EM-Ögonblick: Semih Sentürks sena frälsning
Semih Sentürk firar sina bravader mot Kroatien.

Under EM-sommaren 2024 kommer vi också blicka tillbaka på ögonblick från tidigare mästerskap. Som när Semih Sentürk frälste Turkiet i kvartsfinalen mot Kroatien 2008 med EM:s senast gjorda mål i en match någonsin.

Nihat Kahveci i högform. Emre Belözoglu, Hamit Altintop, Rüstü Recber. En ung Arda Turan. Såklart Fatih Terim på tränarbänken. Det var ett profilstarkt och sevärt lag Turkiet kom med till EM 2008. En som få utanför landet hade koll på inför turneringen, men som skulle sätta sitt avtryck, var en 25-årig anfallare från Fenerbahce.

Semih Sentürk. Bara namnet gjorde honom lätt att kultförklara. Han hoppadein och gjorde ett mål i gruppspelet, kvitteringen mot Schweiz. I kvartsfinalen gjorde han historia. Det var en tät match mot Kroatien. Två lag på uppgång, som båda hade stora drömmar och förhoppningar om att ta sig långt.

Han byttes in i den 76:e minuten. När domaren Roberto Rossetti blåste för fulltid var matchen fortfarande mållös. Förlänging väntade. I 119:e minuten slog Luka Modric ett inlägg som Ivan Klasnic nickade in, 1-0 Kroatien.

Ridå Turkiet? Inte då. Rüstu Recber skickade upp bollen i straffområdet. Kroaterna fick inte undan den, och i en tilltraslad situation hamnade den framför fötterna på Semih Sentürk som drog till direkt och bollen borrade sig upp i krysset. 1-1.

Straffläggning följde och där satte Semih en av straffarna när Turkiet vann.

Semifinalen som följde blev minst lika sevärd och dramatisk som kvarten. Med fem minuter kvar låg Turkiet under med 1-2 mot Tyskland när Semih Sentürk igen klev fram och kvitterade när det behövdes som mest. Men den gången räckte det inte, Philipp Lahm satte 3-2 för Tyskland på stopptid och Turkiets äventyr tog slut i semin.

Semih Sentürk blev för evigt en del av turkisk fotbollshistoria och skrev in sig i EM:s rekordböcker. Hans mål mot Kroatien i 122:a minuten är fortfarande det senast gjorda målet i en EM-match.