmark ut att gå vidare som grupptvåa genom att inneha en högre UEFA-koefficient. Jag kan inte minnas någon gång då två lag varit så oskiljaktiga.

Grupp D

Frankrike-Polen 1-1
Av någon outgrundlig anledning valde TV 4 att visa Frankrike-Polen istället för den på förhand betydligt mer intressanta Nederländerna-Österrike. Undertecknad såg ej denna match och kan därför inte komma med några djupare reflektioner. Det oavgjorda resultatet gör att Frankrike får se sig passerade av Österrike. Polen slipper lämna mästerskapet med noll inspelade poäng.

Nederländerna-Österrike 2-3
Österrike tog ledningen efter sex minuter genom ett självmål, ett resultat som stod sig halvleken ut. Andra halvlek hann knappt börja innan Nederländerna kvitterade genom Cody Gakpo. När sedan ett 2-1-mål hängde i luften stack Österrike upp och gjorde 1-2. Med kvarten kvar kvitterade Nederländerna ånyo efter att Memphis Depays mål till slut blivit godkänt. Efteråt trodde nog de flesta att Nederländerna skulle trycka på sista kvarten för ett få in ett segermål. Sedvanligt nonchalant holländskt försvarsspel tillät dock Marcel Sabitzer att rinna igenom tämligen enkelt för att på nära håll smälla in 2-3 med knappa tio minuter kvar av ordinarie matchtid. Österrike kunde sedan förhållandevis enkelt spela av återstoden av matchen

Österrike visade med besked att laget blir att räkna med också i fortsättningen. Trots att laget inför den avslutande omgången hade det sämsta utgångsläget avslutar man som den stora vinnaren och avancerar som gruppsegrare.