Lagbanner
EM-Ögonblick: Völlers frustration, Lettlands sensation
Rudi Völler grämer sig över en av alla missade chanser för Tyskland mot Lettland i EM 2004.

EM-Ögonblick: Völlers frustration, Lettlands sensation

Under EM-sommaren 2024 kommer vi också blicka tillbaka på ögonblick från tidigare mästerskap. Idag ett tyskt fiasko och ett av EM-historiens mest oväntade resultat.

Skrällar och oväntade resultat har det varit gott om i EM-historien. Som när Tyskland gick på pumpen mot debutanten Lettland i gruppspelet 2004.

Letterna hade för första gången kvalat sig in till ett mästerskap som självständig nation. Det genom att sluta tvåa bakom Sverige i en kvalgrupp som också innehöll ett underpresterande Polen, svagt Ungern och ett totalt underlägset San Marino.

Maris Verpakovskis var Lettlands stjärna, med 6 mål i kvalet hade han en stor del i det historiska avancemanget. I deras första EM-match, mot Tjeckien, gav han också Lettland ledningen precis före halvtid och blev därmed historisk första EM-målskytt för letterna. I den andra halvleken vände och vann tjeckerna, som kom att göra en minnesvärd turnering.

I den andra matchen mötte Lettland jättarna Tyskland. Legendaren Rudi Völler var förbundskapten och hade lett laget till VM-silver två år tidigare. Målvaktsikonen Oliver Kahn var kapten. Michael Ballack och Miroslav Klose i sina bästa år. Unga Philipp Lahm och Bastian Schweinsteiger på uppgång.

Tyskland dominerade. 21-4 i skott. 9-3 i skott på mål.

Men till förbundskapten Völlers stora förtret stod Lettland emot. “Fotboll är ett simpelt spel, 22 man jagar en boll i 90 minuter och i slutet vinner Tyskland” lyder Gary Linekers uttjatade klyscha. Men inte denna dag, inte den 19 juni 2004 på Estadio do Bessa i Porto.

0-0 blev det och Lettland hade tagit sin första historiska poäng. Mer blev det inte, i sista gruppspelsmatchen fick de stryk av Holland. EM-resan tog slut i gruppen för Lettland, som väntat. Men de lyckades åtminstone med en skräll, och i och med den förstöra för Tyskland, som inte heller tog sig vidare.

Rudi Völler avgick efter EM-fiaskot. Frånsett korta inhopp i Roma, Bayer Leverkusen och tyska landslaget igen har han sen dess istället ägnat sig åt direktörsjobb, först i Leverkusen och sen på tyska fotbollsförbundet.

Det har inte blivit några fler mästerskap för Lettland sen dess. Men vi minns ändå Maris Verpakovskis, och 19 juni 2004.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2024-07-04 14:48:14
Author

Fler artiklar om EM -24