Lagbanner
Inför Kroatien - Albanien: Hur ska Albanien spela för att ta tre poäng?

Inför Kroatien - Albanien: Hur ska Albanien spela för att ta tre poäng?

Både Kroatien och Albanien förlorade sina inledningsmatcher i turneringen och ska lagen lyckas gå vidare till slutspel krävs förmodligen vinst i dagens match dem emellan. Vi har alltså en ordentligt spännande holmgång att se fram emot!

Albanien inledde på absolut bästa möjliga sätt i sin premiär mot Italien genom att stå för historiens snabbaste EM-mål. Sedan gick det som många hade räknat med och laget lyckades inte hålla undan för den starka press som italienarna satte på dem.

Vad gäller Kroatiens första match mot Spanien går det inte att se som något annat än en ordentlig missräkning. De flesta hade förväntat sig att det skulle bli en tuff nöt för kroaterna att knäcka men knappast att de skulle förlora med så pass ändå stora siffror. Den kanske allra största skillnaden mellan nationerna i det mötet var spanjorerna effektivitet kontra kroaternas svårigheter med att förvalta sina lägen.

Idag är frågan om det Kroatiska landslaget har lämnat debaklet bakom sig och kan gå in med sedvanlig energi och kraft. Det albanska landslaget får inte underskattas och pressen att prestera ligger framförallt på Kroatien. Albanerna har allt att vinna och Kroatien allt att förlora. Det skulle kunna tala för att Kroatien återigen låter de mer rutinerade spelarna få starta. Samtidigt har de kroatiska supportrarna varit kritiska mot att en del yngre och kanske mer hungriga spelare inte fick chansen från start mot Spanien. Medelåldern på mittfältet var till exempel 34 år i den matchen och flera menar att det kanske borde vara bättre att mer försöka blanda rutin med hunger och motivation.  

Har då egentligen Albanien någon chans mot mäktiga Kroatien? Ja, men det kommer att kräva insatser likt de vi såg mot Tjeckien och Polen i EM-kvalspelet där de spelade kompakt och fokuserat och förvaltade sina chanser på ett mycket effektivt sätt. Tar de lärdom av spanjorernas strategi att pressa högt och stressa de kroatiska uppspelen kan de lyckas. Det är en risk, särskilt när man har den fantastiske Luka Modric emot sig, men förmodligen också den enda chansen för att få med sig ett bra resultat från matchen.
 

Gustav Hjorth Tegman2024-06-19 10:58:45
Author

Fler artiklar om EM -24