Lagbanner
EM-Ögonblick: Charisteas fullbordar tidernas skräll
Angelos Charisteas skallar in finalens enda mål.

EM-Ögonblick: Charisteas fullbordar tidernas skräll

Under EM-sommaren 2024 har vi blickat tillbaka på ögonblick från tidigare mästerskap. Inför finalen minns vi tjugo år tillbaka i tiden, till finalen 2004 då Grekland stod för EM-historiens största skräll.

57:e minuten. Hörna från höger. Angelos Basinas slår den utåtskruvad. Angelos Charisteas tajmar sin löpning perfekt, hoppar högre än alla andra och nickar kraftfullt bollen i mål.

Så kan man avgöra en EM-final, så kan man fullborda tidernas skräll. Greklands sensationella guld 2004 förblir den största skrällen i EM-historien, och förmodligen den största skrällen överhuvudtaget vad gäller landslagsmästerskap.

De må inte ha spelat den mest attraktiva fotbollen, men med tanke på hur vi senare sett Portugal spela minst lika tråkigt på väg till guldet 2016, eller för all del Frankrikes och Englands spel i detta EM, borde ingen klanka ner på grekerna. De maximerade verkligen allt de hade och genomförde en på deras vis perfekt turnering.

Det var heller ingen lätt resa för dem till guldet. Finalen var en repris på öppningsmatchen, då Grekland via Giorgos Karagounis långskott och Angelos Basinas straffmål besegrade Portugal med 2-1. Redan där skrev de historia — dels var det första gången ett värdland förlorade öppningsmatchen. Dels var det första gången någonsin Grekland vann en mästerskapsmatch.

I andra matchen mot ett stjärnspäckat Spanien hamnade de i underläge men Angelos Charisteas lyckades ordna 1-1. Men i den sista gruppspelsmatchen förlorade de mot redan utslagna Ryssland med 1-2, men gick ändå vidare före Spanien på målskillnad.

I kvartsfinalen skickade de kontrollerat ut regerande mästarna Frankrike, Charisteas återigen målskytt framspelad av lagkaptenen Theodoros Zagorakis.

Semifinalen blev en tajt historia med ett starkt Tjeckien som med Pavel Nedved, Milan Baros, Jan Koller, Tomas Rosicky, Karel Poborsky, Marek Jankulovski, Petr Cech med flera charmat många under EM-sommaren. 0-0 efter 90 minuter innebar förlängning och när Traianos Dellas precis i slutet av den första förlängningskvarten nickade in en hörna ledde till att matchen blev den första och enda att avgöras med den då nya regeln silver goal. Silver goal, en vidareutveckling av redan skrotade golden goal, innebar att om ett lag gjorde mål i den första förlängningskvarten så spelades inte den andra. Det dumma påfundet skrotades efter EM 2004 vilket gjorde detta till det enda tillfället regeln kom i användning.

Så blev finalen alltså ett återseende med premiärmotståndaren, värdnationen Portugal. Tungt favorittippade i och med hemmaplansfördel och laget bestående av Luis Figo, Rui Costa och en ung Cristiano Ronaldo. Coachade av Luiz Felipe Scolari som vunnit VM-guld med Brasilien två år tidigare.

Men den kvällen på Éstadio da Luz i Lissabon blev det inte Scolari och stjärnorna. Det blev Otto Rehhagel och hans välsammansvetsade lagbygge. Härföraren Theodoros Zagorakis. Centerbuffeln Angelos Charisteas. Angelos Basinas med sin känsliga högerfot. Traianos Dellas, kolossen på Rhodos i fotbollstappning. Antonios Nikopolidis i målet. Giourkas Seitaridis, Kostas Katsouranis, Michalis Kapsis och alla de andra.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2024-07-13 23:41:00
Author

Fler artiklar om EM -24