Lagbanner
Inför EM: Grupp E

Inför EM: Grupp E

EM i Tyskland drar igång den 14 juni. Innan dess drar vi igenom alla grupper och presenterar lagen och deras största stjärnor. Här är grupp E.

I grupp E hittar vi en sista chans för den belgiska "gyllene generationen” att få in en titel. Det finns ett Rumänien som överraskade alla i kvalet. Ett Slovakien som kommer få det tufft redan i gruppspelet. Och ett Ukraina som trots att det är ett mästerskap har en hel kontinent på sin sida. 

Lagen i gruppen
- Belgien
- Slovakien
- Rumänien
- Ukraina 

Belgien
“The Red Devils” toppade kvalgrupp F, precis framför Österrike och tyvärr Sverige. Belgien slutade obesegrat i kvalet bara två oavgjorda 1-1 matcher mot Österrike och Sverige. Så en överkörning i kvalet och en grupp nu som sett till de andra länderna borde sluta likadant. 

Detta kanske till och med blir det sista mästerskapet med den så kallade "gyllene generationen” i Belgien. Eden Hazard har redan lagt skorna på hyllan och Kevin De Bruyne, Romelu Lukaku och Yannick Carrasco börjar komma upp i åldern. Det kommer även bli ett EM utan Thibaut Courtois då han inte är med i Domenico Tedesco trupp efter sin korsbandsskada. 
 
Lagets stora stjärna: Kevin De Bruyne 
Flest EM-mål genom tiderna: Romelu Lukaku (6 mål) 
Lagets största stjärnskott att ha koll på: Loïs Openda
Bästa placering i EM: Ett silver (1980)

Slovakien
I kvalgrupp J var Slovakien nära att låta Luxemburg göra en enorm skräll, men tog sedan den sista platsen till mästerskapet. Portugal toppade gruppen obesegrade och Island hoppades samtidigt göra mer. 

I denna grupp har Slovakien chanser att kassera in poäng. Bortsett från Belgien så känns matcherna inte helt omöjliga. Även om inte Slovakien slutar tvåa så har de bra chanser att bli bästa trea.   

Lagets stora stjärna: Milan Skriniar 
Flest EM-mål genom tiderna: Ondrej Duda, Marek Hamšík, Vladimír Weiss och Milan Škriniar (1 mål)
Lagets största stjärnskott att ha koll på: Tomas Suslov
Bästa placering i EM: Åttondel (2016)

Rumänien
Landet överraskade rejält i kvalet då man toppade sin kvalgrupp över länder som Schweiz och Israel. Sex vinster och fyra oavgjorda under kvalspelet gjorde att Rumänien kvalade in till EM obesegade. Men i detta mästerskap så kommer det krävas lite mer för att lyckas överraska ännu mer. 

Rent historiskt så har inte Rumänien kommit ur gruppspelet de senaste två gångerna landet varit med. 2016 slutade landet sist i sin grupp och 2008 trea i gruppen. Men likt Slovakien så finns det lite hopp för att mästerskapet inte slutar redan efter tre matcher. 

Lagets stora stjärna: Radu Dragusin
Flest EM-mål genom tiderna: Bogdan Stancu (2 mål)
Lagets största stjärnskott att ha koll på: Valentin Mihaila
Bästa placering i EM: Kvartsfinal (2000)

Ukraina
Blågult från öst överraskade enormt under kvalet. Målskillnad skilde sig mellan en andra plats, vilket ger en direkt plats i EM och en tredje plats som resulterar i playoff. Italien tog till sist andraplatsen och Ukraina fick spela play-off och en vinst mot Island i finalen med ett mål från Mudryk i matchens slutskede gav ukrainarna en biljett till Tyskland. 

Detta mästerskap lär vara stort för alla inblandade. Men för de 26 spelare som ska spela med det gula stället samtidigt som tusentals andra ukrainare skriker ”Slava Ukraini”, betyder dessa matcher nog lite mer. De har inte spelat på hemmaplan de senaste åren, spelare känner skadade och soldater som bara några landsgränser bort strider för deras frihet. Och landet sitter i en sits med en trupp som har kvalitet att komma långt, och skapa minnen för miljontals berörda som kan få dem att tänka bort det helvete de måste ta del av.    
     
Lagets stora stjärna: Artem Dovbyk
Flest EM-mål genom tiderna: Andriy Shevchenko, Roman Yaremchuk och Andriy Yarmolenko (2 mål)
Lagets största stjärnskott att ha koll på: Heorhij Sudakov
Bästa placering i EM: Kvartsfinal (2020)

SvenskaFans tippar hur gruppen slutar
1. Belgien 
2. Ukraina
3. Slovakien
4. Rumänien
 

Oskar Almsvikoalmswik@gmail.comOskarAlmswik2024-06-10 15:00:00
Author

Fler artiklar om EM -24