Lagbanner
Inför Georgien – Portugal: Än lever hoppet!

Inför Georgien – Portugal: Än lever hoppet!

Hoppet är, som ordspråket lyder, det sista som överger människan. Ikväll har det Georgiska landslaget genom vinst mot Portugal möjlighet att kanske säkra ett avancemang och bli för evigt firade hjältar i sitt hemland.

Motståndet för georgierna är svårast möjligt och det ska såklart till en heroisk laginsats för att de ska kunna besegra Portugal. Framförallt kommer det kräva fenomenala insatser av hela laget, men särskilt av lagens stora stjärnor, målvakten Giorgi Mamardhasvilli, till vardags i Valencia och Khvicha Kvaratskhelia, som förra året utsågs till den bäste spelaren i serie A, efter sin fantastiska säsong i Napoli. Målvakt Mamardhasvilli var en jätte i buren i Georgiens senaste EM-match mot Tjeckien och han kommer garanterat att prövas också ikväll.

För Portugal har en riktigt bra offensiv och mot motstånd likt kvällens brukar det ofta sluta med renodlade målkalas. Det som kanske talar mot Portugal och till fördel för Georgien är att portugiserna redan har säkrat sitt avancemang och kanske därför inte är lika motiverade som de georgiska spelarna. Samtidigt så finns säkert också en och annan portugisisk spelare som gärna ser till att hamna i målprotokollet. Cristiano Ronaldo skulle kunna ha noterats för en balja men när läget kom valde han mycket osjälviskt att istället för att avsluta själv, spela bollen till sin lagkamrat. Det var intressant att se och säger något om Cristianos funktion i det portugisiska landslaget. Förr om åren var han den store målgöraren och mål kan han göra även nu. Men framförallt är han numer lagkaptenen som genom sin oerhörda rutin och vinnarmentalitet leder sitt landslag framåt. Till sin hjälp i det har han backgiganten Pepé, som imponerat stort så här långt i turneringen. Det är svårt att se att han är en bra bit över 41 år gammal och hittills är han den som kanske presterat allra bäst i det portugisiska landslaget.

En annan portugis som också gärna rullar i den i maskorna är Rafael Leaõ. Den store milanstjärnan var kanske lagets bästa spelare i första halvlek mot Tjeckien, men försvann helt i den andra innan han byttes ut. Mot Turkiet gjorde han också en bra första halvlek men var förutom en bra nick i farligt läge, aldrig nära ett mål. Det har också hackat en del vad gäller avsluten och målgörandet för Rafa i klubblaget under säsongen. Många har kritiserat Rafa för att inte ge hundra procent och göra alltför få poäng. Så länge Portugal gör mål och vinner kommer inte någon negativ kritik att riktas mot Leaõ. Men i slutspelet, då motståndet blir allt svårare så kommer däremot kraven på prestation och mål från portugisiska anfallare att höjas.

 

Gustav Hjorth Tegman2024-06-26 19:59:13
Author

Fler artiklar om EM -24