Lagbanner
Genomgång inför EM: Grupp F

Genomgång inför EM: Grupp F

EM i Tyskland drar igång 14 juni. Innan dess drar vi igenom alla grupper och presenterar lagen och deras största stjärnor. Här är grupp F.

Om grupp F
Portugal är storfavoriter i sista gruppen i EM. Men därefter är det ovisst hur gruppen faktiskt kommer att sluta. Turkiet får ses som den andra stora favoriten i gruppen, men Tjeckien är kända för att kunna ställa till med problem under mästerskap. Samtidigt vill underdogen Georgien ta sig från gruppen och motbevisa Europa. Kanske kan laget skrälla sig hela vägen till en slutspelsplats?

Lagen i gruppen
- Portugal
- Tjeckien
- Turkiet
- Georgien

Portugal
EM-guldmedaljörerna från 2016 är tillbaka för en revansch och nytt guld. Förra EM hamnade man i Dödens grupp tillsammans med Tyskland, Frankrike och Ungern. Då slutade man på en tredjeplats och lyckades ta sig till en åttondelsfinal, men Thorgan Hazards mål släckte Portugals gulddrömmar. Nu har man tagit hjälp av just Belgiens tidigare förbundskapten Roberto Martinez. Kan spanjoren få lagets fina form från EM-kvalet - när man vann alla tio matcher - att hålla i sig även under sommaren?

Lagets stora stjärna: Cristiano Ronaldo
Flest EM-mål genom tiderna: Cristiano Ronaldo (14 mål)
Lagets största stjärnskott att ha koll på: Goncalo Inacio
Bästa placering i EM: Guld (2016)

Tjeckien
Laget är ständigt återkommande i EM-sammanhang och är nu med för åttonde gången i rad. Men när man väl tagit sig till EM har det dock gått lite småknackigt. Två kvartsfinaler, semifinaler och en final senaste sju försöken är vad laget lyckats få till. EM-guldet kom 1976, då under den tjeckoslovakiska flaggan. Med ett hungrigt lag med en del profiler hoppas Tjeckien nå en ny final. Men det kommer bli tufft för Ivan Hasek och hans mannar.

Lagets stora stjärna: Patrik Schick
Flest EM-mål genom tiderna: Milan Baroš och Patrik Schick (fem stycken)
Lagets största stjärnskott att ha koll på: Ladislav Krejci
Bästa placering i EM: Guld (1976)

Turkiet
När Italien tog sig till EM-final 2000 var Vincenzo Montella en bidragande faktor till att laget lyckades ta sig så långt. Nu står anfallaren redo för ett nytt EM. Men den här gången som turkisk förbundskapten. Han tog över så sent som september 2023, men har ändå hunnit leda laget till tredje raka EM-platsen. Semifinalen 2008 är nationens största framgång i EM-sammanhang. Nu ska Montella tillsammans med storstjärnan Hakan Çalhanoglu ta laget till nya framgångar. Är det äntligen dags för Turkiet att ta sig långt i ett mästerskap igen?

Lagets stora stjärna: Hakan Çalhanoglu
Flest EM-mål genom tiderna: Semih Sentürk (tre stycken)
Lagets största stjärnskott att ha koll på: Orkun Kokcu
Bästa placering i EM: Semifinal (2008)

Georgien
Mästerskapsdebutanterna Georgien tog den långa vägen till nationens första stora mästerskap någonsin. Först slutade man fyra i sin kvalgrupp, innan man tog sig till play-off. Då besegrade man först Luxemburg i semifinal med 2-0 och sedan Grekland på straffar med 4-2 efter 120 mållösa minuter. 7-1-förlusten mot Spanien i kvalet vill förbundskapten Willy Sagnol nog glömma. Men bara att den tidigare Bayern-spelaren från Frankrike lyckades ta laget till EM räcker nog gott och väl för både spelare och nationens medborgare, som bara kan njuta under sommarens första stora mästerskap. 

Lagets stora stjärna: Khvicha Kvaratskhelia
Flest  EM-mål genom tiderna: -
Lagets största stjärnskott att ha koll på: Georges Mikautadze 
Bästa placering i EM: Första gången i EM


SvenskaFans tippar hur gruppen slutar
1. Portugal
2. Turkiet
3. Tjeckien
4. Georgien
 

Sebastian Ahokas2024-06-11 15:00:00
Author

Fler artiklar om EM -24