Lagbanner
EM-Ögonblick: Gazza gör ”Tandläkarstolen"
Den ikoniska målgesten "Tandläkarstolen".

EM-Ögonblick: Gazza gör ”Tandläkarstolen"

Under EM-sommaren 2024 kommer vi också blicka tillbaka på ögonblick från tidigare mästerskap. Ikväll England på hemmaplan 1996, Gazzas fantastiska mål och ikoniska målgest.

Jude Bellinghams bicycletamål mot Slovakien ikväll kan vi redan nu räkna in som en riktig EM-klassiker — ett fantastiskt snyggt mål som triggade otroliga glädjescener hos engelsmännen.

Det för tankarna till ett annat klassiskt engelskt EM-mål, och en lika klassisk målgest.

EM 1996 i England. "It's coming home", Cool Britannia och ett engelskt lag fyllt av profiler. Ingen större, åtminstone inte utanför planen, än Paul Gascoigne. På planen kunde han skapa rubriker med sin glimrande teknik och förmåga att göra det oväntade. Men ännu fler rubriker skapade han utanför planen.

En incident blev särskilt uppskriven av den engelska tabloidpressen inför mästerskapet. När England träningsspelade i Hong Kong hade spelarna en blöt kväll och foton kom ut på när "Gazza" och andra turades om att sitta i en tandläkarstol medan lagkamrater hällde sprit i deras munnar.

Gazza, van vid skandalrubriker, tog lätt på det. I Englands andra gruppspelsmatch mot Skottland stod han för ett magiskt EM-ögonblick vi aldrig glömmer. Han lurade upp Colin Hendry på läktaren genom att lätta bollen över honom och göra en riktningsförändring innan han på volley drämde in bollen i nät. Efter målet kastade han sig till marken på rygg och lät lagkamrater spruta med en vattenflaska i hans ansikte, en referens till de ökända bilderna varenda engelsman var väl bekant med vid det laget.

EM-febern nådde nya höjder i England efter det målet och det firandet den sommaren. Det slutade i krossade drömmar i semifinalen. Återstår att se om Bellinghams bicycleta blir kulmen på detta EM för England, eller ett stort steg på vägen mot att faktiskt vinna EM för första gången.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2024-06-30 20:57:21
Author

Fler artiklar om EM -24