Lagbanner

Inför Portugal - Tjeckien: Räkna med mål

Kvällens sena EM-match mellan Portugal och Tjeckien går av stapeln klockan 21 på energidrycksarenan i Leipzig. Tjeckien har förvisso en bra defensiv men mot Portugal kommer det att bli riktigt tufft för tjeckerna, som förmodligen får vara glada om de kan få med sig en pinne och inte släpper in alltför många mål.

Portugal hade en ganska enkel resa till EM-slutspelet. I gruppspelet var det egentligen bara Slovakien som bjöd på något större motstånd. Laget slutade som ohotad etta och stod för såväl fint spel som en sprudlande offensiv och mängder med mål.

Den stora snackisen i Portugal inför turneringen har varit om det här blir den sista stora nationella turneringen för en av de bästa spelarna genom tiderna, då evigt unge Cristiano Ronaldo ändå hunnit med att bli hela 39 år. En ansenlig ålder för en fotbollsspelare men fullblodsproffset Cristiano är inte riktigt som alla andra så kanske blir det ändå ännu en stor turnering för rekordmannen. Någon som för övrigt ser Cristiano som rena ungdomen är landslagskollegan Pepé, 41 år gammal.

Cristiano är måhända inte förstavalet i startelvan längre men med sin rutin, sin vinnarmentalitet och sina ledaregenskaper är han en viktig spelare att ha med sig för det portugisiska landslaget. Detsamma gäller givetvis i fallet med Pepé. I övrigt är det ett stjärnspäckat portugisiskt landslag som går in i turneringen. Precis som i fallet med kvalgruppen är motståndet i slutspelsgruppen relativt beskedligt och de flesta blir nog ganska förvånade om inte Portugal går vidare från gruppen.

Tjeckien å andra sidan hade något mer besvär i sin kvalgrupp. Framförallt mot Albanien som trots ett spelmässigt tjeckiskt övertag vann med klara 3-0 hemma på den albanska nationalarenan. Tjeckien slutade tillslut tvåa i sin kvalgrupp. Men efter mötet mot Albanien i oktober förra året har tjeckerna inte förlorat vare sig i kvalet eller i några träningsmatcher, så det är ett lag med visst självförtroende som ikväll tar sig an Portugal. Trots detta får tjeckerna ändå räkna med att få det ordentligt hett om öronen. För när portugiserna går framåt gör de ofta det med både fart och fläkt.

Senast lagen möttes för två år sedan var i Nations League och den matchen slutade 4-0 till Portugal. Med tanke på portugisernas vassa offensiv kan kvällens slutresultat mycket väl bli något liknande.
 

Gustav Hjorth Tegman2024-06-18 19:52:00
Author

Fler artiklar om EM -24