Georgien – Portugal 2-0

Ett defensivt väldisponerat Georgien satte Portugal på plats och visade ännu en gång i fotbollshistorien att motivation slår klass.

Matchen började på allra bästa möjliga sätt, då Georgiens superstjärna Khvicha Kvaratskhelia tystade alla som tvivlat på hans förmåga genom att redan i den andra minuten iskallt rulla in bollen förbi den portugisiske målvakten. Ledning till Georgien och lagmoralen var på topp. Portugiserna, som inte hade något annat än den berömda äran att spela för, hade som väntat det mesta av bollinnehavet och georgierna fick försvara sin ledning efter bästa förmåga. Raka i ryggen och ständigt redo att gå framåt gav dem portugiserna ett ordentligt motstånd.

Portugal skapade en del halvfarliga chanser men inte alls så många som förväntat. Vi såg en del tendenser till hack i maskineriet även i matchen mot Tjeckien, där segermålet satt förvånansvärt långt inne. Självklart måste man också ge en eloge till den georgiska defensiven. Spelarna var hela tiden fokuserade, på tårna och gjorde det svårt för Portugal.

Georgierna spelade för tröjan och färgerna och klev av den första halvleken i ledning. I det här läget stod den andra matchen i gruppen mellan Tjeckien och Turkiet 0-0 och Georgien var vidare till åttondelsfinal.

Kvaratskhelia fick tidigt i den andra halvleken först en kanonchans att utöka ledningen men blev lite ställd över att bollen nådde honom och fick inte till något bra avslut. Kort därefter skapade Georgien ytterligare bra lägen och efter en minimal kontakt från portugisisk försvarare innanför straffområdet fick de även en straff. Denna förvaltades mycket väl av Georges Mikautadze som i och med målet gjorde sitt tredje i denna turnering. Frågan är om Metz kommer få tillbaka sin store målskytt till nästa säsong?

En frustrerad och missnöjd Cristiano Ronaldo byttes ut i mitten av den andra halvleken men med uteblivet resultat. Georgien fortsatte att stå upp och gå framåt så fort tillfälle gavs och den enorma bragden kom allt närmare. Portugiserna gjorde små försök att vända upp det hela men viljan att vinna var för liten och man misslyckades gång efter annan att få till ordentliga anfall.

När tillslut domaren satte pipan i munnen var bragden i Gelsenkirschen var ett faktum.