Lagbanner
Dagens EM: Sena mål och skotskt uttåg

Dagens EM: Sena mål och skotskt uttåg

Den sista omgången i grupp A präglades av stor dramatik när Tyskland säkrade gruppsegern och Ungern grep sista halmstrået till avancemang.

Skottland-Ungern
Förutsättningarna  var på förhand givna – båda lagen var tvungna att gå för seger. Just därför kom den avvaktande inställningen från båda lagen något överraskande. Mer än något annat kanske det säger något om problemet med att ha 24 lag istället för som tidigare 16; med 24 lag blir helt enkelt för många lag som inte håller tillräcklig kvalitet för ett Europamästerskap.

Ungrarna, som på förhand hade det klart sämsta utgångsläget, verkade ha bestämt sig för att låta ett trubbigt Skottland ha bollen för att själva satsa på kontringar. Länge såg det ut att sluta mållöst, vilket hade skickat båda lagen ut ur turneringen. Det skulle dröja till sista kvarten innan framförallt Skottland vågade satsa framåt. Noterbart är att Skottlands anfallsspel blev betydligt spetsigare sedan den skotska ligans skyttekung Lawrence Shankland, som till hösten sannolikt återfinns i sitt favoritlag Rangers, ersatt Ché Adams.

Matchen kom till stor del att överskuggas av huvudskadan på den ungerska anfallaren Barnabás Varga med dryga kvarten kvar. Avbrottet i samband med huvudskadan innebar ett tillägg på tio minuter, vilka bjöd på ett intensivt, böljande spel, där framförallt Skottland jagade ett segermål. I sista minuten kunde istället Ungern sno åt sig bollen och via några väl avvägda passningar få in ett segermål framför en exploderande ungersk läktare.

Resultatet innebär att Ungern slutar på tre poäng och minus tre i målskillnad. Om det blir avancemang eller inte avgörs först när övriga grupper är färdigspelade. Skulle Ungern ta sig vidare blir magyarerna det första lag med så dåligt resultat från gruppspelet att ta sig vidare till slutspel. För Skottland hade en seger med största sannolikhet inneburit avancemang. Målet man släpper in är dock kanske inte så mycket att nedslås över då det trots allt var resultatet av att man åtminstone gav allt för att vinna matchen.

Schweiz-Tyskland
Schweiz var minuter från att stå för EM:s största skräll hittills men förmådde inte att knyta ihop säcken. Med dryga tio minuter kvar såg Schweiz för en kort stund ut att ha avgjort matchen efter en fin kontring. Målet kom emellertid att vinkas bort för en hårfin offside, vilket innebar att Tyskland alltjämt hade chansen till en poäng och gruppsegern. Knappast förvånande för någon kunde Tyskland också kvittera i den 92:a minuten genom inbytte latebloomern Niclas Füllkrug.

Schweiz stod trots det snöpliga poängtappet för en solid insats och laget seglar mer och mer upp som en outsider till slutsegern.

Dagens matcher
Skottland-Ungern 0-1
Schweiz-Tyskland 1-1

Morgondagens matcher
21:00 Spanien-Albanien
21: Italien-Kroatien

Carl Bengtssonbengtssoncarl72@gmail.com2024-06-24 00:18:17
Author

Fler artiklar om EM -24