Lagbanner
EM-Ögonblick: Horst Hrubesch avgör finalen 1980
Horst Hrubesch jublar efter att ha avgjort EM-finalen 1980.

EM-Ögonblick: Horst Hrubesch avgör finalen 1980

Under EM-sommaren 2024 kommer vi också blicka tillbaka på ögonblick från tidigare mästerskap. Idag till finalen 1980 när Horst Hrubesch avgjorde för Västtyskland mot Belgien.

Denna bild togs kanske en sekund efter att bollen lämnat Horst Hrubesch panna och flugit in i nätmaskorna bakom Jean-Marie Pfaff. Karl-Heinz Rummenigge hade slagit hörnan och Hrubesch hade tajmat sin fördröjda löpning perfekt. Det var den 22 juni 1980, det var EM-final och som så många gånger både förr och senare skulle (Väst)tyskland stå som segrare i slutet.

Just denna gång var det verkligen precis i slutet de såg till att ordna det på det viset med. Hrubesch hade gett Västtyskland ledningen tidigt i matchen med en halvvolley, men en kvart från slutet kvitterade René Vandereycken från straffpunkten. Då fick Hrubesch steppa upp igen, två minuter före slutsignalen.

Det innebar Västtysklands andra EM-guld på tre försök. Men det första för en ny generation tyska spelare, det första guldet, 1972, hade ikoniska 70-talsspelare som Franz Beckenbauer, Gerd Müller, Sepp Maier och Paul Breitner bland andra grejat. Nu var det 80-tal, det var EM med 8 lag, inte 4 som tidigare, för första gången. Och en ny ung generation tyskar presenterade sig för Europa. Horst Hrubesch. Karl-Heinz Rummenigge. Harald "Toni" Schumacher. Hans-Peter Briegel.

 

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2024-06-23 10:00:00
Author

Fler artiklar om EM -24