Dagens EM: Italien avgör med konstmål i matchens sista sekund

Grupp B är nu slutspelat. Spanien blev gruppetta, och Italien. Ja, Italien blev grupptvåa efter att de i 98 matchminuten avgjorde matchen med en riktig pärla.

Spanien obesegrade i gruppen

Inför matchen var förutsättningarna klara. Albanien behövde vinna, allt annat skulle resulterade i ett uttåg. Spanien var redan klara att gå till en åttondel redan innan matchen, och det syntes på laget Luis De La Fuente ställde upp med.

Själva matchen blev som förväntat, trots att spanjorerna luftade på truppen en uppförsbacke för Albanien. Efter 13 minuter så satte Ferran Torres in bollen i albanskt nät och gjorde den branta uppförsbacke, ännu mer brantare.

Ett par byten från Albien hjälpte inte så mycket då Spanien fortsatte att styra matchen som sedan slutade efter 95 minuters spel 1-0 till Spanien. Spanjorerna vann alltså samtliga matcher i gruppspelet och blev klara gruppettor. Albaniens EM-resa slutar då de landar sist i gruppen.

Zaccagni frälste ett helt land

Exakt samma förutsättningar gällde för Kroatien, en vinst för att gå vidare. Italien utan andra sidan behövde bara ett oavgjort resultat för att gå vidare.

Kroatien fick fram en del chanser i matchens början men sedan tog italienarna över matchen. Det enda som stod i vägen från ett italienskt mål var Dominik Livakovic, som stod för en bra match.

Efter 50 minuters spel så tar bollen på italiensk hand i eget straffområde, och efter en kort VAR-titt så döms straff. 38-årige Luka Modric gick fram och på elva meter försöka få in en boll bakom Gianluigi Donnarumma. Men han missar straffen, Donnarumma gissar rätt och får bort bollen. Dock bara en minut senare får Modric bollen igen, då bara någon meter framför Donnarumma och Modric trycker in bollen till 1-0 Kroatien.

Italien hade sedan problem att hitta någon vassare målchans då Kroatien stärkte upp sin defensiv.

Men i 98 matchminuten, i matchens sista chans, sista passning, sista skott, sista sekunder sätter Mattia Zaccagni dit sitt första mål i italienska landslaget, och skickar Italien vidare till åttondelsfinal. Och själva målet är en riktig pärla, en av EM:s snyggaste mål? Jajemen. Som Albin Ekdal sa i studion "En sån träff får man bara på en träning, om man har tur."

Övrigt

Luka Modric blev med sitt mål mot Italien EM:s äldsta målskytt genom tiderna, 38 år och 289 dagar ung.

Den ungerska spelaren Barnabás Varga som fick en otäck smäll i matchen mot Skottland ska ha haft en framgångsrik operation under dagen. Spelaren bröt ett flertal ben i smällen och blev medvetslös. Han kommer kunna lämna sjukhuset välmående redan imorgon.