Lagbanner
EM-Ögonblick: Shevchenko mot Sverige
Andriy Shevchenko nickar in bollen förbi Mikael Lustig vid Sveriges första stolpe.

EM-Ögonblick: Shevchenko mot Sverige

Under EM-sommaren 2024 kommer vi också blicka tillbaka på ögonblick från tidigare mästerskap. Inför att Ukraina kliver in i mästerskapet minns vi deras EM-premiär på hemmaplan 2012, mot Sverige.

Det är den 11 juni 2012 och Sverige möter Ukraina i den första gruppspelsmatchen. Ukraina står tillsammans med Polen värd för EM för första gången. Erik Hamrén gör sitt första mästerskap som förbundskapten. Zlatan Ibrahimovic är lagets självklara mittpunkt, den allting kretsar kring.

I Ukraina finns en lika självklar frontfigur. Andriy Shevchenko, levande legendar. 35 år gammal, tillbaka i Dynamo Kiev efter alla framångsrika år i Milan. Hans andra och sista chans att spela en stor turnering med landslaget, efter VM 2006.

Zlatan ger Sverige ledningen tidigt i den andra halvleken. Men den varar inte länge. En snabb, skoningslös dubbel från Shevchenko vänder matchen på bara några minuter. "Håll en stolpe!" blir ett mantra Mikael Lustig får höra hela sommaren.

Ukraina vann matchen, och här peakade hemma-EM för dem. De hade ingenting att hämta mot Frankrike eller England i de efterföljande matcherna och gick inte vidare till kvartsfinal. Men de slutade åtminstone före Sverige, som aldrig repade sig.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2024-06-17 10:30:26
Author

Fler artiklar om EM -24