Lagbanner
EM-Ögonblick: Poborskys lobb
Karel Poborsky lobbar bollen över portugiser och in i mål.

EM-Ögonblick: Poborskys lobb

Under EM-sommaren 2024 kommer vi också blicka tillbaka på ögonblick från tidigare mästerskap. Idag ett av EM:s snyggaste mål genom tiderna, Karel Poborskys ikoniska lobb i kvartsfinalen Tjeckien - Portugal 1996.

EM 1996 minns många med varma känslor. Det första EM:et med 16 lag, och det utökade deltagandet gjorde verkligen turneringen gott. Fler lag, fler spelare, fler profiler. Det blev en väldigt underhållande turnering full av minnesvärda ögonblick och kultförklarade lag och spelare.

Det lag som kanske charmade Europa mest då var Tjeckien, och inte minst den kultförklarade högeryttern Karel Poborsky. Med sin snabbhet, sin känsliga högerfot och inte minst sin långa hårman blev han snabbt en favorit hos många.

Poborsky var 24 år under EM 1996. Han hade debuterat i landslaget den 23 februari 1994, i vad som faktiskt var Tjeckiens allra första landskamp som självständig nation efter att Tjeckoslovakien splittrats. Turkiet var motståndare i den historiska matchen, som slutade 4-1 till Tjeckien. Passande att Poborsky var med från allra första början i det tjeckiska landslag han kom att vara en förgrundsgestalt för i ett decennium framöver.

Under EM 1996 var Poborsky en del av den generationen unga stjärnor som utgjorde kärnan i Tjeckiens lag. De var vid tillfället alla runt 22-23-24 år och skulle förbli några av landslagets stöttepelare i många år framåt: Poborsky, Pavel Nedved, Radek Bejbl, Patrik Berger, Vladimir Smicer.

Poborsky gjorde avtryck redan i gruppspelet. Han slog inlägget som ledde till Nedveds ledningsmål i skrällsegern mot Italien.

Men det var i kvartsfinalen mot Portugal som han stod för ett oförglömligt mål. Tjeckien mötte ett haussat Portugal, som hade fått fram en gyllene generation spelare som Luis Figo, Rui Costa, Fernando Couto, João Pinto, Vítor Baía, Paulo Sousa och Ricardo Sá Pinto.

Det stod 0-0 efter första halvlek i den täta matchen. Åtta minuter in i den andra halvleken avgjorde Poborsky med ett magiskt mål. Han lyckades ta sig loss ur en trängd situation omringad av portugisiska backar, fick studsen med sig vilket hjälpte honom förbi hårdföre Couto och gav honom en liten lucka utanför straffområdet. Målvakten Baía var ute från sin linje vilket Poborsky hann uppfatta, och bestämde sig för att lobba. Bollen lyfte så högt att den såg först ut att bara fortsätta stiga mot skyn och upp mot läktaren, men så föll den som ett höstlöv och singlade ner i mål. Målet kan ses här på UEFA:s egna Youtubekanal.

Det är nåt visst med lobbmål. De har en särskild estetik med det rent tekniska utförandet, den nätta tekniken som behövs, den precis rätta bollkänslan behöver finnas. Och så fräckheten, att lura målvakten på det sättet, det har något i sig. Poborskys lobbmål är ett av de främsta exemplen, en riktig klassiker som alltid kommer på tals när lobbmål man minns kommer på tals. Det har förstås också en given plats om man ska lista EM-historiens snyggaste mål.

Poborskys lobb skickade Tjeckien vidare till semifinal. Där väntade Frankrike, som två år senare skulle bli världsmätare med samma förbundskapten (Aimé Jacquet) och till stora delar samma lag. Men denna sommardag 1996 slutade matchen mållöst efter 90 minuter och förlängning, och i straffläggningen gjorde alla tjecker mål, Poborsky i den fjärde rundan, innan Reynald Pedros missade för Frankrike i den sjätte. Tjeckien var framme i en sensationell EM-final. I den blev till slut Tyskland övermäktiga i förlängningen, där Oliver Bierhoff avgjorde med ett golden goal. Men många minns mer av Tjeckien och Poborsky än de tyska mästarna från detta mästerskap.

Poborsky värvades efter EM av Manchester United. David Beckhams antågande genombrott gjorde dock att United-tiden inte blev vad den kunnat bli för Poborsky. Karriären fortsatte i Benfica och Lazio innan han vände hem till Sparta Prag och till sist moderklubben Ceske Budojevice. Han fortsatte vara en nyckelspelare för Tjeckien fram till 2006 när han slutade i landslaget, året efter la han skorna på hyllan. I EM 2004 var han återigen en av huvudanledningarna till ett framgångsrikt Tjeckien, som tog sig till semifinal. Poborsky spelade fram till inte mindre än 4 mål i det mästerskapet.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2024-06-18 16:35:03
Author

Fler artiklar om EM -24